14:04:37 23.04.2019
 
Stiri

Textul Proclamației Adunării Generale a Cetățenilor, aprobată la finalul protestului Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”

Politică 26.08.2018 20:00 Vizualizări2241 Autor: Ziarul National
Textul Proclamației Adunării Generale a Cetățenilor, aprobată la finalul protestului Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”

Participanții la protestul din 26 august 2018, organizat de Mișcarea de Rezistență Națională „ACUM” în centrul Chișinăului au votat unanim o Proclamație a Adunării Generale a Cetățenilor în care se arată că actuala guvernare „incompetentă” a compromis reformele și parcursul european a R. Moldova.

Protestatarii cer demisia Guvernului Filip, „responsabil de derapajele antidemocratice ale regimului și izolarea internațională a R. Moldova”, organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului proporțional și validarea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău.

Printre revendicări se mai numără și anularea legii cu privire la amnistia de capital, cea care obligă cetățenii R. Moldova să întoarcă miliardul, dar și oprirea persecuțiilor asupra opoziției sau adoptarea Legii Magnitsky..

Vedeți mai jos textul Proclamației Adunării Generale a Cetățenilor, 26 august 2018:

„Adunarea Generală a Cetăţenilor din Republica Moldova,

– profund îngrijorată de restrângerea libertăților democratice și consolidarea guvernării autoritare;

– indignată de acțiunile antipopulare, antidemocratice și discriminatorii ale guvernării;
– ghidată de dorința de restabilire a funcționării democrației și a statului de drept și în scopul direcționării efortului popular spre înlăturarea pe cale pașnică a actualei clase politice:

constată:
1. Republica Moldova e guvernată de un regim oligarchic, corupt şi criminal și se află într-o criză acută, care a afectat iremediabil toate sferele activității statului. Clanurile oligarhice grupate în jurul regimului Plahotniuc-Dodon au capturat instituţiile statului, exploatează resursele publice în interes propriu, sărăcind astfel populația și determinând emigrarea ei masivă.

2. Guvernarea incompetentă, iresponsabilă și coruptă a compromis reformele și parcursul european al ţării, fiind direct responsabilă de nerealizarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistența Macrofinanciară și punând în pericol existența Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

3. Guvernarea este responsabilă pentru falimentarea reformei justiţiei, care a culminat cu anularea alegerilor în municipiul Chişinău, în ciuda sprijinului generos oferit de partenerii occidentali pentru ca justiția să devină o putere independentă și responsabilă.

4. Derapajele antidemocratice ale regimului de la Chişinău, lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului, nefuncționalitatea justiției, adoptarea netransparentă a pachetului de legi referitor la amnistia capitalului, care deschide drumul spălării banilor şi legalizării furturilor de miliarde din ultimii ani aruncă țara în izolare internațională, iar refuzul Uniunii Europene de a acorda asistență macrofinanciară și Rezoluția Parlamentului European din 5 iulie 2018 sunt exemple certe ale acestei izolări.

Având în vedere că guvernarea Republicii Moldova ignoră cu desăvârșire cerinţele cetățenilor și ale Comitetului de Rezistenţă Naţională, formulate în Rezoluţia din 1 iulie 2018, Adunarea Generală a Cetăţenilor cere imperios următoarele:

1. DEMISIA Guvernului Filip, responsabil pentru înrăutăţirea progresivă a situaţiei cetăţenilor Republicii Moldova, responsabil pentru derapajele antidemocratice ale regimului, pentru falimentul politicii de integrare europeană şi pentru izolarea internaţională a Republicii Moldova.

2. Organizarea unor ALEGERI LIBERE ŞI CORECTE în baza sistemului de vot proporţional, care în condiţiile actuale ale Republicii Moldova oferă un grad sporit de reprezentativitate.

3. VALIDAREA rezultatelor alegerilor la funcţia de Primar General al Municipiului Chişinău din 3 iunie 2018, anulate abuziv şi arbitrar de o justiţie obedientă politic.

4. ANULAREA imediată a legii amnistiei capitalului și a legii privind recuperarea de către cetățeni a miliardelor furate.

5. OPRIREA PERSECUȚIILOR POLITICE în adresa opoziției democratice, stoparea intimidărilor cetățenilor pe criterii de convingeri politice.

6. FINALIZAREA INVESTIGAȚIEI PENALE cu privire la fraudarea sistemului bancar și tragerea la răspunderea a tuturor oficialilor implicați în furtul bancar. Adoptarea Legii Magnițki, care să alinieze Republica Moldova la standardele de integritate necesare pentru a deconecta sistemul bancar de la rețelele internaționale de crimă organizată.

De asemenea, solicităm URMĂRIREA PENALĂ de către instituțiile europene responsabile a tuturor persoanelor cu cetățenia Republicii Moldova implicate în furtul miliardului, pe teritoriul țărilor Uniunii Europene în care au fost comise fraudele”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Socrate 26.08.2018 21:51

Odată ce protestatarii nu specifică de care miliard e vorba, nu cer reactulaizarea legislatiei conform necesitătilor curente, trezesc nedumerire. Un stat de drept nu poate fi edificcat cu legi stămbe. Atunci care e rostul potetelor ?? Nu s-a vorbit de traidecent, necesitati culturale, etc

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md