De ce sondajele de opinie dau apă la moară puterii


Prezentul continuu
Lăsând de o parte suspiciunile legate de unele sondaje de opinie, mai cu seamă de cel făcut public miercuri, ce ne spun ele? Că actuala guvernare ar trebui să se retragă, pentru că şi-ar fi pierdut legitimitatea, după cum afirmă unii analişti? Se pare că lucrurile stau exact invers.
Născut talent, moare speranţă
Dacă punem cap la cap ultimele măsurători ale opiniei publice, se conturează câteva tendinţe mai mult sau mai puţin demonstrate. Iată-le pe cele mai evidente.
Unu. Partidele stângiste şi filoruse se înzdrăvenesc încet, dar sigur şi cumulează împreună peste 50 la sută din sufragii. E o situaţie nouă, nemaiîntâlnită la noi de la 2009 şi până la scandalul miliardului furat din 2015.
Doi. Grupările politice aflate în ultimii ani la putere riscă să nu intre în Parlament în cazul în care alegerile ar avea loc duminica viitoare. PDM şi PL alunecă pe tobogan, iar PLDM pare să fie deja în moarte clinică.
Trei. Conceput drept un refugiu pentru proeuropenii dezamăgiţi, noul partid al lui Iurie Leancă nu confirmă aşteptările. Se bălăceşte undeva puţin peste sau chiar sub pragul electoral, după cum arată Barometrul de Opinie Publică de acum două zile. Născut talent, PPEM e pe cale să moară speranţă.
Patru. Procentajul indecişilor este nu doar enorm, ci şi în creştere. Singura alinare ar fi că toţi cei care nu ştiu deocamdată cu cine să voteze sunt, după toate probabilităţile, foştii simpatizanţi ai partidelor proeuropene care nu vor să li se alăture comuniştilor sau altor partide rusofile, dar deocamdată nu au identificat pe dreapta o formaţiune politică ce ar merita să fie sprijinită.
Cinci. Deşi încă nu şi-a lansat efectiv partidul, Maia Sandu se constituie în figura cea mai credibilă a forţelor proeuropene. De unde şi impresia că pentru moment liderul PAS are cele mai multe argumente pentru a pretinde să fie candidatul unic al opoziţiei antisistem în alegerile prezidenţiale.
Ignoratio elenchi
Totuşi, observatorii care consideră că ultimul Barometru de Opinie Publică descurajează puterea se înşală. Ignoratio elenchi. Altfel spus, la mijloc e o eroare logică bazată pe argumente care, cu toate că par irefutabile, dovedesc de fapt contrariul.
Că partidele de guvernământ balansează pe muchia prăpastiei nu este o noutate. Asta ştie toată lumea de vreo doi ani. E un fapt comun care nu surprinde pe nimeni. Nici măcar pe guvernanţi.
Sondajele, oricât ar părea de paradoxal, dau apă la moară autorităţilor. Fluturându-le, ele au acum motive în plus de a invoca pericolul rusesc şi de a îndemna toată lumea de bună-credinţă la solidaritatea forţelor proeuropene din care pretind că ar face parte. Şi, evident, de a respinge cu tărie orice revendicare a unor alegeri parlamentare anticipate.
Când arbitrul e suporter
Unde mai pui că lasă de dorit nu numai situaţia guvernării, ci şi credibilitatea sondajelor de opinie. Ultimul Barometru de Opinie Publică, din păcate, nu este o excepţie.
Nimeni nu ar crede că rezultatul unui meci Real - Barcelona este curat, dacă arbitrul ar fi un suporter declarat ori un acţionar al madrilenilor. Sau, din contra, al catalanilor. Un astfel de arbitru, de altfel, nici nu ar fi tolerat în fotbal.
La fel stau lucrurile şi cu sondajele de opinie. Realizatorii acestora ar trebui să dea dovadă de o minimă echidistanţă, ca publicul să aibă măcar o brumă de încredere pentru produsul lor.













































































