05:27:42 18.05.2021
 
Stiri

De ce în Occident se discută despre unirea Republicii Moldova cu România?

Opinii 21.08.2015 08:01 Vizualizări5904 Autor: Petru Bogatu
De ce în Occident se discută despre unirea Republicii Moldova cu România?


Prezentul continuu // Interesul pentru tema cu pricina a crescut după anexarea rusească a Crimeii și declanșarea ostilităților în estul Ucrainei

Dacă toți românii, nu doar cei dintre hotarele țării, ar opta pentru unire, Republica Moldova cel târziu până în aprilie 2018 ar deveni o parte a statului român. Acesta este laitmotivul unui articol publicat săptămâna curentă în prestigiosul săptămânal german„Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Sub radar internațional

Sare în ochi faptul că, de la un timp încoace, mass-media din Europa și cea de peste Oceanse apleacă asupra chestiunii unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România. Aceasta a ajuns sub radarul presei internaționale mai cu seamă după anul 2013, când Traian Băsescu și-a lansat notoriul său proiect de țară.

Totuși, interesul pentru tema cu pricinaa crescutdupă anexarea rusească a Crimeii și declanșarea ostilităților în estul Ucrainei. Problema fusese abordată de-a lungul ultimelor luni de reputate instituții de presă din Franța, Marea Britanie, Belgia sau SUA.

Probabilitatea unirii celor două state românești a fost analizată recent și de Agenția americană „Stratfor”. Relatări despre mitingurile unioniste din Chișinău au transmis Fox News, ABC News, Radio Free Europe/Radio Libertyș.a.

Comentariile din presa occidentală au fost,de regulă, pertinente și preponderent pozitive. Sentimentele și aspirațiile unioniste au găsit înțelegere, iar în multe cazuri chiar susținere.

De ce tot mai mulți moldoveni își dorescunirea

O figură aparte face ultima analiză pe tema unirii celor două state românești, semnată în „Frankfurter Allgemeine Zeitung” de jurnalistul german Karl-Peter Schwarz. El caută să găsească răspunsuri la o întrebare care începe să frământe opinia publică occidentală: de ce tot mai mulți moldoveni își doresc unirea cu România?

Autorul mai întâi face recurs la istorie pentru a le explica germanilor că Basarabia este pământ românesc. El amintește că aceasta ultima dată fusese ocupată de Uniunea Sovietică sub pretextul „eliberării de fascism” în august 1944. Spune că tăvălugul represiunilor staliniste a ucis nu mai puțin de 350 de mii de români basarabeni.

Totodată, arătând că, potrivit ultimelor sondaje, cel puțin doi din trei români se pronunță pentru unirea Republicii Moldova cu România, semnatarul articolului din publicația germană scrie că până și politicienii de la Chișinău care se identifică drept româniresping, din varii considerente, deocamdată posibilitatea fuziunii celor două state.

Numai că privirile aruncate de populație spre Prut devin insistente. Tot mai mulți moldoveni au nu doar pașaport românesc, ciși o mentalitate românească.

În final, Karl-Peter Schwarz trage o concluzie ce dovedește o bună cunoaștere a realităților de la fața locului. În opinia sa, astăzi numărul unioniștilor dintre Prut și Nistru crește nu doar datorită renașterii conștiinței naționale, ci și în urma faptului că, pentru tot mai multă lume, unirea este singura salvare de căderea în prăpastia istorică pe a cărei margine s-a pomenit Republica Moldova.

Restabilirea statu-quoului interbelic

Așadar, Occidentul pare tot mai preocupat de problema unirii Basarabiei cu România, temă care până mai ieri era tabu. Și acest fapt mi se pare simptomatic.

Eșuarea proiectului „Republica Moldova”, la care face aluzie și „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, dezastrul financiar, presiunile geopolitice, statutul de „battleground state”, căruia Chișinăul nu este în stare să-i facă față, netezesc drumul spre o revizuire a frontierelor în viitorul previzibil. Indiferent de modul în care se va încheia războiul din Ucraina, procesul de pacificare în acest spațiu geopolitic va implica schimburi de teritorii și, în consecință, modificări de hotare.

Cel de-al doilea stat românesc nu are cum să se sustragă unor transformări iminente în zonă. Cea mai firească și la îndemână soluție este restabilirea, cel puțin parțială, a statu-quoului interbelic al teritoriului numit astăzi Republica Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Paul 21.08.2015 15:23

Germanii sustin re-Unirea pentru ca si ei au trecut prin asa ceva.Culmea,tot datorita rusilor au ajuns si ei sa fie divizati in doua state.

Ion Guzun 21.08.2015 17:38

O șansă extrem de avantaj în REunire este luna septembrie dacă în 6 septembrie se adoptă „Declarația Reunirii” RM cu Tara și până în 30 septembrie Parlamentul României declară hotarul pe Nistru conform hotarului din 1940 până la anexare.

