07:10:31 27.02.2020
 
Stiri

Prețul unei călătorii cu taxiul în Chișinău s-a MAJORAT. Companiile au acționat concertat?

Social 20.05.2016 16:25 Vizualizări1560 Autor: Galina Munteanu
Prețul unei călătorii cu taxiul în Chișinău s-a MAJORAT. Companiile au acționat concertat?


Prețul pentru o călătorie cu taxiul prin Chișinău s-a majorat cu cinci lei, majorarea respectivă fiind operată de toate companiile care prestează astfel de servicii.

Analiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) consideră că Procuratura Generală și Consiliul Concurenței sunt obligate să inițieze investigații vizavi de acest lucru.

IPRE a emis astăzi un comunicat de presă în care specifică faptul că legislația privind protecția concurenței interzice acordurile între întreprinderi, asocieri de întreprinderi și practici concertate prin care este restrânsă, împiedicată sau denaturată concurența. „Astfel, potrivit Legii Concurenței, sunt considerate anticoncurențiale deciziile asocierilor de companii, prin care se fixează prețuri sau sunt stabilite alte limitări ale concurenței. În concluzie, companiile de taxi, care au decis majorarea prețului, încalcă prevederile Legii concurenței”, se precizează în comunicatul IPRE.

Potrivit experților în domeniu, pentru astfel de acțiuni Codul Penal prevede răspunderea penală în mărime de la 20 la 40 de mii de lei sau privațiune de libertate pe un termen de până la trei ani. „Totodată, o altă problemă constă în faptul că o mare parte a companiilor de taxi încalcă grav Codul transporturilor cpotrivit căreia costul transportului rutier în regim de taxi se stabilește prin însumarea tarifelor pe distanță parcursă şi/sau timpul de staționare, măsurate de un aparat de taxat aflat în dotarea autoturismului respectiv”, este de părere analistul IPRE, Adrian Ermurachi.

În urma analizei efectuate, analiștii IPRE propun ca, de urgență, Consiliul Concurenței să inițieze investigații cu privire la acest caz și să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a stabili modul în care a fost luată decizia de către companiile de taxi, inclusiv să aplice sancțiunile prevăzute de lege.

Totodată, aceștia îi cer Procuraturi Generale să se autosesizeze cu privire la acest caz și să inițieze o cauză penală pentru a stabili dacă în urma deciziei luate de reprezentanții companiilor de taxi au fost încălcate prevederile Codului Penal.

De asemenea, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat i se cere să se autosesizeze cu privire la evaziunea fiscală comisă de companiile de taxi prin neutilizarea de către acestea a aparatelor de taxat.

„Avem cazuri când în unele țări ale UE înțelegerile tacite între companiile de taxi au fost amendate. De exemplu, în 2015, pentru o înțelegere tacită, având ca obiectiv fixarea tarifului între opt companii de taxi din București, Consiliul Concurenței din România a aplicat amenzi în valoare totală de 500 de mii de euro. Cadrul legal din R. Moldova nu stabilește careva criterii la formarea prețului pentru călătoriile cu taxiul, ceea ce stimulează un mediu competitiv între companiile de taxi. O competiție eficientă implementată în manieră corespunzătoare duce inevitabil la furnizarea unor servicii de calitate mai înaltă și preț favorabil pentru consumatori”, conchide economistul IPRE, Eugen Ghilețchi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md