13:33:56 27.10.2021
Stiri

În ce fază se află autostrada care va lega R. Moldova de România?

Știri 24.01.2015 11:30 Vizualizări2181 Autor: Galina Munteanu
În ce fază se află autostrada care va lega R. Moldova de România?


Autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, în cazul căreia au existat numeroase controverse, este inclusă în forma ,,aproape finală” a Masterplanului de transport rutier, care va fi trimisă Comisiei Europene, după ce va trece prin Parlament şi Guvern, a declarat, premierul României Victor Ponta, scrie gandul.info.

,,Am prezentat forma pe care o prezentasem, de altfel, acum o săptămână la Ministerul Transporturilor, forma aproape finală din punctul de vedere al Guvernului a Masterplanului de transport rutier. Aceasta prevede foarte clar autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş cu termenele de efectuare şi cu sursele de finanţare pentru studii de fezabilitate şi pentru execuţie şi din acest punct de vedere. Cred că toate eforturile, inclusiv cele mai vocale, pornesc de la premisa că au fost făcute cu bună-credinţă de toată lumea, şi primarul, şi parlamentarii, şi preşedinţii de consilii, pentru că de fapt vorbim de o regiune întreagă, iar cu această formă se merge în Parlament şi în şedinţa de guvern care se va adopta în februarie şi o trimitem la Comisia Europeană”, a afirmat Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

El a mai spus că forma Masterplanului de transport care va fi adoptată acum nu poate fi modificată de niciun alt guvern.

,,România nu a avut niciodată un Masterplan, e prima dată când are un Masterplan întocmit pe baza criteriilor stabilite de către Comisia Europeană. Din acest punct de vedere ceea ce adoptăm acum - de aceea am şi dorit să avem un dialog cu cei din opoziţie - este un Masterplan care nu mai poate fi modificat de niciun alt guvern, adică începem noi azi, mâine vin alţii şi-l opresc”, a afirmat Ponta.

Premierul a mai spus că sursele de finaţare pentru Ungheni-Târgu Mureş vin din Programul Operaţional Sectorial Transport.

,,Referitor la calendarul aşa cum este agreat în Masterplan ştiu că anul acesta trebuie să actualizăm studiile de fezabilitate cu finanţarea de reactualizare din programul 2007 - 2013, iar pentru regim de autostradă de la Ungheni până la Târgu Neamţ este, de asemenea, finanţare totală din Programul Operaţional Sectorial Transport, pentru celelalte două segmente este finaţare pentru autostradă fazată”, a mai spus Victor Ponta.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, afirma, săptămâna trecută, că lucrările la autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ vor începe în acest an sau în 2016, în timp ce tronsoanele Târgu Neamţ-Ditrău şi Ditrău-Târgu Mureş vor fi iniţial drumuri expres, după care vor fi transformate în autostrăzi.

Potrivit lui Nichita, autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ va fi proiectată în acest an, când va făcută şi licitaţia pentru lucrări.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md