13:46:13 21.07.2024
Stiri

Cetățenii R. Moldova, inclusiv cei din Găgăuzia, NU cred în „gazul de ZECE lei” promis cu pompă de Ilan Șor. Patru consumatori casnici au solicitat schimbarea furnizorului, doar că nu au respectat procedurile

Actualitate 18.12.2023 14:42 Vizualizări5658 Autor: Ziarul National
Cetățenii R. Moldova, inclusiv cei din Găgăuzia, NU cred în „gazul de ZECE lei” promis cu pompă de Ilan Șor. Patru consumatori casnici au solicitat schimbarea furnizorului, doar că nu au respectat procedurile stiri.md


Consumatorii de gaze din R. Moldova, inclusiv cei din Găgăuzia, par să nu aibă încredere în promisiunea făcută de Ilan Șor, potrivit căreia pot beneficia, începând cu 1 decembrie curent, de un tarif de zece lei pentru un metru cub, dacă decid să treacă la un operator de gaze din anturajul său.

Doar patru consumatori casnici din R. Moldova au solicitat, până la 15 decembrie, schimbarea furnizorului de gaze, a anunțat astăzi „Moldovagaz”. Dar nici cei patru consumatori nu au demarat procedura propriu-zisă, având în vedere că cererile trimise prin e-mail la „Moldovagaz” n-au fost însoțite de semnătura digitală a solicitanților, așa cum prevede Regulamentului privind schimbarea furnizorului de gaze naturale, aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică în 2020.

Citește și: Minciuna lui Șor despre „BLOCAREA la frontieră” a gazului de ZECE lei, DECONSPIRATĂ. „Nu avem capacitatea fizică și nici pârghii legale pentru a bloca gazul la frontieră… O duzină de jucători pe piața gazelor pot confirma acest lucru”

„O astfel de solicitare poate fi depusă prin prezența fizică de către consumator la una dintre reprezentanțele comerciale sau Centrul relații cu consumatorii ale SA „Moldovagaz”, după perfectarea relației sale contractuale cu furnizorul nou. Totodată, această procedură poate fi inițiată de către furnizorul nou pe baza unei delegației (procuri)”, comunică „Moldovagaz”.

De menționat că procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale cuprinde nouă etape:

1). încheierea contractului de furnizare a gazelor naturale între consumatorul final și furnizorul nou; 2). depunerea cererii de schimbare a furnizorului de gaze naturale, la furnizorul actual; 3). notificarea de către furnizorul actual a furnizorului nou şi a operatorului de sistem privind inițierea procedurii de schimbare a furnizorului de gaze naturale; 4). prezentarea de către operatorul de sistem a informațiilor privind locul (-rile) de consum la care se preconizează schimbarea furnizorului; 5). încheierea de către operatorii de sistem și furnizori a contractelor sau a acordurilor adiționale la contractele pentru prestarea serviciului de transport, respectivde distribuție a gazelor naturale (după caz) și a contractelor de echilibrare; 6). controlul echipamentului de măsurare și citirea indicațiilor echipamentului de măsurare; 7). furnizarea gazelor naturale de către furnizorul nou; 8). emiterea facturii de plată finale pentru gazele naturale consumate conform contractului de furnizare a gazelor naturale încheiat cu furnizorul actual; 9). achitarea de către consumatorul final a datoriilor față de furnizorul actual.

Pentru perfectarea actelor de schimbare a furnizorului se acordă 20 de zile de la data depunerii cererii.

Citește și: „Moldovagaz” acuză compania „Nordgaz Furnizare”, care a promis găgăuzilor gaz la prețul de 10 lei, de „manipulare a pieței de gaze naturale”

De menționat că Ilan Șor a promis înainte de alegerile locale generale că locuitorii din UTA Găgăuzia, dar și din raioanele Taraclia și Orhei vor putea procura gazul la prețul de zece lei, prin intermediul companiei „Nordgaz Furnizare”.

Autoritățile au așteptat până la 10 noiembrie ca acea firmă să facă demersurile necesare, astfel încât cetățenii din aceste raioane, dar și instituțiile publice de acolo să beneficieze de acest tarif, însă procesul nu s-a urnit din loc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md