01:20:44 26.06.2024
Stiri

CONSULTANT politic // Germania este mâna prin care Rusia vrea să controleze UE

Știri 17.04.2018 09:02 Vizualizări1942 Autor: Ziarul National
CONSULTANT politic // Germania este mâna prin care Rusia vrea să controleze UE sursa: realitatea.net


Rusia, prin intermediul exporturilor de gaze naturale şi cointeresarea Germaniei, îşi urmează planul de a controla UE, este de părere consultantul politic Cozmin Guşă. Strategia este una extrem de periculoasă pentru că, dincolo de planul vizibil al acestei coabitări, se poate intui şi existenţa unor pârghii „invizibile”, dar extrem de eficiente.

„Pe de-o parte, Germania face un joc egoist în interiorul UE, pentru că în baza rezoluţiilor pe care le susţine îşi asigură un avantaj economic major, care practic întreţine motorul economic german, pe baza acestui import de gaze ruseşti mult mai ieftine faţă de preţul pe care-l plăteşte, de exemplu, Polonia şi probabil l-ar fi plătit şi România dacă nu ne-am afla într-o poziţie de cvasi-independenţă energetică, atât datorită resurselor, cât şi a unor măsuri inteligente făcute pe piaţa autohtonă”, a declarat Guşă la Realitatea TV.

„Această pârghie energetică a Rusiei, folosind Germania, este una foarte eficientă în a condiţiona ţările din centrul şi estul Europei să aibă anumite atitudini politice şi asta ne arată, în limbaj geopolitic şi geoeconomic, că Rusia este foarte interesată de a domina şi politic Uniunea Europeană, prin mâna germană.

Când noi discutam aceste lucruri în urmă cu 2-3 ani, lumea nu prea pricepea de ce tragem acest semnal de alarmă.

Ei bine, o făceam şi o facem pentru că Rusia nu doreşte să importe valori din UE şi nici nu va exporta valori de nivel euroatlantic în interiorul Uniunii.

Este un joc de dominaţie economică şi estre periculos pentru că argumentele pe care le are Putin sunt duble. Pe lângă acest statut de furnizor cvasi-exclusiv de gaze pentru bună parte din Europa, Putin mai are şi pârghia serviciilor.

Nu trebuie să uităm niciodată că Germania de azi a rezultat din reunirea Germaniei de Est (comunistă) şi cea de Vest (capitalistă), iar în zona de dominaţie sovietică s-a păstrat şi după 1989 influenţa KGB şi a succesorului FSB.

Să nu uităm că, în anii '80, Vladimir Putin a fost şeful rezidenţei KGB din Dresda, iar Anglea Merkel a fost profesoară de fizică la Dresda. Dacă mai ţinem cont şi de faptul că cel mai important consilier al lui Putin pe piaţa europeană a gazelor este un fost cancelar, Gerhard Schroeder, dacă mai ţinem cont şi de capitalul german care s-a amestecat cu cel rusesc în mediul bancar, vă daţi seama cât de puternică este această axă Berlin-Moscova.

Din nefericire, atât Uniunea Europeană, cât şi Washingtonul, în vremea mandatului lui Barak Obama, au neglijat-o”, a comentat Cozmin Guşă o analiză făcută de cotidianul Adevărul despre felul în care interesele comune ruso-germane, economice şi politice, fac posibilă menţinerea sau revenirea fostelor state comuniste în sfera de influenţă a Rusiei.

Sursa: realitatea.net


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md