21:26:02 08.08.2020
 
Stiri

Punctul FRĂȚIEI neamului românesc, locul unic din România unde se întâlnesc cele trei mari regiuni istorice: Muntenia, Moldova și Transilvania

Știri 20.11.2019 09:47 Vizualizări2746 Autor: Ziarul National
Punctul FRĂȚIEI neamului românesc, locul unic din România unde se întâlnesc cele trei mari regiuni istorice: Muntenia, Moldova și Transilvania


Un observator montan realizat de „Romsilva” marchează un punct unic în România şi de o importanţă majoră în contextul Centenarului Marii Uniri.

Observatorul „Frăţia neamului românesc” este pe Vârful Giurgiu din Munţii Vrancei, locul în care se întâlnesc cele trei mari provincii ale ţării.

Un observator montan a fost amenajat de silvicultorii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, la cota 1.435, fix în punctul în care se întâlnesc cele trei provincii românești: Moldova, Muntenia şi Transilvania.

Evenimentul este dedicat Centenarului Marii Uniri. Refugiul montan „Frăţia neamului românesc”, inaugurat în comuna buzoiană Gura Teghii, reprezintă punctul de intersecţie a celor trei mari provincii româneşti: Muntenia, Moldova şi Transilvania. Din observatorul montan poţi zări Moldova la nord şi nord-est, Transilvania, dacă întorci privirea către vest, şi Muntenia, spre sud.

Balada Miorița a plecat de la un fapt real. S-a transmis de la o generație la alta. Și totul s-ar fi petrecut chiar la locul de întâlnire al celor trei provincii.

În golul alpin, unde turmele de mioare poposesc de mii de ani pentru păscut nu a existat niciodată graniță între oamenii muntelui, ciobani și pădurari. Și-au împărțit dintotdeauna ciurul de mălai ori s-au încălzit la același foc. Hotarul era marcat cu câțiva țăruși bătuți în pământ, care marcau teritoriile celor trei țări românești.

Acum, locul va fi cunoscut și datorită acestui observator montan, înalt de 8 metri. Poate fi folosit și ca refugiu pentru turiștii care se aventurează în drumeții prin masivele muntoase din cele trei județe învecinate: Buzău, Vrancea și Covasna.

Pe laturile monumentului din piatră din interiorul observatorului sunt stemele celor trei provincii românești. El este deschis publicului larg, iar accesul către acesta se poate face pe patru trasee marcate şi prezentate pe indicatoare amplasate în comuna Gura Teghii din judeţul Buzău.

Sub egida Ministerului Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor, „Romsilva”, a marchat Centenarul Marii Uniri din 1918 prin mai multe evenimente. Astfel, silvicultori din România și Republica Moldova au plantat în ultimul an, pe ambele maluri ale Prutului, „Pădurea Centenar”, pentru a marca o sută de ani de la decizia Sfatului Țării de la Chișinău de unire a Republicii Democratice Moldovenești cu Regatul României. De asemenea, „Romsilva” a inaugurat Expoziția Jubiliară ” 100 de ani de silvicultură în România”, găzduită de Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada”, în care este prezentată, interactiv, în mai multe secțiuni, activitatea silvicultorilor de la Marea Unire din 1918 până în prezent.


Sursa: adevarul.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md