15:26:33 18.10.2019
 
Stiri

Tănase, despre REFORMA Procuraturii propusă de „ACUM”: „Au anunțat din start că vor un procuror general ce ar urmări persoanele pe care le consideră ei indezirabile”

Politică 29.05.2019 12:04 Vizualizări1454 Autor: Ziarul National
Tănase, despre REFORMA Procuraturii propusă de „ACUM”: „Au anunțat din start că vor un procuror general ce ar urmări persoanele pe care le consideră ei indezirabile”

Fostul ministru al Justiției și președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, nu crede că prin schimbarea procurorului general, așa cum au anunțat reprezentanții Blocului „ACUM”, vom avea o cu totul altă Procuratură, iar situația se va schimba. Mai mult, acesta afirmă că societatea primește „mesaje irealiste”, după care, în mod inevitabil, va urma un nou val de dezamăgiri în promisiunile făcute de politicieni.

CITIȚI și CONSULTĂRI PUBLICE // Blocul „ACUM” vrea modificarea Legii Procuraturii: „Procuratura din R. Moldova este capturată, nu servește interesul public”

„Senzația mea este că persoanele care au conceput acest proiect de modificare a legii doresc în termeni foarte rapizi să dea o lovitură, o revoluție, o schimbare majoră. Dar experiența arată că asemenea acțiuni nu sunt deloc durabile. Chiar dacă la o anumită etapă îți reușește, după asta oricum urmează să te pliezi pe inerția instituției care nu poate fi schimbată prin schimbarea procurorului general. Cei care cred că, prin demiterea actualului procuror general și numirea altui procuror, vom avea o altă Procuratură decât avem acum sunt oameni naivi. Îmi pare rău că societatea primește mesaje irealiste, deoarece se va ajunge iarăși la situația când așteptările vor fi ridicate la o cotă absolut irealistă, după care va urma un nou val de dezamăgiri”, a declarat Tănase la o emisiune de la postul TVC 21.

CITIȚI și Reacția PG la intenția Blocului „ACUM” de a modifica Legea cu privire la Procuratură: „A fost elaborată de un grup de juriști prezidat de un ONG și a beneficiat de expertiză internațională”

În același context, Alexandru Tănase crede că o reformă a Procuraturii nu poate fi înfăptuită atât timp cât partidele din R. Moldova acționează ca pe timpul URSS.

„Acest grup politic a anunțat, din strat, că vrea ca Procuratura să acționeze altfel, ei vor un procuror general care ar urmări persoanele pe care le consideră ei indezirabile. De fapt, nicio reformă nu va avea rezultat până când nu va avea loc o reformă politică profundă. Atâta timp cât avem partide ca pe timpul URSS, fără democrație internă, cu decizii luate de lideri, cu negocieri purtate de fațadă, cu un Parlament transformat în circ sau mașinărie de vot, este naiv să ai așteptări de la o reformă pe Procuratură”, precizează fostul ministru.

Acesta s-a referit și la propunerea potrivit căreia procurorul general din R. Moldova să fie ales de o comisie independentă, formată din membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), ai societății civile și experți internaționali.

„Atunci când cineva insistă ca într-o anumită instituție să fie delegați membrii societății civile, fiecare își vede acolo propriul simpatizant. Societatea civilă este destul de pestriță. Avem unele ONG-uri care au un mesaj critic față de guvernare, dar în același timp există anumite ONG-uri care au o atitudine mai tolerantă în anumite situații. Atunci când opoziția vorbește despre societatea civilă, probabil vede un anumit reprezentant, iar puterea, când adoptă asemenea decizii, vede un alt reprezentant. De asta este greu de stabilit niște criterii clare despre definiția societății civile. De regulă se fac concursuri și acolo câștigă cei care le organizează, pe asta cred că mizează autorii inițiativei”, a conchis Tănase.

De menționat că Blocul „ACUM” a propus ieri, în cadrul unei mese rotunde la Parlament, un proiect de modificare a Legii Procuraturii. Proiectul prevede ca procurorul general al R. Moldova să fie ales de o comisie independentă, formată din membri ai CSP, ai societății civile și experți internaționali, fără condiția ca acesta să dețină cetățenia R. Moldova. Printre prevederile aceluiași proiect se mai numără, de asemenea, majorarea numărului de membri ai CSP, de la 12 la 19, prin includerea în componența acestuia a experților independenți, a avocaților etc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Tarnacop 29.05.2019 12:27

"Colegul" lui Plohotniuc si Platon (precis ca nu a lui Filat, de la o bucata de timp) se considera mare jurist si chear destept. De ce nu vorbeste despre faptul, ca prezentul sef al procuraturii, a fost "ales" cu grave incalcari si ca mai exzista si parchetul - care exameneaza dosarele? Poate nu vrea sa vina un procuror ca Codruta Kevesi- sa-l intrebe si pe el. despre unele decizii luate ?

Ion 29.05.2019 12:38

Foarte interesant ei doresc un procuror care va face nazurile imbecililor din ACUM, iata dictatura, deci cel ce striga cel mai tare de fapta aceia si sunt dictatori afurisiti.

Aurel 29.05.2019 12:49

Vai de capul lor, ei nu știu bine regulamentul parlamentului, dar de colo cauată să faăc o nouă lege... :)

D. Padure 29.05.2019 12:55

O reformă cardinală a procuraturii este strijgentă. Dar, acolo trebuie schimbate nu atât paturile, cât prostituatele, adică - procurorii. Apropo, de o așa părere sunt și mulți procurori. Iar afrimațiile lui A. Tănase, cât și politica editorială de azi a ziarului ”Timpul”, dovedesc faptul că urmașii lui Constantin Tănase s-au curvit cu totul și deja spurcă memoria părintelui.

Dan Octav 29.05.2019 13:43

Plahotniuc își lecușlte capul, finu Candu tace, iar kilerii lor (țuții, jizdanii, etc. ) și aparatul propagandistic (negrii, bogații,tănasii, aurelii, marcelii, ș. a.) nu se astâpără și emană tâmpeniii.

Cornel 29.05.2019 14:04

Nastase a uitat cum a fost protejat de procuror in anii 2000, alaturi de nasul sau?? Pe procurorul de atunci nu vrea sa il traga la raspundere?

Mihai 29.05.2019 15:33

Sunt penibili astia din ACUM. Adica ei vor un procuror care sa faca ce vor ei, dar se cred tare corecti.

V. Tatomir 29.05.2019 16:57

Pentru trubadurii (cățeii) lui Plahotniuc, printre ei și A. Tănase: СЛАВА МОЛДАВСКОЙ ПРОКУРАТУРЕ, САМОЙ ЛУЧШЕЙ ПРОКУРАТУРЕ ПЛАНЕТЫ, РУКИ ПРОЧЬ ОТ НЕЕ!!!!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2019 09:08 Nicolae Negru Geopolitica dus-întors sau de ce să n...

14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md