18:58:25 17.11.2018
 
Stiri

Spicherul Candu, despre PROTESTELE opoziției: „Există, totuși, un efect al acestor proteste”

Politică 08.08.2018 14:20 Vizualizări2457 Autor: Ziarul National
Spicherul Candu, despre PROTESTELE opoziției: „Există, totuși, un efect al acestor proteste” captură

Spicherul Andrian Candu consideră că opoziția are dreptul să protesteze și să-și exprime nemulțumirea vizavi de anumite subiecte și spune căacestea nu trebuie să degenereze în violențe, așa cum s-a întâmplat în aprilie 2009.

„Eu cred că există, totuși, un efect al acestor proteste, chiar dacă unii se așteptau ca lucrurile să degenereze în acțiuni care ar răsturna o guvernare sau alta. Nu cred că e cazul ca prin proteste să vină schimbarea. Dar este cazul ca guvernarea să simtă presiunea, să fie criticată, să asculte și să audă lucrurile revendicate de protestatari. De asemenea, guvernarea trebuie să găsească soluții”, a declarat Andrian Candu, în cadrul unei emisiuni de la „Radio Moldova”.

Totuși, oficialul spune că protestele nu trebuie să provoace vărsări de sânge sau „răsturnări precum cele din aprilie 2009”. „Atunci am ajuns să avem și victime și clădiri guvernamentale devastate. Ați văzut cât de greu au fost restabilite aceste clădiri”, a adăugat acesta.

Referindu-se la invalidarea alegerilor din Chișinău, fapt care a provocat un val de proteste în R. Moldova, dar și la nivel internațional, Andrian Candu a reiterat faptul că a fost „o decizie neașteptată”, iar guvernarea a avut cel mai mult de suferit.

„Comisia juridică din Parlament a fost împuternicită să examineze, să investigheze tot ce e legat de alegerile din Chișinău. La mijlocul lunii septembrie va fi prezentat un raport, care va conține anumite constatări și recomandări. Poate fi vorba de modificarea legislației, poate fi vorba de interpretarea legislației… Acum comisia colectează informații, vor fi audieri parlamentare. Vom vedea concluziile comisiei”, a explicat oficialul.

Sursa citată a mai adăugat că decizia instanței privind invalidarea alegerilor din Chișinău a provocat și suspendarea acordării primei tranșe din suportul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE. „Noi am îndeplinit primele zece condiționalități pentru ca să fie acordată prima tranșă. Suntem aproape de îndeplinirea condițiilor și pentru a doua tranșă de asistență macrofinanciară din partea UE. Vom invita o misiune de evaluare de la Bruxelles care să aprecieze toate succesele și insuccesele R. Moldova pentru a adopta o nouă decizie în ceea ce ține de asistența macrofinanciară. Ar putea să vină să evalueze și pentru a doua tranșă de asistență, noi suntem foarte aproape de momentul când vom îndeplini condițiile și pentru a doua tranșă”, a adăugat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a vorbit și despre pachetul de legi privind reforma fiscală, care a stârnit critici din partea societății civile, opoziției, dar și a partenerilor externi.

„Este confortabil să stai într-un birou și să critici și alta este să ai răbdare și să aștepți să vezi ce s-a făcut bine și ce nu s-a făcut bine. Pentru moment trebui să avem răbdare și să vedem cum funcționează legile respective. Legile respective trebuie apreciate prin prisma rezultatelor și nu prin prisma intenției. Trebuie să vedem dacă, odată cu implementarea acestor legi, cetățenii vor trăi mai bine, instituțiile vor funcționa mai bine, dacă R. Moldova ca stat va fi mai bogat și mai securizat. Declararea voluntară a bunurilor sau amnistia fiscală este un instrument pentru lupta cu economia tenebră. Așa au procedat mai multe state. Unii au venit cu anumite îngrijorări, dar nici nu au citit legile. Actualmente legile sunt trimise la promulgare, iar ulterior vor fi publicate în Monitorul Oficial. Urmează ulterior o lună până la intrarea lor în vigoare”, a punctat Candu.

În alt context, președintele Parlamentului a precizat că, până la finele lunii august, va fi dat startul lucrărilor de construcție a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. „Colegii de la Guvern mi-au comunicat că încep lucrările pe tronsonul Ungheni-Chișinău. Aceste lucrări vor începe mai aproape de Ziua Independenței. De asemenea, mai este un proiect legat de infrastructura energetică a R. Moldova. E vorba de interconexiunea energetică cu România, Uniunea Europeană. Proiectul este gata de lansare. E vorba de un proiect mare, în valoare de 250 de milioane de euro”, a conchis sursa citată.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!


Stiri relevante

Andrei 08.08.2018 14:38

Nastase asta si vrea. Pentru ca daca lumea e impotriva lui, el automat ii catalogheaza ca fiind neoameni. pentru ca el crede ca toti trebuie sa fie pro-nastase si pro-imbecilizm.

Spencer 08.08.2018 15:12

Măcar un om sănăttos în țara asta, cu o părere sănătoasă!

Vasile 08.08.2018 19:09

Andrian Candu: "Unii au venit cu anumite îngrijorări, dar nici nu au citit legile". Toate instituțiile Uniunei Europne, Fondul Monetar, SUA,opoziția,organizațiile obștești au criticat dur deciziile Parlamentului și Guvernului de la Chișinău. Dar Andrian Candu acu ne spune că toți ei n-au citit legile. Mai bine spuneai că ai îtors poporului miliardul furat și atnci puteam să vă mai credem. Rușine !!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

12.11.2018 09:18 Nicolae Negru O altă perspectivă asupra furtului mi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md