05:14:04 23.07.2018
 
Stiri

Tânăra vedetă politică a Austriei îi da BĂTĂI de cap Angelei Merkel

Știri 19.01.2018 12:40 Vizualizări677 Autor: Ziarul National
Tânăra vedetă politică a Austriei îi da BĂTĂI de cap Angelei Merkel Sursa: ziare.com

Tânărul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz, ar putea să devină o problemă pentru Angela Merkel. Cu prieteni ca el, nu mai are nevoie de dușmani.

E mereu cu câțiva păși în fața tuturor: așa îi place noului cancelar al Austriei să se prezinte. Faptul că Sebastian Kurz a devenit șef de guvern la frageda vârstă de 31 de ani pare să-i dea dreptate.

Miercuri, în cadrul primei sale vizite la Angela Merkel, șefa de guvern cu cea mai lungă experiență din Uniunea Europeană, au existat multe semnale că tânărul Kurz cam exagerează cu mersul înainte în timp record.

Tânăra vedetă politică nu a ajuns în funcția de cancelar doar datorită încrederii de sine aproape obraznice. Sebastian Kurz are un instinct al populismului și e dispus să se alieze cu parteneri care îi sperie pe alții. Coaliția sa cu partidul populist de dreapta FPO, un aliat de bază al partidului Front Național din Franța, o dezgustă probabil pe Angela Merkel. Pentru ea, nici nu intră în discuție o colaborare cu extremiștii de dreapta din rândurile partidului AfD (Alternativă pentru Germania).

De peste 100 de zile, Merkel încearcă să formeze un guvern - întâi cu liberalii și cu ecologiștii, acum cu social-democrații. Și tocmai acum vine Kurz și îi spune la Berlin cât de mult se bucură că are un guvern stabil la Viena. Cu un fel de veselie răutăcioasă, a declarat că își dorește așa ceva „în curând” și pentru Germania.

De ce e Kurz periculos pentru Merkel

Ambii politicieni au subliniat că au multe în comun. Dar există atâtea diferențe: Merkel vrea mai multă integrare europeană și e dispusă să pună la dispoziție și mijloace financiare pentru atingerea acestui obiectiv.

În schimb, Kurz vrea să fie luate mai multe decizii la nivel regional și nu e dispus să compenseze efectele Brexit-ului pentru UE prin acordarea unor sume suplimentare din partea statelor bogate ca Germania și Austria.

În plus, tânărul cancelar austriac continuă să critice poziția lui Merkel privind distribuirea refugiaților pe baza unor cote și pledează pentru un sfârșit al sancțiunilor împotriva Rusiei, impuse în urma anexării Crimeii.

Merkel și Kurz caută stabilitatea, amândoi știu prea bine că e nevoie de o aritmetică foarte complicată pentru a forma coaliții.

Ce le lipsește?

Un plan adevărat, o idee de tipul celor formulate de președintele Franței, Emmanuel Macron, cum ar trebui să se dezvolte Europa în continuare.


Viziunii sale nu-i corespunde încă niciun răspuns de la Berlin. Și oare cât de mare va mai fi apetitul austriecilor pentru unitatea europeană după o perioadă de legislatură în care populiștii de dreapta fac parte din coaliția de la Viena?

Guvernul său trebuie judecat în funcție de fapte, spune Kurz. Exact asta vrea să facă Merkel. Noul cancelar austriac și-a reinterpretat simpatiile sale pentru premierul maghiar Viktor Orban și alți eurosceptici cu poziții extrem de dure împotriva refugiaților drept „construire a unor punți de legătură”.

Dar cu aceste alianțe o atacă de la spate pe Merkel, pentru care politica de migrație e o sarcină comună pentru întreaga Europă.

Nu-i prea probabil ca Sebastian Kurz să-i potolească pe partenerii de la FPO. Din acest motiv, va crea și mai multe clivaje în Europa, în loc să construiască punțile de legătură cu care se lăuda.

Îi va mai da multe bătăi de cap Angelei Merkel - cel puțin în cazul în care cancelarul va rămâne la putere și va reuși să formeze un guvern stabil la Berlin.

Michaela Kufner

Sursa: ziare.com

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.07.2018 09:29 Nicolae Negru Oligarhia pre limba ei piere, iar Dod...

16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md