14:23:01 25.04.2024
Stiri

Operaţiune SECRETĂ privind ÎNTOARCEREA lui Plahotniuc în R. Moldova? "Dacă UE vrea să mențină R. Moldova în sfera sa de influență, atunci întoarcerea lui Plahotniuc este singura soluție care ar putea să asigure integritatea teritorială a statului"

Politică 28.02.2020 19:40 Vizualizări3594 Autor: Ziarul National
Operaţiune SECRETĂ privind ÎNTOARCEREA lui Plahotniuc în R. Moldova?


Dacă UE vrea să mențină R. Moldova în sfera sa de influență și să asigure întoarcerea către democrație, atunci întoarcerea lui Vlad Plahotniuc este singura soluție care ar putea să realizeze integritatea teritorială a statului. O creștere a presiunii din partea UE este necesară pentru a asigura reformele instituționale. Totodată, SUA au greșit atunci când nu l-au susținut pe Plahotniuc, se arată într-un material, care face lobby pentru Plahotniuc.

R. Moldova rămâne cea mai săracă economie de pe continentul european, iar acum se îndepărtează tot mai mult de euroatlantism, de idealurile americane, integrarea europeană și tot mai mult își consolidează relațiile cu Rusia, se arată în analiză de pe USnews.

Din păcate, SUA nu mai pot să amâne acțiunile lor în R. Moldova. În această țară s-a format o dictatură susținută de Moscova, iar președintele ei este o persoană ale cărui rude au afaceri comune cu oligarhii conectați la Kremlin, în timp ce președintele însuși îi persecută pe oponenții săi prooccidentali.

Citeşte şi: Organele de drept din R. Moldova au fost informate OFICIAL despre locul aflării lui Vlad Plahotniuc: „Zilele acestea vor fi făcute demersurile necesare pentru EXTRĂDAREA lui Plahotniuc”

În pofida cumătrismului și a corupției, R. Moldova se afla în afara influenței ruse datorită oamenilor de afacere orientați prooccidental, inclusiv a lui Vlad Plahotniuc și a coaliției create de PD. Plahotniuc a fost singurul care putea să se opună actualului președinte Igor Dodon. Însă, după ce Plahotniuc a decis să părăsească țara în luna iunie a anului trecut, Dodon a început să direcționeze R. Moldova dinspre UE spre Moscova, cu care are acum legături strânse.

După alegerile din 2019 a fost formată o coaliție șubredă între PSRM și Blocul "ACUM", de care SUA nu au fost tare entuziasmate, susținând în alegeri PAS-ul Maiei Sandu. SUA s-au exprimat în felul următor: „Salutăm schimbarea democratică în Moldova”. Peste șase luni, Dodon a înlăturat-o pe Maia Sandu de la putere.

Într-un final, Dodon a reușit să impună o agendă promoscovită și a semnat cu Rusia contractul de livrare a gazelor, punând în pericol securitatea energetică a statului. Încercările agresive ale lui Dodon de a inhiba un alt tip de gândire, venit din partea opoziției proeuropene, provoacă o îngrijorare serioasă.

R. Moldova s-a transformat într-un stat autoritar de tip monopartid cu grave probleme și care nu-și are locul în Europa. Nici UE nici SUA nu propun nicio soluție, fapt ce are un impact negativ asupra R. Moldova și asupra regiunii la general.

Comunitatea diplomatică a SUA trebuie să negocieze cu oameni care pot schimba cursul țării, dar să nu ardă poduri.

Plahotniuc a fost singurul element de contrapondere pentru Dodon, iar măsurile luate de SUA, inclusiv neoferirea posibilității de a se afla în SUA, au fost contraproductive. SUA, acționând împotriva singurei forțe anti-Dodon, a creat impresia generală de consolidare în jurul guvernării socialiste. Dodon nu ezită să se laude că este susținut atât de Rusia, cât și de SUA.

Dacă UE vrea să mențină R. Moldova în sfera sa de influență și să asigure întoarcerea către democrație, atunci întoarcerea lui Plahotniuc este singura soluție care ar putea să asigure integritatea teritorială a statului. O creștere a presiunii din partea UE este necesară pentru a asigura reformele instituționale.

Cât de rău nu ar fi Plahotniuc, el a căutat să îmbunătățească relațiile cu NATO. El a blocat accesul militarilor ruși în Transnistria și a blocat astfel planurile de federalizare a țării și transformării acesteia într-un aliat apropiat al lui Putin.

Dacă SUA nu vor lua măsuri astăzi, pentru a întoarce toate părțile interesate în procesul politic, R. Moldova nu va putea evita soarta Ucrainei.

Autorii au făcut apel către comunitatea diplomatică ca să se implice înainte de a fi prea târziu.

Sursa: deschide.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md