20:59:27 04.05.2024
Stiri

Viceprim-ministra Cristina Gherasimov, DETALII despre începerea NEGOCIERILOR de aderare la UE, după ce a revenit de la Bruxelles: „Acest proces poate dura și până la un an și jumătate”

Actualitate 22.03.2024 12:27 Vizualizări1292 Autor: Ziarul National
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov, DETALII despre începerea NEGOCIERILOR de aderare la UE, după ce a revenit de la Bruxelles: „Acest proces poate dura și până la un an și jumătate”


Statele membre ale Uniunii Europene au invitat Consiliul European să adopte cadrul de negociere cu R. Moldova, iar lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE ar putea avea loc odată cu organizarea primei conferințe interguvernamentale.

„Consiliul European apreciază progresul înregistrat de R. Moldova în îndeplinirea reformelor necesare pe calea aderării la Uniunea Europeană. În acest sens, statele membre invită Consiliul să adopte cadrul de negociere în mod rapid și să întreprindă următorii pași fără întârziere. Salutăm decizia și ne dorim o lansare a acestui cadru cât mai rapid, cât și organizarea, în timpul cel mai apropiat, a primei conferințe interguvernamentale, care să marcheze lansarea oficială a negocierilor de aderare”, a declarat astăzi viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unei conferințe de presă, prezentând totalurile vizitei sale recente la Bruxelles.

Până la începerea negocierilor propriu-zise de aderare, R. Moldova trebuie să-și racordeze legislația națională la cea a UE, iar acest proces poate dura între 12 și 18 luni, a explicat Cristina Gherasimov.

„Un moment-cheie în drumul nostru european este desfășurarea primei conferințe interguvernamentale, care sperăm să aibă loc în următoarele luni. Această conferință ne va oferi acel cadrul de negocieri fără de care noi nu putem iniția deschiderea negocierilor pentru fiecare capitol în parte. Până va fi deschis un capitol sau altul, urmează să continuăm cu etapa ce cuprinde evaluarea legislației naționale vizavi de cadrul normativ-legislativ al UE. Ulterior, Comisia Europeană va pregăti rapoarte de evaluare per capitol. Atunci vom ști la ce capitole avem restanțe și ce trebuie să facem pentru a racorda legislația națională la cea europeană. Doar după ce vom avea aceste rapoarte vom putea discuta despre deschiderea unui capitol sau a altuia de negocieri. Acest proces poate dura și până la un an și jumătate. Statele care au trecut prin această etapă au avut perioade diferite, cu o durată medie între 12 și 18 luni. Depinde cât de rapid ne vom mișca noi”, a precizat Gherasimov.

Un semnal bun pentru R. Moldova e că UE este pregătită să primească noi membri, în contextul în care Comisia Europeană a adoptat miercuri, 20 martie, un document despre reforma internă a Uniunii și revizuirile politicilor care să pregătească următoarea extindere.

Mai exact, Comisia Europeană a propus miercuri ca ţările candidate la aderarea la UE, precum R. Moldova, Ucraina şi cele din Balcanii Occidentali, să fie integrate blocului comunitar în mod „gradual”.

„Avem posibilitatea ca prin această integrare graduală să beneficiem de aceleași programe, aceleași inițiative deschise acum doar pentru statele membre UE. Cum ne va ajuta această integrare graduală? Avem posibilitatea ca de astăzi să vedem cum funcționează UE pe interior. Putem participa la unele discuții, care până acum nu erau deschise pentru statele candidate. Depinde doar de noi cât de mult va accelera integrarea noastră graduală. Totul ține de temele noastre pe acasă. Te bucuri de anumite beneficii atunci când îți este clar ce trebuie să faci și cum funcționează procesele decizionale în UE. Nu avem un termen fix, totul depinde de noi cât de repede ne integrăm gradual în UE”, a adăugat Cristina Gherasimov.

Sursa citată a reiterat că negocierile de aderare încep cu reforma justiției și tot cu reforma justiției se vor încheia. În acest moment există întârzieri ce țin de alegerea procurorului general și judecătorilor Curții Supreme de justiție (CSJ).

„Ne bucurăm de toată susținerea partenerilor în procesul nostru de aderare la UE, însă e nevoie în continuare de multă muncă pentru a reuși să menținem acest ritm accelerat. Trebuie să avem cât mai curând un procuror general integru, ales în mod transparent, și să fie numiți cât mai degrabă noii judecători ai CSJ. De ritmul de avansare a reformelor depinde ritmul de avansare pe calea aderării la UE. Dar reforma justiției o facem pentru noi, în primul rând. Pentru ca să le oferim oamenilor o justiție corectă”, a punctat Gherasimov.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a adăugat că oficialii europeni privesc R. Moldova și Ucraina ca un tot întreg la ora actuală, însă republica noastră ar putea să se desprindă de țara vecină în ceea ce privește aderarea.

„Avem exemple când unele state au aderat la pachet, dar și când au aderat individual, precum Croația. Ce ține de relația cu Ucraina, în cadrul acestor sesiuni explicative de la Bruxelles participăm împreună, stăm în aceeași bancă. Avem o agendă unică. Dar în momentul când vom fi invitați de Comisie să prezentăm cadrul nostru legal și cum acesta este racordat la legislația UE vom avea calendare separate. Fiecare va avea teme pe acasă, iar în funcție de ritmul îndeplinirii vom putea merge mai rapid sau mai lent decât Ucraina. Totul depinde de noi”, a conchis negociatorul-șef pentru aderarea R. Moldova la UE.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md