03:46:04 26.04.2019
 
Stiri

„Promo-LEX”, la OSCE: Schimbarea sistemului electoral din R. Moldova a generat un număr mare de RISCURI pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Politică 11.09.2018 14:36 Vizualizări994 Autor: Ziarul National
„Promo-LEX”, la OSCE: Schimbarea sistemului electoral din R. Moldova a generat un număr mare de RISCURI pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Sistemul electoral mixt din R. Moldova a fost adoptat în grabă, cu dezbateri insuficiente care au simulat consultările publice şi nu au dus la niciun consens în cadrul societății, se arată într-o declarație a Asociației „PromoLEX”, prezentată la Reuniunea anuală de implementare a dimensiunii umane OSCE 2018.

Deşi autorităţile Republicii Moldova pretind că toate recomandările formulate de către Comisia de la Veneţia şi OSCE/BIDDO au fost luate în considerare, Asociația „Promo-LEX” a dovedit că, în realitate, doar 12 din 32 de recomandări au fost complet sau parţial implementate. Iar recomandarea principală formulată de Comisia de la Veneţia şi OSCE/BIDDO, de a nu schimba sistemul electoral, a fost ignorată. În consecință, sistemul electoral mixt adoptat abundă în probleme care riscă nu numai să compromită aplicarea sa în cadrul următoarelor alegeri parlamentare, dar, de asemenea, poate pune în pericol caracterul liber şi corect al scrutinului.

Asociația citată se arată îngrijorată în special de faptul că acea Comisia Națională pentru Constituirea Circumscripțiilor Uninominale nu a respectat criteriul demografic atunci când a creat circumscripțiile majoritare, iar între 15 și 30 din circumscripțiile create nu respectă prevederea privind delimitarea circumscripțiilor în baza devierii de 10% a numărului alegătorilor între circumscripții, după cum este stipulat în lege.

Totodată, circa 7% dintre numărul total de alegători sau peste 203 mii nu au nici domiciliu, nici reședință și nu pot participa în alegerile parlamentare în cadrul unor circumscripții uninominale, în timp ce în jur de 80 000 de studenți înmatriculați în 2016-2017 în universitățile și școlile profesionale din capitală vor putea exercita dreptul lor la vot la orice secție de votare, astfel potențial jucând un rol crucial în circumscripțiile majoritare din Chișinău.

De asemenea, „Promo-LEX” se declară îngrijorată de existența potențialului pentru utilizarea abuzivă a resurselor administrative în timpul viitoarelor campanii electorale, dar și de capacitatea Autorității Naționale de Integritate de a elibera certificate de integritate pentru acele persoane care se vor înregistra în calitate de candidați pentru Parlament și caracterul regulamentar lipsit de claritate și efectele acestor certificate.

În concluzie, „Promo-LEX” a declarat la OSCE că multe din chestiunile ridicate anterior pot fi remediate până la startul viitoarei campanii electorale, în cazul în care Parlamentul va da dovadă de deschidere și voință politică corespunzătoare și cheamă autoritățile Republicii Moldova să identifice soluții pentru remedierea deficiențelor menționate, să garanteze un cadrul legal corespunzător și un mediu socio-politic pentru organizarea alegerilor parlamentare libere, echitabile și democratice.

Reprezentanților statelor participante și altor părți interesate internaționale și s-a cerut să monitorizeze eforturile autorităților Republicii Moldova în direcția garantării caracterului liber, echitabil și democratic al viitoarelor alegeri parlamentare, precum și implementarea recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția și OSCE/BIDDO cu privire la sistemul electoral recent amendat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Rustin 11.09.2018 16:59

Probleme pentru Maia Sandu că n-are oameni în circumscripție și n-are cu ce ieși, că tot PAS-ul e compus dintr-însa doar?

Dumitru 11.09.2018 17:03

Riscuri? Riscuri cum au fost acelea si mai exista, eu nu vad nimic diferit decit doar benefici ca s emai schimba componenta legislativului nu de alta aceleasi fete de zeci de ani.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md