Reţeta Tamarei Șchiopu // Socata de casă


Și fiindcă suntem la tema dulciurilor, vă propun rețeta unei băuturi răcoritoare - Socata -, pregătită din flori de soc. Culegeți florile de soc, acum căci sunt în perioada de înflorire și folosiți-le imediat, înainte de a se ofili.
Ingrediente pentru patru litri de sirop
1.Coaja de lămâie se dă prin răzătoare și se păstrează, iar lămâile se storc, după care se taie felii, păstrând și sucul.
2.Într-o cratiță mare se amestecă zahărul și apa și se pune la fiert.
3.Între timp, florile de soc se scutură de insecte posibile și se pun într-un lighean, împreună cu coaja rasă de lămâie, feliile de lămâie tăiate și sucul stors.
4.Când siropul dă în clocot, se ia de pe foc și se toarnă atent peste flori.
5.Se acoperă și se lasă pentru 24 de ore să se îmbibe.
6.A doua zi, siropul se scurge prin tifon, se aduce până la temperatura de fierbere, apoi se toarnă în sticle sterilizate sau borcane de 500 ml și se închid ermetic.
7.Siropul poate fi păstrat pentru iarnă sau poate fi consumat imediat ce s-a răcit, cu apă minerală, felii de lămâie și frunze de mentă. Proporția recomandată este de 1:6.












































































