13:56:35 04.06.2020
 
Stiri

Raportul de progres al investigației Kroll: „ Dovezi clare cu privire la implicarea crucială a lui Ilan Șor” în fraudele bancare

Economie 25.03.2016 21:22 Vizualizări9060 Autor: Ziarul National
Raportul de progres al investigației Kroll: „ Dovezi clare cu privire la implicarea crucială a lui Ilan Șor” în fraudele bancare


Banca Națională a Moldovei (BNM) a primit primul raport cu privire la progresul investigației Kroll în derulare care se referă la frauda de proporții din sectorul bancar din Republica Moldova și a făcut publice mai multe detalii.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, prima etapă a investigației a confirmat concluziile inițiale raportate la finalizarea investigației preliminare anterioare și a dezvăluit dovezi clare cu privire la „implicarea crucială” a lui Ilan Șor, precum și a companiilor și persoanelor asociate lui în fraudele bancare din R. Moldova.

La această etapă, Kroll a identificat tranzacții în sumă de peste 350 de milioane dolari, care pot fi direct atribuite fraudei care a avut loc în cele trei bănci din Republica Moldova.

Vedeți mai jos întregul comunicat de presă al BNM:

„Banca Națională a Moldovei a primit primul raport cu privire la progresul investigației Kroll în derulare cu privire la frauda de proporții mari în sectorul bancar din Republica Moldova. În urma acestei fraude, trei bănci din Republica Moldova - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank - s-au prăbușit la sfârșitul anului 2014.

Este o primă etapă a investigației planificate pentru o perioadă de doi ani cu privire la tranzacțiile celor trei bănci din Republica Moldova derulate pe parcursul anilor 2012-2014. În scurt timp, se intenționează începerea implementării unui plan de recuperare a activelor, în scopul recuperării la nivel mondial a fondurilor de la răufăcători.

Kroll a confirmat constatările inițiale ale BNM cu privire la faptul că tranzacțiile au fost efectuate în cadrul unei fraude coordonate și lucrează asupra colectării de probe care să satisfacă cele mai înalte standarde procesuale ale instanțelor internaționale. Cu scopul de a dovedi pagubele și a recupera fondurile, echipa Kroll a identificat, a stocat și a analizat mii de documente obținute cu suportul băncilor centrale din diverse țări și al altor părți, care vor sta la baza probelor principale pentru dovedirea fraudelor care au cauzat prăbușirea celor trei bănci din Republica Moldova.

Kroll s-a concentrat inițial asupra perioadei mai-noiembrie 2014, deoarece anume în această perioadă creditele acordate persoanelor afiliate de către cele trei bănci din Republica Moldova au crescut de peste două ori și au atins volumul de 13 miliarde lei pe data de 24 noiembrie 2014. Scopul investigației pe termen lung este recuperarea fondurilor furate, precum și identificarea tuturor părților care au participat conștient și au profitat de pe urma fraudei, inclusiv a părților și instituțiilor financiare din Republica Moldova.

Prima etapă a investigației în curs a confirmat concluziile inițiale raportate la finalizarea investigației preliminare anterioare și a dezvăluit dovezi clare cu privire la implicarea crucială a dlui Ilan Șor, precum și a companiilor și persoanelor asociate cu dumnealui (împreună: „Grupul Șor”) în frauda dată. În special, informația colectată și analizată de Kroll a confirmat că Grupul Șor a avut tangență cu achiziționarea acțiunilor celor trei bănci din Republica Moldova în anii 2012-2014, a controlat direct deciziile importante ale celor trei bănci, inclusiv deciziile cu privire la acordarea „creditelor” în favoarea companiilor interconectate, fără vreo intenție de returnare din partea acestora, a creat o rețea de companii prin care fondurile obținute prin fraudă au fost sustrase și spălate și a obținut o parte semnificativă din fondurile furate.

La această etapă, Kroll a identificat tranzacții în sumă de peste 350 milioane dolari SUA, care pot fi direct atribuite fraudei care a avut loc în cele trei bănci din Republica Moldova. Este clar că spălarea și disiparea fondurilor fraudate s-a efectuat printr-o rețea extinsă de companii și conturi bancare în multiple jurisdicții, inclusiv prin conturi ale băncilor din Republica Moldova, Letonia, Estonia, Rusia și Cipru.

Sunt întreprinse măsuri pentru urmărirea fluxului fondurilor pentru a identifica toate persoanele care au profitat de pe urma fraudei, precum și pentru a iniția toate procedurile judiciare necesare pentru recuperarea activelor. Este de așteptat că, pe lângă dl Ilan Șor există și alte persoane care au profitat de pe urma fraudei în cele trei bănci din Republica Moldova.

BNM are încrederea deplină că dispune în prezent de o bază fermă pentru accelerarea investigației. BNM cooperează strâns cu Kroll și compania juridică internațională „Steptoe and Johnson” pentru a implementa un plan eficient de investigație și o strategie de recuperare a activelor în folosul Republicii Moldova”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md