12:56:54 27.10.2021
Stiri

Transportatorii din România insistă pe construcția unei autostrăzi spre R. Moldova

Economie 08.12.2014 14:14 Vizualizări2042 Autor: Stela Mihailovici


Transportatorii din România insistă pe construcția unei autostrăzi spre R. Moldova antena3.ro

Federaţia Operatorilor de Transport din România (FORT) cere autorităţilor să includă în Master Planul de Transport pentru următorii ani construcția autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, argumentând că realizarea acestei şosele va genera apariţia de noi locuri muncă şi creşteri pentru turism şi exporturi.

„Guvernul României, în ansamblul său şi Ministerul Transporturilor trebuie să conştientizeze că, fără autostradă, regiunea Moldova rămâne condamnată la sărăcie, fiind imperios necesară deschiderea reală spre vestul ţării. Facem un ultim apel la domnul prim-ministru Victor Ponta şi la domnul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, de a prioritiza realizarea autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, aceasta însemnând liantul care ar facilita apropierea regiunii Moldovei cât şi a Republicii Moldova de restul ţării, atât în ceea ce priveşte transportul rutier cât şi nivelul de trai", se arată într-un comunicat al FORT, citat de antena3.ro.

Autostrada ar permite conectarea României şi Ungariei cu Republica Moldova şi Ucraina şi scurtarea rutei europene Est-Vest cu peste 300 de kilometri. Autoritățile europene s-au arătat dispuse să finanțeze construcția drumului.

„Autostrada ar lega regiunea de est a Uniunii Europene de regiunea de vest, cu tranzitul prin România, ar implica o creştere cu circa 30% a turismului şi a locurilor de muncă şi o majorare cu aproximativ 30% a exporturilor. Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni ar însemna o îmbunătăţire exponenţială de 50-60% a reţelei de transporturi a României", argumentează FORT.

Amintim că fostul ministru al Transporturilor Dan Şova a declarat că lucrările de construcţie a autostrăzii Târgu Mureș-Iași-Ungheni ar putea începe în 2015 și va fi finanţată cu bani din acciza la combustibil şi fonduri europene. Actualul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, a revizuit drastic Master Planul pentru Transport și a exclus construcția acestui traseu.

Până în 2030, România ar trebui să construiască 656 de kilometri de autostradă şi 2 226 de kilometri de drumuri expres. Şova promitea în aprilie 1 800 de kilometri noi de autostradă până în anul 2020.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md