10:53:32 20.04.2024
Stiri

VIDEO // Dodon, Chicu și Popovici, taxați pentru ATACUL asupra științei istorice din R. Moldova. Țîcu: „Asaltul PSRM asupra mediului academic și intelectual este o încercare de instaurare a unei DICTATURI”

Social 06.03.2020 11:40 Vizualizări9012 Autor: Ziarul National
VIDEO // Dodon, Chicu și Popovici, taxați pentru ATACUL asupra științei istorice din R. Moldova. Țîcu: „Asaltul PSRM asupra mediului academic și intelectual este o încercare de instaurare a unei DICTATURI” captură privesc.eu


Deputatul și liderul Partidului Unității Naționale, istoricul Octavian Țîcu, consideră că lipsirea de finanțare a Institutului de Istorie din cadrul Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) ar fi un asalt al guvernării socialiste, în frunte cu Igor Dodon, asupra științei istorice din R. Moldova. De asemenea, Țîcu i-a cerut premierului Ion Chicu să-și ceară scuze pentru insultele aduse istoricilor.

„Mă solidarizez cu reprezentanții comunității academice și intelectuale a R. Moldova, care trece printr-un moment extrem de dificil. Practic, Guvernul Dodon, prin interpușii Chicu și Popovici, a demarat cel de-al treilea asalt asupra științei istorice din R. Moldova. Au găsit un instrument mai neordinar de a decapita istoria din R. Moldova - concursurile la proiectele depuse la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC)”, a declarat astăzi Țîcu, în cadrul unui briefing de presă susținut la Parlament.

Acesta a menționat că de aproape două luni angajații Institutului de Istorie nu și-au primit salariile.

„Proiectele depuse nu au fost acceptate. Notele și punctajul dat acestor proiecte s-au acordat într-un mod tendențios. De obicei, se găsește un expert care dă o notă mică și asta a dus la faptul că, aproape în totalitate, toți cercetătorii au fost practic indisponibilizați. Este o nouă încercare a guvernărilor de stânga neocomuniste de a distruge știința istorică și de a aplica o lovitură mediului academic și intelectual. Istoricii au fost în prima linie a luptei pentru independența R. Moldova. Declarația de Independență stipulează claar mesajul românesc al discursului istoric, care nu poate fi contestat de nicio guvernare, cu atât mai puțin de premierul Chicu”, a precizat istoricul.

Citește și: Istoricii au creat un comitet de GREVĂ și au ieșit în fața Guvernului: „Ne confruntăm cu o situație alarmantă”

Sursa citată a amintit că, în 1995, guvernarea agrariană a încercat să scoată Istoria Românilor din școli, doar că în urma unui protest masiv a făcut un pas înapoi: „În 2007, guvernarea comunistă a lui Voronin a încercat din nou schimbarea cursului Istoria Românilor cu Istoria Moldovei și Istoria Integrată. Și această tentativă s-a soldat cu eșec. Acum guvernarea Dodon, prin mimarea concursurilor, încearcă anihilarea completă a științei istorice”.

Octavian Țîcu spune că opinia premierului Chicu despre istorici este „cinică și disprețuitoare”. „Îi solicit să-și ceară scuze publice, pentru că nu este de competența unui prim-ministru să aprecieze care ramuri ale științei sunt prioritare și care sunt secundare. Cercetarea nu este întotdeauna una care trebuie să aducă bani. Cercetarea are menirea construcției unei societăți din punct de vedere intelectual. Statul trebuie să răspundă adecvat acestor cerințe. Este o situație jalnică în care a ajuns știința în R. Moldova datorită gestului PD de a trece institutele de cercetare ale AȘM în subordinea MECC, o structură profund politizată. MECC și-a arătat instrumentele când e vorba să anihileze o comunitate indezirabilă de intelectuali, care încearcă să supraviețuiască”.

Citește și: Premierul Chicu, DISPREŢ la adresa angajaţilor institutelor AŞM: „Nu irosim banii statului pentru pseudo-cercetătători, înrolați în proiecte politice. Ce-ați livrat societății în schimbul sutelor de milioane de lei?”

Deputatul a mai adăugat că la ora actuală asistăm la o tentativă de rescriere a istoriei, de rescriere a discursului istoric, prin prezentarea conflictului de la Nistru ca unul fratricid, de război civil etc.: „Prin distrugerea Institutului de Istorie se încearcă condamnarea definitivă a Istoriei Românilor în R. Moldova. Solicit expres MECC să prezinte rezultatele concursului și să arate unde s-au dus banii pentru cercetarea istorice, ce instituții au beneficiat și care e punctajul acordat. Eu înțeleg că intelectualii au fost tot timpul o masă protestatară incomodă regimului, dar fac apel, în mod special, la componenta PD care susține această guvernare socialistă, să ia în calcul problema redresării științei istorice”.

Țîcu a lansat un apel și la adresa societății civile, dar și României. „Trăim, cu regret, într-o societate în care atestăm această umbră a lipsei de discernământ, a lipsei de respect față de mediul academic și intelectual. Să ne alăturăm și să susținem aceste demersuri. Atragem atenție autorităților de la București asupra acestei tentative ascunse a Moscovei, prin interpușii Dodon, Chicu, Popovici, de a distruge istoria și identitatea românească. Atrag atenție ambasadelor statelor UE și SUA că asaltul PSRM asupra mediului academic și intelectual nu este altceva decât o încercare de instaurare a unei dictaturi de tip stalinist”, a conchis Octavian Țîcu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md