13:32:28 15.06.2024
Stiri

Ucraina ar putea majora prețul de tranzit al gazelor rusești

Știri 27.03.2014 14:19 Vizualizări987 Autor: Galina Munteanu


Ucraina ar putea majora prețul de tranzit al gazelor rusești

Tranzitul gazelor rusești prin Ucraina s-ar putea scumpi în anul curent. Anunțul a fost făcut de către liderul fracțiunii „Batkivșcina” în Rada Supremă a Ucrainei, Serghei Sobolev, transmite Interfax.ru.

„Aceste negocieri au început de fapt, iar noi ne-am pronunțat pentru a majora acest tarif”, a spus acesta în cadrul unui breifing.

„Suntem acum într-o situație în care nu poate exista o reacție adecvată din partea Rusiei, deoarece prețul gazului corespunde standardelor mondiale, dar tarifele nu se potrivesc. De aceea, ei nu ne pot dicta nouă condițiile pentru stabilirea prețului la gaz”, a mai spus Sobolev.

Totodată, potrivit capital.ro, Guvernul de la Kiev a avertizat marţi, 25 martie, că va refuza să plătească gazele naturale importate din Rusia la noul preţ mai ridicat cerut de „Gazprom”, cu riscul de a declanşa astfel o nouă criză a gazelor în relaţiile cu Moscova.

În prezent, cele două ţări negociază preţul gazelor aplicabil de la 1 aprilie. Dar Guvernul de la Moscova a anunţat că va suprima discountul de 100 de dolari pentru fiecare o mie de metri cubi de gaze naturale importate acordat Ucrainei în schimbul dreptului ca Flota rusă a Mării Negre să folosească baza navală de la Sevastopol, întrucât după anexarea Crimeii această bază se află, conform Moscovei, pe teritoriul rus.

După eliminarea acestor două facilităţi, preţul gazelor naturale importate de Ucraina din Rusia ar urma să crească de la circa 280 de dolari la 480 de dolari pentru mia de metri cubi. „Vom plăti numai 387 de dolari pentru mia de metri cubi. Dacă vor stabili alt preţ, noi vom plăti tot 387 de dolari. Nu au decât să ne dea în judecată', a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan. Dar deocamdată nu s-a luat nicio decizie oficială, a precizat el.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md