11:13:56 20.04.2024
Stiri

Corturile din fața Parlamentului și Președinției ar putea fi EVACUATE de poliție, în condițiile în care Ion Ceban „SABOTEAZĂ eforturile de a menține ordinea publică”. Maia Sandu solicită „modificarea temporară a legislației”

Actualitate 11.10.2022 11:36 Vizualizări2224 Autor: Ziarul National
Corturile din fața Parlamentului și Președinției ar putea fi EVACUATE de poliție, în condițiile în care Ion Ceban „SABOTEAZĂ eforturile de a menține ordinea publică”. Maia Sandu solicită „modificarea temporară a legislației”


Corturile instalate de simpatizanții Partidului „ȘOR” în fața Parlamentului și Președinției ar putea fi evacuate, iar protestul non-stop sistat, în condițiile în care protestatarii au admis numeroase abateri de la legislație. Pentru că Primăria Chișinău, la solicitarea Poliției, nu a întreprins nicio acțiune pentru sistarea întrunirii, Guvernul urmează să schimbe temporar legislația, a declarat astăzi președinta Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

„Le mulțumesc forțelor de ordine pentru că au reușit să mențină ordinea publică la protestele organizate și finanțate de hoți. Le mulțumesc pentru că au intervenit profesionist și au evitat violențele, că au evacuat de pe carosabil corturile instalate ilegal pentru a bloca deplasarea cetățenilor. Aceste acțiuni ale grupării pentru hoție și război sunt provocatoare și trebuie pedepsite conform legii”, a precizat șefa statului.

În același timp, Maia Sandu a solicitat Guvernului să examineze posibilitatea de a „modifica temporar legislația”, pentru „a permite poliției să asigure ordinea publică, chiar și în condițiile în care unii actori din administrația locală sabotează eforturile de a menține stabilitatea și ordinea în R. Moldova”.

În ultimele trei săptămâni, Poliția a pornit o cauză penală pentru amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere și a înregistrat zeci de proceduri contravenționale care se referă la nesubordonare, huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), ultragierea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor în timpul activității de mediatizare a evenimentelor etc.

Poliția R. Moldova a remis Primăriei Chișinău, instituție care a autorizat întrunirea din fața Parlamentului și Președinției, mai multe sesizări cu informații despre toate încălcările admise în spațiul public de către protestatari și a solicitat Primăriei Chișinău modificarea programului de întruniri sau, după caz, sistarea acestora.

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a subliniat că au fost prezentate suficiente dovezi Primăriei Chișinău, pentru ca protestul non-stop din fața parlamentului și Președinției să fie sistat. Totuși, Primăria Chișinău și Ion Ceban ar fi sprijini tacit chiar și blocarea bulevardului Ștefan cel Mare de către simpatizanții lui Ilan Șor.

„Din 18 septembrie și până duminică, 9 octombrie, au fost constatate 40 de încălcări de ordin contravențional și o cauză penală în care este vizat unul dintre organizatorii întrunirii. Duminică, 9 octombrie, au fost constatate peste 45 de încălcări admise de către participanții la întrunirea din centrul orașului. Vreau să amintesc că, dacă în timpul întrunirilor au loc acțiuni prin care se încalcă ordinea publică, atunci autoritățile publice locale vor cere organizatorilor sistarea imediată a întrunirii. Nicăieri în lege nu e scris cuvântul „poliție”. Modificarea condițiilor de desfășurare și interzicerea întrunirii, ceea ce noi deja am solicitat în opt adresări către Primărie, ține de competența autorităților locale. Dacă deține probe că întrunirea urmează să se desfășoare cu încălcarea prevederilor art. 8 (încălcarea ordinii publice), atunci administrația publică locală poate iniția o procedură juridică prin care să ceară sistarea întrunirii. Noi am prezentat aceste probe”, a declarat ieri șeful IGP.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md