16:13:37 19.09.2018
 
Stiri

Socialiștii cer Parlamentului să adopte o DECLARAȚIE politică prin care „să ofere garanții minorităților etnice”, după ce Curtea Constituțională a ANULAT legea care oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare între națiuni” în R. Moldova

Politică 07.06.2018 10:52 Vizualizări1427 Autor: Ziarul National
Socialiștii cer Parlamentului să adopte o DECLARAȚIE politică prin care „să ofere garanții minorităților etnice”, după ce Curtea Constituțională a ANULAT legea care oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare între națiuni” în R. Moldova

Fracțiunea socialiștilor au cerut astăzi Parlamentului să adopte o declarație politică pe care au numit-o „privind protejarea patrimoniului etno-lingvistic”, ca reacție la decizia Curții Constituționale (CC) din 4 iunie curent de a declara desuetă Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată pe 1 septembrie 1989.

Acea lege, adoptată înaintea Constituției R. Moldova, stabilea că „limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS, se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba moldovenească în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real”.

Socialistul Vladimir Țurcan a acuzat Înalta Curte că și-ar fi „asumat atribuții improprii” atunci când a considerat învechită respectiva lege.

„Interpretările duc la destabilizarea situației social-politice din R. Moldova”, a declarat Țurcan în Parlament.

Potrivit socialistului, Legislativul trebuie „să-și expună poziția vizavi de decizia CC și să fie expuse garanții pentru minoritățile naționale, pentru ca situația să nu fie destabilizată”.

CITIȚI și Legea din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești, declarată DESUETĂ: CC a admis PARȚIAL solicitarea PL cu privire la anularea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă

Liberalul Roman Boțan, unul dintre autorii sesizării la CC, a declarat că decizia Înaltei Curți este „justificată”, mai ales că prevederile Constituției R. Moldova stabilesc faptul că etniile din R. Moldova se bucură de aceleași drepturi, iar legea respectivă favoriza doar una dintre etnii - pe cea rusă: „Limba oficială, limba română, este unica limbă de comunicare pe teritoriul R. Moldova”.

Pentru a împăca spiritele, democratul Sergiu Sârbu a declarat că această problemă „este creată artificial” și a citit dintr-o lege aflată încă în vigoare care prevede același statut de „limbă de comunicare” pentru limba rusă în R. Moldova, unde există „bilingvism”. De altfel, liberalii au cerut CC să declare și această prevedere neconstituțională, dar magistrații au respins acest lucru.

Propunerea socialiștilor cu privire la adoptarea Declarației politice privind protejarea patrimoniului etno-lingvistic a fost respinsă de Parlament.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.09.2018 09:20 Nicolae Negru De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

15.09.2018 09:01 Ziarul National ANALIZĂ // Trump schimbă lumea! Motiv...

14.09.2018 09:20 Nicolae Negru Să vorbim la Berlin despre reUnire

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md