12:11:19 05.07.2020
 
Stiri

R. Moldova: Candidații din alegeri - locale, parlamentare sau prezidențiale, la mâna Autorității Naționale de Integritate

Politică 22.03.2018 18:56 Vizualizări1423 Autor: Ziarul National
R. Moldova: Candidații din alegeri - locale, parlamentare sau prezidențiale, la mâna Autorității Naționale de Integritate


Autoritatea Națională de Integritate (ANI) este instituția din R. Moldova care va elibera certificate de integritate la solicitarea motivată a conducătorilor entităților publice sau a persoanelor care candidează pentru ocuparea funcțiilor publice.

Potrivit mai multor modificări legislative aprobate astăzi de Parlament în prima lectură, certificate de integritate vor putea fi solicitate pentru toți candidații care participă la alegeri - locale, parlamentare, prezidențiale, la concursuri pentru ocuparea unei funcții publice ori de demnitate publică.

Certificatul de integritate va fie eliberat de ANI în 15 zile lucrătoare și va include informația în privința persoanelor vizate despre averile nejustificate constatate, conflictele de interese, restricțiile încălcate, incompatibilitățile nesoluționate, limitările încălcate și interdicțiile valabile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

Unul dintre autorii modificărilor, democratul Sergiu Sârbu, a declarat că aceasta este o recomandare a Comisiei de la Veneția.

Comunistul Oleg Reidman i-a reproșat lui Sârbu că „noi luăm în considerație numai ce ne convine”, ignorând principala recomandare a Înaltului For - că schimbarea sistemului electoral este inoportună. Reidman a afirmat că în R. Moldova sunt mai multe structuri de forță care pot sesiza instituțiile în cazul unor candidați cu reputație reprobabilă, fără să fie nevoie de a implica și ANI în domeniul electoral.

Liberal-democratul Tudor Deliu a adăugat că, în cadrul unor alegeri locale, vor exista mii de candidați și a întrebat dacă va reuși ANI să elibereze aceste certificate în doar 15 zile.

Sergiu Sârbu a răspuns că ANI este în stare să proceseze mii de cereri într-o perioadă scurtă, dar la aceste termen de 15 zile s-ar putea reveni la votul din lectura a doua.

Tot astăzi, Parlamentul a stabilit că toate persoanele care candidează pentru ocuparea funcțiilor publice sau de demnitate publică vor trebui să respecte condiția lipsei interdicției valabile pentru ocuparea acestor funcții.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md