01:06:09 15.06.2024
Stiri

Igor Dodon și MAN-ul lui Ion Ceban, finanțați de serviciile speciale RUSEȘTI. Gavrilița: „În „Global Magnitsky Act” sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ILEGAL în timpul campaniilor electorale - Dodon și MAN”

Actualitate 26.10.2022 19:33 Vizualizări5493 Autor: Ziarul National
Igor Dodon și MAN-ul lui Ion Ceban, finanțați de serviciile speciale RUSEȘTI. Gavrilița: „În „Global Magnitsky Act” sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ILEGAL în timpul campaniilor electorale - Dodon și MAN”


Socialistul Igor Dodon și Mișcarea Alternativa Națională (MAN), fondată de primarul general, Ion Ceban, nu ar mai avea niciun viitor politic, după ce Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție și interferență în alegeri, care au adus prejudicii R. Moldova și cetățenilor ei. Prim-ministra Natalia Gavrilița i-a nominalizat pe Igor Dodon și MAN-ul lui Ceban în contextul fraudelor electorale, dar și primirea resurselor financiare din Federația Rusă.

„Încă din 2018 ne gândeam cum scoatem republica din ghearele oligarhilor. Ne gândeam atunci când instituțiile statului erau capturate. Ne doream punerea beneficiarilor furtului miliardului pe lista de sancțiuni internaționale. Azi cetățenilor li s-a făcut dreptate. A fost publicată lista a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție și interferență în alegeri, care au adus prejudicii R. Moldova și cetățenilor ei.

Includerea în această listă deschide calea ca oligarhii corupți să ajungă în instanță, iar averile lor să fie confiscate și întoarse cetățenilor păgubiți. În listă îi găsim pe Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Primul este responsabil în săvârșirea actelor de corupție în proporții deosebit de mari, iar al doilea este complice la acțiunile de subminare a statului de drept în beneficiul Rusiei. În lista persoanelor sancționate sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale. Ajutor prin care s-au furat voturile cetățenilor. Igor Dodon și Mișcarea de Alternativă Națională. Oamenii au așteptat prea mult timp ca beneficiarii furtului miliardului și care au furat votul oamenilor să fie aduși în fața legii”, a declarat în această seară prim-ministra Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a subliniat că actuala guvernare nu va acționa ca regimurile de tristă faimă în raport cu cei vizați în această listă.

„Lupta cu corupția trebuie să fie corectă, o luptă sustenabilă, care să lase în urmă o justiție independentă. Asta necesită timp. Anunțul de astăzi e o dovadă clară în susținerea noastră și luptei pe care o ducem. Un semn de credibilitate a R. Moldova. Corupția e și ea trădare de țară. Hoții care au tot furat acest stat, din buzunarul cetățenilor, nu au șansă de scăpare, chiar dacă durează. Ei nu au nicio șansă să destabilizeze R. Moldova cu banii furați de la moldoveni. Elementele din sistemul de justiție, care mai cred că reforma justiției nu va fi dusă până la capăt, au primit astăzi o dovadă foarte puternică că se înșală și zădarnic nutresc speranțe deșarte. Totul abia începe”, a punctat Gavrilița.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a apreciat faptul că SUA a decis că 21 de persoane și entități legate de actele de corupție și eforturile Kremlinului de a interveni în procesele democratice din R. Moldova au fost incluse în „Global Magnitsky Act”.

„Principalii în această listă sunt beneficiarii furtului miliardului Plahotniuc și Șor, care au utilizat și utilizează resurse pentru a submina securitatea R. Moldova. Pe lângă acești criminali cu acte în regulă la nivel internațional, în lista sancțiunilor sunt incluse mai multe personaje care au încercat să falsifice alegerile municipale, prezidențiale, parlamentare, inclusiv unele grupuri de inițiativă pentru constituirea de partide chipurile de sorginte proeuropeană, dar care au fost finanțate de către serviciile secrete rusești”, a precizat Litvinenco, cu referire la Dodon și MAN-ul lui Ion Ceban.

Acesta a adăugat că lista este mai lungă, inclusiv mai multe personaje din Federația Rusă, despre care s-a vorbit anterior că s-au implicat în falsificarea alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Acum lucrurile sunt cumva demonstrate”. Astfel, pe lângă Plahotniuc, Șor și Jasmin, printre persoanele incluse în listă se mai regăsesc Igor Ceaika, un apropiat al lui Igor Dodon, Ivan Zavorotnîi, Olga Grak, Leonid Gonin sau Alexei Troșin.

„Plahotniuc și Șor sunt declarați infractori la scară în internațională. Sunt hoți cu pașaport internațional. Decizia de azi este un pas mare în direcția de a fi prinși și deferiți justiției pentru crimele pe care le-au comis împotriva poporului R. Moldova. Totodată, decizia de astăzi este un mesaj foarte simplu pentru factorii decizionali din justiție. Nu oricine ajunge în lista Magnitsky. Nu mai există niciun dubiu precum că acești indivizi trebuie sancționați pentru fărădelegile lor. Astfel, de acum încolo, orice tergiversare nejustificată, pe lângă faptul că va fi taxată de societate, va putea fi interpretată ca o complicitate cu infractorii. Hoții vor fi pedepsiți, iar averile confiscate. Este abia începutul”, a conchis Sergiu Litvinenco.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md