13:11:02 21.06.2024
Stiri

Un fost ministru nu crede că RUȘII fac cadouri, mai ales după ce ne-au numit „ȚIGANI”. „Concesiunea pe care țiganii au făcut-o se referă anume la acest aspect… Mesajul este unul STRATEGIC: capul jos și ciocul mic”

Actualitate 30.10.2021 13:10 Vizualizări3616 Autor: Ziarul National
Un fost ministru nu crede că RUȘII fac cadouri, mai ales după ce ne-au numit „ȚIGANI”. „Concesiunea pe care țiganii au făcut-o se referă anume la acest aspect… Mesajul este unul STRATEGIC: capul jos și ciocul mic”


Federația Rusă nu a fost niciodată în pierdere în raport cu R. Moldova și acest lucru ar fi valabil și în privința noului contract de furnizare a gazelor, deși autoritățile de la Chișinău spun că prețul gazelor furnizate de „Gazprom” în noiembrie va fi de două ori mai mic decât costul de piață. De această părere este fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, care a ținut să amintească un citat: Timeo Danaos et dona ferentes (Teme-te de greci chiar și când îți aduc daruri).

„Alaltăieri propaganda oficială rusească (Russia Toaday) publica un articol cu titlu sugestiv «Цыганское счастье» (fericirea țigănească) unde acuzau autoritățile de la Chișinău că nu cunosc legile fizicii: «У цыган своя, конечно, логиkа, но даже они не могут изменить законы физики». (țiganii au logica lor, dar nici chiar ei nu pot schimba legile fizicii). La o distanță de doua zile, vedem că țiganii au reușit să schimbe legile fizicii! Întrebarea zile este: ce-au oferit țiganii rușilor în schimbul contractului de cinci ani pentru furnizarea gazelor? Care este prețul acestei concesii? Cel mai probabil răspunsul la aceasta întrebare îl vom afla când ne vom confrunta cu următorul șantaj energetic, până una alta țiganii se vor încălzi la gura cortului cu gaze ieftine”, a menționat Tănase.

Citește și: R. Moldova va plăti 450 de dolari pentru gazele ruseşti. „Pentru a opri orice speculație - protocolul semnat nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel”

Acesta mai aduce aminte că presa occidentală (Financial Times) avertiza că „Gazprom” condiționează semnarea unui acord pe termen lung cu „adaptarea” Acordul de liber schimb cu UE”.

„Ce înseamnă de fapt această „adaptare”? „Gazprom” mereu a cerut Moldovei să amâne implementarea Pachetul III Energetic, în domeniul pieței energetice, care prevede liberalizarea pieței gazelor. Esența Pachetului III consta separarea activităților de transport de cele de furnizare și distribuție a gazelor naturale. Dacă aceste trei activități ar fi separate, „Moldovagaz” ar trebui reorganizată cu toate consecințele de rigoare, ceea va reduce semnificativ posibilitățile de monopolizare a pieței energetice.

Citește și: Prima CONCESIE făcută de R. Moldova pentru a avea un CONTRACT cu „Gazprom”: „Nu exclud că unele concesii s-au făcut cu implicarea Berlinului. Așteptăm să ni se spună ce preț vom plăti pentru gazele rusești, ce preț POLITIC, în primul rând”

Exact ca și acum, în 2012, Rusia șantaja R. Moldova, dacă vrea să obțină o reducere de 30% la prețul gazului importat de la „Gazprom”, trebuie să renunțe la implementarea Pachetului III energetic. La acea dată Moldova (în condițiile unei totale lipse de transparență a negocierilor) a acceptat aceste cerințe, amânând transpunerea și implementarea Directivei 2009/73/EC pentru sectorul de gaze naturale. Cel mai probabil concesiunea pe care țiganii au făcut-o se referă anume la acest aspect: cât timp nu va fi pus in aplicare Pachetul III, țiganii vor avea gaz mai ieftin. Dacă nu e așa, Guvernul ar trebui sa infirme aceste temeri - cât mai rapid și cât mai tranșant”.

Citește și: Ex-premierul Sturza nu prea vede motive de bucurie, după ce autoritățile de la Chișinău au anunțat despre semnarea unui nou CONTRACT cu „Gazprom”. „Știu ei, rușii, ce știu. Prețul a luat-o la vale, iar formula la deal”

Sursa citată a adăugat că viața unei guvernări este scurtă, la fel ca și durata contractul cu „Gazprom”. „La fel ca în 2012, nimeni nu se gândea ce va fi peste nouă ani și astăzi nimeni nu se gândește ce va fi în 2026. Se vor clarifica cei care vor guverna atunci sau vorba marchizei de Pompadour: „nu te întrista: după noi potopul…”. Cât tine de țigani, mesajul pentru ei este unul strategic: capul jos și ciocul mic! Apropo, după anularea legii antipropagandă, „Russia Today” și toate emisiunile propagandistice rusești sunt accesibile pe malurile Bâcului, asta ca țiganii sa fie bine informați”, a făcut haz de necaz fostul președinte al Curții Constituționale.

Citește și: R. Moldova va semna un nou CONTRACT de livrare a gazelor cu „Gazprom”: Înțelegerea de principiu vizează o perioadă de CINCI ani și va fi utilizată formula de preț propusă de partea moldovenească


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md