16:40:10 21.10.2018
 
Stiri

Plahotniuc: „Chiar dacă UE nu și-a respectat partea sa de înțelegeri, noi vom continua să implementăm reformele pentru modernizarea republicii”

Politică 17.07.2018 14:31 Vizualizări745 Autor: Ziarul National
Plahotniuc: „Chiar dacă UE nu și-a respectat partea sa de înțelegeri, noi vom continua să implementăm reformele pentru modernizarea republicii” privesc.eu

Liderul partidului de guvernământ, Vlad Plahotniuc, dă asigurări că actuala guvernare și majoritate parlamentară își va menține angajamentele cu privire la reformele asumate față de partenerii externi, deoarece acestea contribuie la modernizarea R. Moldova

„Indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, noi vom respecta în continuare angajamentele noastre externe. Totodată, o preocupare de maximă importanță pentru noi vor fi proiectele care vor oferi beneficii directe cetățenilor. E vorba de proiecte sociale, economice, în educație, proiecte de sănătate publică, cele de infrastructură și altele. În acest sens, am discutat despre posibilitatea urgentării reformelor aflate în curs de realizare și am examinat lansarea unor reforme noi”, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, Vlad Plahotniuc.

De asemenea, liderul PD a spus că astăzi, în cadrul ședinței săptămânale a formațiunii, a fost audiat raportul Guvernului în legătură cu îndeplinirea angajamentelor asumate față de Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană.

„Am constatat că în relația noastră cu FMI angajamentele noastre au fost îndeplinite complet, iar FMI, la rândul său, și-a respectat întru totul partea sa de obligații. În relația noastră cu UE, noi, de asemenea, am îndeplinit angajamentele noastre și, chiar dacă UE nu și-a respectat partea sa de înțelegeri, noi vom continua să implementăm reformele pentru modernizarea republicii. Apropo, noi am îndeplinit toate condițiile pentru a beneficia de prima tranșă. Au fost deja realizate deja o parte considerabilă din reformele stabilite pentru cea de-a doua și a treia tranșă”, a mai spus sursa citată.

Plahotniuc a punctat că reformele nu sunt făcute pentru a primi finanțări externe. „Le facem pentru o viață mai bună a oamenilor, de aceea am solicitat astăzi colegilor să se urgenteze votarea în Parlament a reformelor, care se află deja în dezbateri în Legislativ”, a conchis preşedintele PD.

Și premierul Pavel Filip a dat asigurări ca actuala guvernare a îndeplinit toate condiționalitățile pentru ca UE să acorde prima tranță din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro.

„Noi am îndeplinit toate condiţionalităţile pentru prima tranşă, care din punct de vedere tehnic ar fi trebuie să fie deja debursată pentru R. Moldova. Aici este vorba de 10 proiecte de legi care au fost aprobate. Vorbim şi de legea cu privire la Guvern, care încă a fost realizată în iulie 2017 şi legea privind prevenirea spălării banilor şi de combatere a finanţării terorismului. E vorba și de legea cu privire la energetică, reducerea numărului de acte permisive... Printre altele, una din condiționalități a fost şi aprobarea preşedintelui şi vicepreşedinţilor Agenţiei Naţionale pentru Integritate”, a spus premierul Pavel Filip.

Premierul a mai adăugat că actuala guvernare a îndeplinit jumătate din condiţiile stabilite pentru obţinerea celei de-a doua tranşe din asistenţa macrofinanciară.

„Referitor la tranşa a doua: au fost demarat toate acţiunile de construire a conductei de gaze natural care va conecta R. Moldova la reţeaua de gaze naturale europeană - gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Toate procedurile sunt în derulare şi sperăm că până la sfârşitul lunii august să se înceapă deja construcţia. Construcţia gazoductului urmează să fie finalizată în termen de 10 luni de zile.De asemenea, a fost prezentat experților Băncii Mondiale și Delegației UE Planul de acțiune pentru identificarea beneficiarilor efectivi ai acționarilor calificați în societățile de asigurare și auditul societăților de asigurare. A fost aprobată o nouă metodologie de control al proprietății și intereselor personale și respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, incompatibilități și restricții.

În proces de realizare este o lege cu privire la activitatea bancară și supravegherea prudențială a băncilor, tot ce ţine de BASEL III. De asemenea, urmează ca Ministerul Economiei și Infrastructurii să prezinte Parlamentului o nouă lege privind reglementarea achizițiilor efectuate de către companiile prestatoare de servicii comunale", a adăugat sursa citată.

Oficialul a mai adăugat că două dintre cele 10 condiționalități pentru cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară au fost deja îndeplinite, iar opt sunt în proces de realizare.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2018 08:59 Nicolae Negru Politica urii

18.10.2018 10:02 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Erdogan

15.10.2018 09:25 Nicolae Negru „Malul stâng întreabă malul drept”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituția R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md