10:30:42 19.04.2024
Stiri

Socialiștii cer Parlamentului să adopte o DECLARAȚIE politică prin care „să ofere garanții minorităților etnice”, după ce Curtea Constituțională a ANULAT legea care oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare între națiuni” în R. Moldova

Politică 07.06.2018 10:52 Vizualizări1936 Autor: Ziarul National
Socialiștii cer Parlamentului să adopte o DECLARAȚIE politică prin care „să ofere garanții minorităților etnice”, după ce Curtea Constituțională a ANULAT legea care oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare între națiuni” în R. Moldova


Fracțiunea socialiștilor au cerut astăzi Parlamentului să adopte o declarație politică pe care au numit-o „privind protejarea patrimoniului etno-lingvistic”, ca reacție la decizia Curții Constituționale (CC) din 4 iunie curent de a declara desuetă Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată pe 1 septembrie 1989.

Acea lege, adoptată înaintea Constituției R. Moldova, stabilea că „limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS, se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba moldovenească în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real”.

Socialistul Vladimir Țurcan a acuzat Înalta Curte că și-ar fi „asumat atribuții improprii” atunci când a considerat învechită respectiva lege.

„Interpretările duc la destabilizarea situației social-politice din R. Moldova”, a declarat Țurcan în Parlament.

Potrivit socialistului, Legislativul trebuie „să-și expună poziția vizavi de decizia CC și să fie expuse garanții pentru minoritățile naționale, pentru ca situația să nu fie destabilizată”.

CITIȚI și Legea din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești, declarată DESUETĂ: CC a admis PARȚIAL solicitarea PL cu privire la anularea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă

Liberalul Roman Boțan, unul dintre autorii sesizării la CC, a declarat că decizia Înaltei Curți este „justificată”, mai ales că prevederile Constituției R. Moldova stabilesc faptul că etniile din R. Moldova se bucură de aceleași drepturi, iar legea respectivă favoriza doar una dintre etnii - pe cea rusă: „Limba oficială, limba română, este unica limbă de comunicare pe teritoriul R. Moldova”.

Pentru a împăca spiritele, democratul Sergiu Sârbu a declarat că această problemă „este creată artificial” și a citit dintr-o lege aflată încă în vigoare care prevede același statut de „limbă de comunicare” pentru limba rusă în R. Moldova, unde există „bilingvism”. De altfel, liberalii au cerut CC să declare și această prevedere neconstituțională, dar magistrații au respins acest lucru.

Propunerea socialiștilor cu privire la adoptarea Declarației politice privind protejarea patrimoniului etno-lingvistic a fost respinsă de Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md