00:37:56 25.10.2021
Stiri

R. Moldova are șansa, în PREMIERĂ, să scape de ȘANTAJUL Rusiei:„Pentru a ne încălzi „mai ieftin” un sezon, ar trebui să facem CEDĂRI politice… Dacă nu rupem acest cerc vicios, nu vom scăpa de riscul de a îngheța iarna și vom plăti cel mai mare preț”

Actualitate 14.10.2021 15:40 Vizualizări12704 Autor: Ziarul National
R. Moldova are șansa, în PREMIERĂ, să scape de ȘANTAJUL Rusiei:„Pentru a ne încălzi „mai ieftin” un sezon, ar trebui să facem CEDĂRI politice… Dacă nu rupem acest cerc vicios, nu vom scăpa de riscul de a îngheța iarna și vom plăti cel mai mare preț”


R. Moldova are în față două opțiuni pentru a depăși această criză a gazelor provocată de Federația Rusă. De mai bine de 30 de ani, R. Moldova este prinsă într-un cerc vicios și, deși a făcut în permanență cedări politice în raport cu Rusia, tot timpul a fost șantajată energetic și a plătit un preț foarte mare pentru gaze, comparativ cu alte state din regiune, consideră fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase.

„Deputatul Reidman, plin de sine și cu zâmbetul pe buze, l-a întrebat astăzi în Parlament pe ministrul Spânu: „Da șhi-i cu gazul”? Este o întrebare la fel de filozofică ca și cea a fostei sale colege de partid, Eugenia Ostapciuc (președintele Parlamentului în perioada 2001-2005): „Noi ce? Nu știm de unde ies gazele?”. Același Reidman a declarat că în toți acești ani R. Moldova n-a avut probleme cu gazul.

Citește și: Spînu i-a pus la punct pe Voronin și Reidman, care s-au interesat în BATJOCURĂ „și-i cu gazul”: „Ați făcut ca țara aceasta să fie ȘATAJATĂ, iar generația mea trebuie să scoată mizeria pe care ați făcut-o până acum”

Chiar așa să fie? Indiferent de unde o fi „ieșit” gazele pentru Moldova, această problemă nu a fost și nu va fi niciodată o chestiune economică. În virtutea faptului că R. Moldova cumpără gazele din Federația Rusă (iar energia electrică de la o centrală electrică aflată în teritoriile ocupate de aceeași Federație Rusă), problema energetică este o chestiune politică pură. Dimensiunea ei economică este nesemnificativă în raport cu cea politică”, menționează Tănase.

Potrivit lui, „Gazprom” nu este o societate comercială ordinară, ci un instrument de inferență politică a Kremlinului.

„Astfel, prețul la gaze este o chestiune politică pură! Am folosit deliberat termenul de „stabilire” și nu de „negociere”, deoarece nicio negociere economică nu poate apriori genera o scădere a prețului la gaze. Trebuie să renunțăm la politica struțului și să acceptăm realitatea: prețul la gaze poate fi scăzut sub cel al pieței doar ca și rezultat al unor concesii politice. În special este vorba de concesii legate de independența republicii noastre. Aluzia lui Voronin la „Кримська платформа” (Platforma Crimeea), cât și declarația de ieri a ministrului rus Lavrov sunt cât se poate de clare în acest sens”.

În același context, fostul președinte al Curții Constituționale subliniază că acum e momentul de luat unele decizii radicale, chiar dacă vor fi dureroase pentru cetățeni.

„Astfel, pentru a ne încălzi „mai ieftin” un sezon (nu mai mult), ar presupune să facem o serie de concesii politice semnificative. În alte condiții, Rusia nu va face nicio mișcare. Putem trimite la Moscova solii guvernamentale trei ori pe săptămână și oricum datele problemei nu se vor schimba.

Astfel, moldovenii au în față două opțiuni.

Prima opțiune, cea dodonistă – adică renunțarea de facto la ideea de integrare europeană (oricât de iluzorie nu ar fi aceasta), de a etala o obediență umilitoare față de Moscova și de a „coordona” politica externă cu Kremlinul.

A doua opțiune este cea mai complicată și mai dureroasă, în schimb cea mai durabilă: să cumpărăm gazul transparent, la prețul de piață (diversificând sursele de aprovizionare după modelul Lituaniei). Doar astfel vom scăpa de șantaj și presiuni, obținând independența internă și externă necesară. Evident, aceasta ar presupune că vom plăti mai scump, chiar și riscul ca o iarnă am putea să înghețăm, dar totul în lumea asta are un preț. Dacă vrem să scăpăm din acest laț al șantajului energetic, care durează peste trei decenii, acest preț trebuie plătit. Altă cale nu există.

La fel stau lucrurile și cu achizițiile obscure de curent de la Cuciurgan. Trebuie să fim conștienți că orice achiziții de energie electrică din teritoriile ocupate, înseamnă un sprijin direct economic pentru regimul de la Tiraspol, iar astfel de achiziții vor fi mereu obscure și generatoare de corupție. Dacă nu vom rupe acest cerc vicios al șantajului, vom ajunge să constatăm că, în final, nici nu vom scăpa de riscul de a îngheța iarna, dar și vom plăti cel mai scump preț posibil”, a conchis sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 14.10.2021 16:47

O altă decizie (organizatorică)ține de schimbarea/înlocuirea echipei proiectului energetic, care în loc să dezvolte sursele alternative, a plasat peste 100 mln. lei (cu încuviințarea puterii dodoniste)la depozit bancar!!! Aceste surse financiare ar fi permis finanțarea a sute de IMM de producere a peleților și brichetelor din matgerii prime locale și reducând drastic folosirea gazului la sate. Dar cine din guvernanți citește aceste propuneri???

vasile 14.10.2021 17:18

Voronin Reydman deranjat de cetateni intreaba,"shii cu gazu"?

vasile 14.10.2021 17:20

Voronin Reydman deranjat de cetateni intreaba,"shii cu gazu"?

Gheorghe Donoga 16.10.2021 10:30

In 1990 --1992, cetateni ca noi, si-au jertfit sanatatea, iar multi dintre ei chiar si viata, luptand pentru o Moldova libera , in care urmasii nostri sa traiasca fara a sluji rusilor. Iar noi plangem acum ca am putea plati mai scump pentru gez. Noi am fi de acord ca urmasii nostri sa le spele cizmele rusilor, numai ca sa avem posibilitatea sa platim mai putin prentru gaz. Am uitat, deja, ca pe vremea lui Lucinski, Voronin si Dodon am platit mai scump decat altii, chiar daca acesti trei au tinut moldovenii ca slugi ale rusilor. Pe vremea lui Dodon (pana la momentul actual) plateam cu 30% mai scump decat Germania, chiar daca stateam ca caprele in fata rusilor. Eroii nostri si/au jertfit viata pentru viirorul copiilor nostri si pentru Suveranitatea tarii , in lupta contra "pacificator"-cotropitorilor din armata a 14-a. Iar noi refuzam sa jertfim putin din comfortul nostru si suntem de acord sa stam in patru labe ,sa ne f.... ursul. Cat de josnic !!! Nu se poate sa fim atat de lipsiti de cuget omenesc. NU SE POATE !!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md