08:28:08 22.01.2021
 
Stiri

Kremlinul îi răspunde Maiei Sandu: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea duce la „o destabilizare serioasă” în zonă

Actualitate 30.11.2020 17:17 Vizualizări1463 Autor: Ziarul National
Kremlinul îi răspunde Maiei Sandu: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea duce la „o destabilizare serioasă” în zonă


Kremlinul a respins luni apelurile preşedintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană, susţinând că aceasta ar avea consecinţe destabilizatoare serioase, transmite Reuters.

Președintele ales Maia Sandu a declarat astăzi că trupele și munițiile rusești trebuie retrase de pe teritoriul R. Moldova, iar misiunea de pacificare - să fie transformată în una civilă, sub egida OSCE.

„Atunci când vorbim despre prezența militară rusească pe teritoriul R. Moldova, trebuie să spunem că există două părți. Prima este grupul operativ al forțelor armate și în raport cu acest grup operativ nu există și nu a existat acordul R. Moldova privind prezența acestuia. Nu a existat niciodată și nu există un acord bilateral, iar poziția satului moldovenesc este și va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se retragă și că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzesc trebuie, de asemenea, să fie retrase de pe teritoriul R. Moldova. Aceasta a fost, este și va fi poziția statului R. Moldova”, a explicat astăzi, de la Palatul Republicii, Maia Sandu.

A doua parte se referă la misiunea de pacificare dislocată în stânga Nistrului.

„Pe această misiune există un acord din anul 1992, semnat de către R. Moldova și Federația Rusă, dar pentru că nu există pericolul unor acțiuni militare, partea moldovenească spune, de mai multă vreme, că această misiune de pacificare trebuie să fie transformată într-o misiuni civilă, sub egida OSCE”, a punctat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus ca este necesară continuarea dialogului pentru reglementarea conflictului, dar s-a declarat împotriva „întâlnirilor de dragul întâlnirilor”.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia se aşteaptă de la autorităţile de la Chişinău să rămână constructive.

„Rusia îndeplineşte o funcţie foarte importantă (...) Şi, desigur, o modificare de statu-quo, care se bazează pe spiritul şi litera dreptului internaţional, ar putea conduce la o destabilizare serioasă”, le-a declarat Peskov reporterilor la Moscova, citat de Reuters.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Paralelle 01.12.2020 11:30

Ah-h-h...cit de sensibil este "omul cinstit",cind i se cere sa dezvaluie sursele sale de asigurare pe viata...!!!Transnistria - o agentie SUPER pentru mai multi ...

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md