07:21:21 24.05.2024
Stiri

Șeful Misiunii OSCE la Chișinău pledează pentru acordarea unui STATUT SPECIAL Transnistriei în cadrul R. Moldova

Politică 20.11.2018 13:56 Vizualizări2835 Autor: Ziarul National
Șeful Misiunii OSCE la Chișinău pledează pentru acordarea unui STATUT SPECIAL Transnistriei în cadrul R. Moldova Moldovan European Integration Debate Forum


Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, susține că, în ultimul an, s-a făcut, prin pași mici, „un pas extraordinar de mare” în ceea ce privește rezolvarea problemelor care vizează reglementarea transnistreană, rezultate care nu au fost atinse în ultimii 15 ani.

„Am văzut un exemplu de determinare din partea părților. Au fost rezultate concrete – șase înțelegeri semnate, dintre care cinci sunt deja implementate – deschiderea podului de la Gura Bîcului, accesul la terenurile agricole, situația școlilor este mult mai stabilă, acestea au un contract de arendă și plătesc aceeași tarife la apă, gaz și electricitate ca și școlile din regiune, există un mecanism care permite elevilor și profesorilor să treacă prin punctele de divizare doar prin prezentarea carnetului de elev sau de profesor. Plăcuțele de înmatriculare sunt la fel un succes. Sunt deja peste 900 de plăcute eliberate, care permit șoferilor din Transnistria să circule în Europa – asta asigură libertatea lor de circulație, iar documentele de circulație sunt cu sigla MD. Apostilarea diplomelor permite studenților transnistreni să facă studii peste hotare, nu doar în Rusia, dar și în țările europene”, a enumerat astăzi Claus Neukirch, în cadrul celei de a șasea ediții a Forumului anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Șeful Misiunii OSCE a adăugat că Guvernul Republicii Moldova lucrează în prezent la problema restabilirii telecomunicațiilor și, dacă se va reuși anul acesta, la fel vom asista la un succes pentru oamenii care vor putea vorbi la telefon la un tarif local, nu internațional, iar operatorii din Transnistria vor lucra în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

„Obiectivul este ca aceste soluții să reprezinte elemente ale soluției finale pentru reglementarea conflictului transnistrean. Republica Moldova este stat suveran, independent, integru teritorial, iar Transnistria primește un statut special, Transnistria face parte din Republica Moldova – acesta este scopul pe care ni-l propunem”, a spus Neukirch.

Organizatorii acestui forumul de dezbateri sunt Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md