23:38:06 17.06.2024
Stiri

BNM: Lichidatorii celor trei bănci implicate în „furtul miliardului” au inițiat 168 de acțiuni în judecată pentru recuperarea creditelor neperformante. Nu și împotriva firmelor lui Șor?

Economie 08.09.2017 08:30 Vizualizări3699 Autor: Ziarul National
BNM: Lichidatorii celor trei bănci implicate în „furtul miliardului” au inițiat 168 de acțiuni în judecată pentru recuperarea creditelor neperformante. Nu și împotriva firmelor lui Șor?


Fostul premier Ion Sturza a declarat ieri că, în câteva zile, expiră termenele de prescripție pentru creditele luate de la cele trei bănci cu probleme de către companiile afiliate lui Ilan Șor, principalul învinuit în furtul bancar, și acesta va scăpa de datoria de a le mai întoarce, acuzând, totodată, Banca Națională a Moldovei (BNM) că nu a luat măsuri pentru recuperarea banilor, autoritatea bancară prezintă mai multe cifre.

Într-un comunicat de presă al BNM de pe 5 septembrie curent se arată că lichidatorii celor trei bănci implicate în „furtul miliardului” au inițiat 168 de acțiuni în judecată pentru recuperarea creditelor în valoare de peste 13,5 miliarde de lei.„Lichidatorii celor trei bănci continuă să întreprindă acțiuni legale aferente recuperării creditelor. Astfel, lichidatorii colaborează cu organele de anchetă şi organele judiciare, realizează măsuri organizatorice privind comercializarea activelor aflate în proprietatea băncilor şi continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor şi achitarea creditelor de urgență acordate de BNM”, arată banca centrală în comunicat.

Banca centrală nu oferă și nume de companii atacate în judecată, dar newsmaker.md a scris, cu referire la un răspuns pe care l-au primit avocații lui Veaceslav Platon de la Judecătoria Chișinău, că mai multe firme afiliate lui Șor, care au luat credite de cinci miliarde de lei de la cele trei bănci, nu au niciun dosar pornit pentru recuperare a banilor.


Foto: Newsmaker

BNM anunță că, din momentul retragerii, pe 16 octombrie 2015, a licențelor Băncii de Economii S.A., BC „Banca Socială” S.A. și B.C. „Unibank” S.A. și până la data de 3 iunie curent, lichidatorii acestora au încasat de la acestea peste 847,660 de milioane de lei.Încasările din rambursarea creditelor dețin ponderea cea mai mare în totalul rambursărilor de credite și comercializare a gajului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md