11:44:39 05.03.2021
 
Stiri

UE ar putea trimite, la solicitarea Chişinăului, mai mulţi consilieri pentru a ajuta la combaterea corupţiei din R. Moldova

Politică 28.03.2015 12:15 Vizualizări1097 Autor: Ziarul National
UE ar putea trimite, la solicitarea Chişinăului, mai mulţi consilieri pentru a ajuta la combaterea corupţiei din R. Moldova europalibera.org


Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, susţine că autorităţile de la Chişinău au solicitat Uniunii Europene, în cadrul primei şedinţe a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, delegarea unei misiuni de consilieri de rang înalt.

Majoritatea acestora vor activa în Guvern, în oficiul premierului Chiril Gaburici, şi vor ghida procesul de reforme proeuropene.

„Mă bucur să constat că apelul nostru transmis în cadrul primei şedinţe a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, a generat reacţie pozitivă din partea Uniunii Europene în ceea ce priveşte delegarea cât mai curând posibil de către Uniunea Europeană a unei misiuni de consilieri de rang înalt, care ne vor ajuta în îmbunătăţirea situaţiei anume în domeniile respective (continuarea reformei în justiţie, lupta împotriva corupţiei şi stabilizarea situaţiei în sfera financiar-bancară – n.r.). Majoritatea consilierilor vor fi plasaţi în oficiul primului ministru, care va ghida şi coordona procesul de elaborare şi implementare a politicilor şi reformelor proeuropene”, a declarat Natalia Gherman într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

Potrivit ministrului, consilierii europeni vor monitoriza implementarea politicilor în mai multe instituţii.

„De exemplu, un segment consolidat al acestei misiuni va avea în vizor reforma în sectorul de justiţie, ceea ce înseamnă că vom avea mai mulţi consilieri cu experienţă în diferite domenii relevante – şi reforma Procuraturii Generale, şi reforma Consiliului Suprem al Magistraturii, reforma în Ministerul Justiţiei. De asemenea, prioritară va fi lupta împotriva corupţiei, consilierii vor conlucra foarte strâns cu Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională de Integritate şi celelalte instituţii”, a exemplificat ministrul de Externe.

Natalia Gherman a declarat că în R. Moldova „există voinţă politică” pentru a implementa reformele proeuropene şi a combate corupţia.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Vasile 28.03.2015 13:37

Pentru a combate coruptia si reforma justitia este nevoie ca si ministerul de profil, ma refer la cel al Justitiei, sa se miste mai repede din loc. Ar fi bine cit mai repede sa fie votat in parlament legea cu privire la reformarea Procuraturii, care a fost avizata pozitiv de Comisia de la Venetia.

Boris 28.03.2015 13:43

Citeodata ma irita cum unii arata cu degetul numai la procuratura, pe cind este nevoie de reformat toate institutiile de drept din tara. Si acest lucru este propus de PD - anume ca acest lucru sa aiba loc sub supravegherea partenerilor din UE.

Dragos 28.03.2015 14:02

Capul lui Motoc-Plahotniuc vrem! Cade derbedeul politic, cad toti. Ma indoiesc, insa, ca asa ceva va fi posibil. CNA, CSM, CSJ, Procuratura - toti talhari de anvergura. Toti stau sub pulpana Interlopului. De unde atunci reforme? Solutia ar fi: lichidarea sistemului. Punct si de la capat. fara neghiobi imbroboditi, fara ticalosi manariti de Plahotzniuk.

Emil 28.03.2015 14:15

Cit nu l-ar critica oponentii politici pe Plahiotniuc, dupa mine el cam a devenit cel mai de cuvint politician, el tot ce spune face si numinte poporul. Multi se aratau deranjati de televiziunile rusesti insa anume Plahotniuc a venit cu initiativa de a inchide retranslatia acestora in Moldova. La fel au fost si alte proiecte foarte bune ...

Valeriu 28.03.2015 14:16

Si atunci unde e logica Dragos, daca tot PD propune si solicita urgentarea aprobarii proiectului de lege cu privire la reforma in cadrul institutiilor de drept? Nu iti trece prin cap cine oare taraganeaza acerast lucru ?

Alexei 28.03.2015 14:18

De la inceput ar trebui ca organele si in special parlamentul sa initieze reformarea organelor de drept dupa modelul celor de la PDM, care a fost discutat si analizat impreuna cu Comisia de la Venetia, si care au dat un aviz pozitiv, dupa care se poate de apelat si la asemenea consilieri daca va fi cazul

Dragos 28.03.2015 15:49

Ptru Valeriu. Sa zici ca gealatul interlop e de buna-cuviinta, e ca si cum ai spune ca Sarasila e de buna-credinta. Te asigur ca, daca maine s-ar organiza un refrendum cu "vreti ca interlopul odios si asasin sa dispara?", raspunsul si prezenta va fi de 99%. Vedea-l-as la morga!

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md