12:35:12 26.09.2020
 
Stiri

Maia Sandu a vorbit la Bruxelles despre coaliția „ACUM” – PSRM și cât ar putea dura aceasta: „Nu suntem NAIVI. Trebuie să fim atenți”

Politică 24.07.2019 17:00 Vizualizări1779 Autor: Ziarul National
Maia Sandu a vorbit la Bruxelles despre coaliția „ACUM” – PSRM și cât ar putea dura aceasta: „Nu suntem NAIVI. Trebuie să fim atenți”


Premierul și lidera PAS, Maia Sandu, a declarat la Bruxelles, în cadrul ședinței Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, că nu știe exact cât ar putea fi funcțională coaliția parlamentară „ACUM” – PSRM. Totuși, în această perioadă trebuie de făcut progrese și reforme, a spus oficialul de la Chișinău.

Potrivit Maiei Sandu, Blocul „ACUM” nu a avut o altă variantă decât să coalizeze cu PSRM: „Despre coaliția noastră. Nu suntem naivi. Înțelegem ce se întâmplă. Trebuie să fim atenți, dar și să progresăm. Totuși, nu avem o altă posibilitate”.

Premierul a subliniat că și conducerea PSRM trebuia să fie prezentă la ședința Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European și să răspundă la această întrebare. „Cât va rezista coaliția? Greu de spus. Și eu una sunt curioasă. N-ar fi fost rău ca și președintele PSRM să fie alături de noi astăzi și să răspundă la aceeași întrebare. Conform discuțiilor noastre, e clar că și ei au interes într-o viață cât mai lungă pentru această alianță la guvernare”, și-a spus punctul de vedere Maia Sandu, răspunzând la întrebări.

În același context, premierul a subliniat că alegătorii Blocului „ACUM” și cei ai PSRM ar dori ca această coaliție să dureze cât mai mult.

„Cei care au votat pentru noi și pentru socialiști își doresc ca această majoritate să dureze cât mai mult. Dacă e să-i ascultăm pe alegătorii noștri, coaliția noastră ar trebui să supraviețuiască suficient de mult încât să lansăm o reformă de succes. Există provocări, există și alegerile locale din octombrie care vor reprezenta un test pentru noi, pentru organizarea alegerilor libere și corecte”, a conchis Maia Sandu.

Vedeți mai jos discursul prim-ministrului Maia Sandu în cadrul Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European:

Stimate domnule Președinte McAllister,

Stimați membri ai Parlamentului European,

Este o onoare pentru mine să fiu primul șef de guvern din afara UE care are ocazia de a se adresa Comitetului pentru politică externă după alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. Este o ocazie bună pentru un schimb sincer de opinii cu privire la situația din Republica Moldova, precum și pentru a discuta prioritățile actuale ale guvernului de la Chișinău, dar și perspectivele sale pe termen lung.

Parlamentul UE a criticat deschis regimul anterior condus de oligarhul Plahotniuc. Fostul guvern a respectat puține reguli, dacă putem spune că a respectat vreuna. Instituții de stat capturate, corupție, scheme de pălare a banilor, anularea arbitrară a alegerilor, decizii politice ale Curții Constituționale, contrar logicii și faptelor, hărțuirea oponenților politici, persecutarea administrației publice locale, a societății civile și a mass-mediei independente, atacuri raider asupra afacerilor – iată trista realitate a Republicii Moldova de doar câteva săptămâni în urmă. Toate acestea au fost acoperite de o retorică proeuropeană, în care puțini oameni au crezut, dar căreia și mai puțini au avut îndrăzneala să i se opună în mod deschis.

Parlamentul European întotdeauna a vorbit ferm despre corupția regimului oligarhic din Moldova. Evaluările și sprijinul dumneavoastră ne-au ajutat pe noi, cetățenii Moldovei, cei care credem în democrație, să supraviețuim și să continuăm lupta noastră pentru libertate și suntem foarte recunoscători pentru asta.

Păstrarea regimului oligarhic după alegerile parlamentare din februarie ar fi fost cel mai rău scenariu dintre toate, pentru că ar fi lăsat Moldova în umbră, fără democrație și progres, transformând-o într-un loc în care oamenii își pierd complet încrederea și speranța, mulți dintre ei părăsindu-și țara. Pentru a răsturna acest regim, a fost necesară o coaliție de forțe politice cu poziții politice opuse.

Aceste partide s-au unit pentru că Moldova se afla în cădere liberă și avea nevoie de ajutor urgent. Moldova lăsată de Plahotniuc trebuie reconstruită aproape de la zero.

