07:16:45 21.05.2024
Stiri

Un celebru jurnalist al publicaţiei germane Der Spiegel a RECUNOSCUT că a inventat declaraţii pentru cel puţin 14 articole

Știri 20.12.2018 19:20 Vizualizări1663 Autor: Ziarul National


Un celebru jurnalist al publicaţiei germane Der Spiegel a RECUNOSCUT că a inventat declaraţii pentru cel puţin 14 articole sursa: mediafax.ro

Claas Relotius, un celebru reporter al publicaţiei germane Der Spiegel, recompensat cu distincţii prestigioase, a recunoscut că a inventat declaraţii şi surse pentru cel puţin 14 articole, potrivit The Hollywood Reporter.

Claas Relotius, care, în 2014, a primit titlul de jurnalistul anului din partea CNN, a recunoscut că cel puţin 14 articole scrise de el au avut la bază interviuri care nu s-au întâmplat niciodată, inclusiv o convorbire prin telefon cu părinţii jucătorului de fotbal american Colin Kaepernick.

Luni, Relotius şi-a dat demisia de la Der Spiegel, una dintre cele mai prestigioase publicaţii germane, cu sediul la Hamburg, după ce s-a descoperit că a comis o fraudă jurnalistică „masivă” timp de mai mulţi ani, au spus reprezentanţii revistei săptămânale.

Reprezentanţii Der Spiegel au publicat pe site-ul revistei un raport întocmit după o anchetă internă privind activitatea lui Claas Relotius, un jurnalist de investigaţie în vârstă de 33 de ani.

Reprezentanţii publicaţiei au indicat faptul că, din 2011, Relotius a contribuit cu aproximativ 60 de articole pentru versiunile tipărită şi online, iniţial ca liber-profesionist şi apoi ca angajat cu normă întreagă.

Relotius a lucrat anterior pentru mai multe publicaţii germane şi elveţiene şi a fost recompensat cu mai multe premii.

Acesta a recunoscut că a inventat fragmente în cel puţin 14 articole, printre care şi unul despre o americancă despre care el a scris că s-a oferit ca martor la execuţiile unor deţinuţi, inclusiv la un eveniment de acest tip care a avut loc la începutul anului în statul Texas.

Cazul lui Relotius este „o pată neagră în istoria de 70 de ani a Der Spiegel”, au mai spus reprezentanţii publicaţiei, care au explicat că au început să aibă bănuieli în ceea ce priveşte acurateţea materialelor jurnalistice furnizate de acesta în noiembrie. Un coleg care a lucrat cu Relotius la un articol a descoperit că anumite interviuri nu au avut loc.

Reprezentanţii revistei au indicat că Relotius le-a spus editorilor că a inventat informaţii pentru a evita un eşec şi că este conştient de ceea ce a făcut.

Conducerea revistei a apelat la un comitet de experţi interni şi externi, iar rezultatele anchetei privind activitatea jurnalistului vor fi publicate.

Uniunea Jurnaliştilor din Germania a calificat cazul drept „cea mai mare fraudă jurnalistică de la publicarea jurnalelor lui Hitler”. Ei au făcut referire la nişte presupuse jurnale ale dictatorului publicate de revista germană Stern în 1983, despre care s-a aflat ulterior că sunt false.

Fraude similare au fost comise de jurnalişti precum Jayson Blair, de la The New York Times, Christopher Newton, de la The Associated Press, şi Janet Cooke, al cărei articol fals, publicat în 1980, despre un copil dependent de heroină, a adus publicaţiei The Washington Post un premiu Pulitzer.

Sursa: mediafax.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md