05:35:36 17.04.2024
Stiri

Președintele Parlamentului, într-un GÂND cu premierul Chiril Gaburici în ce privește soarta BEM

Economie 25.05.2015 17:25 Vizualizări2539 Autor: Galina Munteanu
Președintele Parlamentului, într-un GÂND cu premierul Chiril Gaburici în ce privește soarta BEM


Propunerea prim-ministrului Chiril Gaburici de a lichida Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank este susținută de către președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Într-o emisiune la „Prime”, Candu a spus că nu crede în „prosperitate bancară condusă de stat”.

Anterior, premierul Gaburici a declarat că, pe moment, lichidarea acestor bănci este „soluția optimă” pentru depășirea crizei din sistemul financiar-bancar.

De asemenea, Chiril Gaburici a spus că prioritar pentru Guvern este restituirea deplină a mijloacelor financiare din depozitele deponenţilor, recuperarea banilor sustraşi, finalitatea investigaţiilor demarate și tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

În cadrul audierilor din Parlament din 7 mai curent, Chiril Gaburici a prezentat un plan de lichidare a celor trei bănci cu probleme.

„Aceasta este o temă discutată și analizată la toate nivelurile, chiar și cu partenerii externi. Există un plan, s-au făcut calcule, s-au făcut estimări. Este evident că, pentru menținerea băncilor, cheltuielile vor fi mai mari decât pentru lichidarea acestora. Ce am făcut noi? Am încercat să găsim o soluție pentru deponenți. Guvernul și-a asumat responsabilitatea de a garanta că toți banii, indiferent în ce bancă: Banca de Economii, Banca Socială sau Unibank, vor ajunge la deponenții care-și țin banii acolo. În același timp, căutăm soluții, astfel încât alte bănci sau Poșta Moldovei să deservească clienții după lichidarea băncilor menționate. De asemenea, pregătim proiectul de lege care va prevedea preluarea de către buget a plăților aferente depozitelor cetățenilor din aceste bănci”, a declarat premierul Chiril Gaburici la tribuna Parlamentului.

Subiectul lichidării BEM, Băncii Sociale, Unibank a fost discutat și în cadrul ședinței cu reprezentanții societății civile, care a avut loc pe 22 mai, la Guvern. Pentru a soluționa cât mai rapid criza din sistemul bancar, Guvernul promite să analizeze propunerile și recomandările venite din partea societății civile.

Anterior, și Fondul Monetar Internațional, dar și Banca Mondială s-au pronunțat pentru lichidarea acestor trei bănci.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md