Astăzi, pas cu pas, curățăm sistemul public administrativ. Îi identificăm pe cei care au deturnat banii publici, au comis scheme de spălare de bani prin intermediul instanțelor din Moldova și al sistemului bancar. Toți vor fi aduși în fața justiției.

Scopul principal al Guvernului Republicii Moldova este de a scoate țara din impas. Crearea unei procuraturi independente și funcționale, construirea unor instituții publice care să răspundă nevoilor cetățenilor, combaterea corupției, asigurarea unui proces judiciar echitabil, stoparea contrabandei și a extragerii de venituri ilegale din companiile publice, dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil, care va duce la o creștere durabilă și incluzivă, distrugerea monopolurilor economice prin asigurarea unei concurențe corecte, reforma sectorului educației și sănătății – toate sunt astăzi obiective-cheie ale Guvernului Republicii Moldova.

Pe scurt, avem în față sarcina dificilă de a crea un sistem de guvernare funcțional și democratic, care să servească cetățenilor și să reziste încercărilor de a fi capturat altă dată, prin separarea puterilor executivă, legislativă și judiciară, a intereselor economice și politice.

Acesta este un numitor comun pentru cetățenii moldoveni, indiferent de limba în care vorbesc și indiferent de apartenența geopolitică.

Regândim politicile guvernamentale în majoritatea sectoarelor. Moldova are nevoie de reforme profunde în administrația publică, pentru a o face mai eficientă, mai profesionistă, mai incluzivă și mai prietenoasă cetățenilor. Am obținut reluarea sprijinului și finanțării din partea donatorilor, înghețate din cauza neregulilor comise de guvernul anterior. Distrugem schemele de contrabandă comise prin regiunea transnistreană, care reprezintă o amenințare la adresa securității economice a Republicii Moldova și a Ucrainei.

Ne confruntăm, de asemenea, cu sarcina dificilă de a uni un popor divizat din cauza unei retorici geopolitice utilizate mulți ani la rând, care a instigat diferite părți ale societății una împotriva celeilalte.

Implementarea Acordului de asociere și a DCFTA, înghețate de guvernul anterior, se află astăzi în centrul agendei noastre. Vom folosi pe deplin oportunitățile oferite de inițiativa Parteneriatul Estic Plus pentru realizarea aspirațiilor noastre europene.

Dorim să devenim un partener previzibil și de încredere atât pentru cetățeni, cât și pentru partenerii de dezvoltare. Nu vom ascunde problemele. Le vom recunoaște și le vom soluționa. Dorim o Moldovă diferită, o țară care aspiră să se apropie de țările UE, nu doar cu vorba, ci și prin activitatea de zi cu zi.

Nu vom face jocuri geopolitice și promisiuni iresponsabile. Agenda noastră de politică externă se va baza pe interesele naționale, nu pe cele personale. Am restabilit parteneriatul strategic cu România și Ucraina.

Despre relațiile noastre cu Rusia. Am reluat dialogul care a fost redus la zero de guvernul anterior. Acest lucru este anormal, având în vedere amploarea subiectelor de pe agenda noastră bilaterală, inclusiv legate de comerțul bilateral, care este încă blocat. În același timp, vom avea o poziție fermă în ceea ce privește protejarea interesului nostru național.

Vom continua să insistăm asupra retragerii trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. Nu vom accepta federalizarea ca soluție la conflictul transnistrean și vom continua negocierile politice pentru a obține un statut special pentru Transnistria în cadrul unei Moldove suverane, cu integritate teritorială, în limitele granițelor recunoscute pe plan internațional.

Scopul nostru este de a transforma Republica Moldova. Pentru a reconstrui încrederea oamenilor în țara noastră. Și avem nevoie de ajutorul Uniunii Europene în realizarea acestui vis.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Alexei 24.07.2019 19:01

Dap cum, se respiră a prostie și mizerie, mai ales cînd se majorează impozitele, prețurile la gaz, energia electrică, mai ales cînd știm că avem un președinte de țară care primește cîte 700 000 dolari pe lună de la Kremlin, foarte liber se respiră și cînd nașii și cumătrii voștri ajung în funcții, fuu îmi este greață

Cornel 24.07.2019 19:42

Sunteti neghiobi sincer vorbind! Nu trebuia sa acceptati o asemenea coalitie, insa deja tirziu...cetatenii au inteles ca sunteti tradatori si va vindeti tara!

Denis 24.07.2019 20:41

Iarasi a fost cu mana intansa la europeni.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md