14:51:39 22.05.2019
 
Stiri

Șeful Misiunii OSCE la Chișinău pledează pentru acordarea unui STATUT SPECIAL Transnistriei în cadrul R. Moldova

Politică 20.11.2018 13:56 Vizualizări1071 Autor: Ziarul National
Șeful Misiunii OSCE la Chișinău pledează pentru acordarea unui STATUT SPECIAL Transnistriei în cadrul R. Moldova Moldovan European Integration Debate Forum

Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, susține că, în ultimul an, s-a făcut, prin pași mici, „un pas extraordinar de mare” în ceea ce privește rezolvarea problemelor care vizează reglementarea transnistreană, rezultate care nu au fost atinse în ultimii 15 ani.

„Am văzut un exemplu de determinare din partea părților. Au fost rezultate concrete – șase înțelegeri semnate, dintre care cinci sunt deja implementate – deschiderea podului de la Gura Bîcului, accesul la terenurile agricole, situația școlilor este mult mai stabilă, acestea au un contract de arendă și plătesc aceeași tarife la apă, gaz și electricitate ca și școlile din regiune, există un mecanism care permite elevilor și profesorilor să treacă prin punctele de divizare doar prin prezentarea carnetului de elev sau de profesor. Plăcuțele de înmatriculare sunt la fel un succes. Sunt deja peste 900 de plăcute eliberate, care permit șoferilor din Transnistria să circule în Europa – asta asigură libertatea lor de circulație, iar documentele de circulație sunt cu sigla MD. Apostilarea diplomelor permite studenților transnistreni să facă studii peste hotare, nu doar în Rusia, dar și în țările europene”, a enumerat astăzi Claus Neukirch, în cadrul celei de a șasea ediții a Forumului anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Șeful Misiunii OSCE a adăugat că Guvernul Republicii Moldova lucrează în prezent la problema restabilirii telecomunicațiilor și, dacă se va reuși anul acesta, la fel vom asista la un succes pentru oamenii care vor putea vorbi la telefon la un tarif local, nu internațional, iar operatorii din Transnistria vor lucra în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

„Obiectivul este ca aceste soluții să reprezinte elemente ale soluției finale pentru reglementarea conflictului transnistrean. Republica Moldova este stat suveran, independent, integru teritorial, iar Transnistria primește un statut special, Transnistria face parte din Republica Moldova – acesta este scopul pe care ni-l propunem”, a spus Neukirch.

Organizatorii acestui forumul de dezbateri sunt Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

pumnal 20.11.2018 14:40

si totusi Transnistria este o nava care trebuie scoasa la mal , ceia ce indeamna si UE-ul actuala guvernare..

Vasile 20.11.2018 14:41

OSCE trebuia să deschidă ochii și să i-a decizii atunci cînd Pavel Filip s-a adresat către ONU cu tema armatei Ruse FAT și eliminării ei de pe Teritoriul RM

Cornel 20.11.2018 15:06

Transnistria este o parte din si trebuie in permanenta sa fie ajutata de autoritati , insa mai prioritar ramine problema cu evacurea armatei ruse de pe teritoriul tarii noastre!

ion 21.11.2018 00:03

Tare mult s-a facut in regflementarea conflictului transnistrean.Prin deschdedrea podului de la Gura Bacului,practic am ajutat separatistii sa-si mai deschida inca a un post vamal.Accesul locuitorilor satelor de sub jurisdictia Chisinaului la terenurile agricole, practic e un contract de folosinta a terenurilor ,care sunt recunoscute proprietate a Transnustriei.Deplasarea elevilor cu carnetul de elev ( de care nu au nevoie elevii din scolile separatistilor ) nu e un succes ci o metoda de ai diferentia mai usor de copiii din scolile cu predare in limba romana.Placutele de inmatriculare a automobilelor-un pas mic sau semnal spre recunoasterea a acestui teritoriu.Apostilarea diplomelor practic e recunoasterea lor,pentru ca nu cred ca se permite apostilarea unor certificate,diplome emise de niste institutii de invatamant de pe malul drept al Nistrului, care nu sunt autorizate de statul R.M. Niste diplome false apostilate, tot false raman.Acum am ajuns la urmatorul pas mic dar sigur-acordarea unui statut special. Nu-i spunem federalizare,ca se va speria lumea.Pai de unde sa nu insiste Rusia pentru mentinerea trupelor de ocpatie in Donbas si Lugansc,daca i se primeste in R. Moldova. Aceasta doreste Moscova sa demonstreze tuturor ,iar Germania OSCE o ajuta.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md