Conu Dacu 22.08.2015 01:25

domnule Guzun - e necesar de RE-STABILIT Actul Unirii pt. TOTDEAUNA a Basarabiei cu Romania votat de Sfatul Tarii la 27 martie la Chisinau. Nu avem nevoie de alte referendumuri sau alte documente. Academicianul Dumitru Soltan propune alegerea unei Adunări Constituante care sa RE-Stabilească Actul Unirii din 27 martie 1918. Asta este calea adevarata !

Gerrmania atat "bine" doreste R.Moldova? 23.08.2015 13:07

Pentru ce nemții ar susține ca un stat UE sa "înghită" in mod NEDEMOCRATIC, SUBVERSIV, prin amestec direct in afacerile interne, prin CORUPERE etc. un Stat al Parteneriatului Estic, un stat EGAL in DREPTURI cu alte 200 de state ale lumii, inclusiv cu Romania? Asta sa fie acea mult lăudată EUROPA DEMOCRATICA, care asigura dreptul la libertatea si independenta a tuturor statelor, inclusiv si a celora mai mici si mai slabe? Prin asemenea "metode" UE are de gând sa se extindă? - Pai se vor găsi state cu "pofte" "unioniste" care vor dori sa rupă si din celelalte state ale Parteneriatului Estic - Ucraina, Belorusia, Azerbaidjanul etc. - la asta trebuie sa se aștepte statele ce se vor in Vecinătatea Europeana a UE? Hotarele stabilite după infrangerea fascismului in cel de-al doilea razboi mondial sunt INVIOLABILE - nimic din ceea ce a fost din antichitate si pana la 9 mai 1945 nu poate sa justifice RECROIREA hotarelor.Toate tarile ar gasi in trecut "motive", "adevaruri istorice" pentru a-si lati hoatarele pe seama vecinilor. Credeți ca numai Romania se vrea Mare, dar Rusia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Turcia etc. nu s-ar vrea sa devina ce au mai fost cândva?- E cea mai sigura cale de AȚÂȚARE la URA si VRAJBA si la un pustiitor RĂZBOI regional, continental, mondial. e o sustinere DIRECTA a REVANSISMULUI, EXTREMISMULUI, ULTRANATIONALISMULUI si NEOFASCISMULUI, inclusiv a celui din Romania si a slugoilor lor din R.Moldova. Asemenea acte ar trebui CONDAMNATE la Consiliul Europei, OSCE si ONU, iar autorii, publicațiile ce răspândesc asemenea "proiecte" NELOIALE, anticonstituționale - trași la răspundere. INDEPENDENTA NATIONALA a oricarui stat - nu poate fi obiect de discutii, propuneri, revizuiri, cedări, negocieri etc., odată ce Romania a recunoscut-o e datoare s-o RESPECTE fara discutii, speculații etc. Nici in Europa, nici in Romania sau R.Moldova n-ar trebui sa se discute "SFÂNTA SFINTELOR", un DREPT FUNDAMENTAL recunoscut acum 24 de ani ca cel al R.Moldova la LIBERTATE, la Independenta Nationala. "UNIONISMUL" si REVANȘISMUL FASCIST se țin de mana, sunt fațete ale aceleiași medalii.

Romania - stat AGRESOR se cere discutat si CONDAMNAT de UE, CE, ONU 23.08.2015 13:26

E straniu ca CE, UE TOLEREAZA actiunile subversive ale Romaniei contra Independentei Nationale a R.Moldova. Or, Romania tradeaza si submineaza nu numai R.Moldova, dar si pe UE, politicile externe ale UE - cea de Vecinatate Europeana, cea a Parteneriatului Estic si cea de Asociere la UE. Practic, Romania pe la spate face cardasie cu Rusia si "coordonat" intreprind din 2013 actiuni pentru STOPAREA ASOCIERII RM la UE. Or, unei Romanii "unioniste", ce se vrea in mod REVANSARD in hotarele micro-imperiului Romania Mare de pana la 1940, nu-i convine ca R.Moldova sa obtina o INDEPENDENTA REALA in calitate de stat independent ASOCIAT la UE, sub tutela, "umbrela" UE, o "poveste de succes", caci atunci caput! cu "unirea", caput cu "proiectul de tara" de NIMICIRE, omorare, lichidare a R.Moldova printr-o vicleana, inechitabila, dezavantajoasa, "mortala" "UNIRE". Romania se teme ca inspirati de "istoria de succes" a R.Moldova isi vor dori INDEPENDENTA de Bucuresti si ex-principatul Transilvaniei si cel al Moldovei, deaceea pana ce acolo inca dorm, nu s-au trezit - ea isi face planuri de "inghitire", lichidare a Indepndentei Nationale si a inssusi statului R.Moldova - foarte grabnic, pana in 2018, IGNORAND ca pe agenda R.Moldova acum se afla realizarea in 10 ani pana in 2024 a Acordului de Asociere a RM la UE si Romania ar trebui a sustina acest Acord de Asociere, deoarece si-a asumat obligatii de stat UE. Romania mai mult se aseamana cu Rusia si atitudinea DISCRIMINATORIE a ei fata de Indepndenta Nationala a Ucrainei si dorinta sa de a se ASOCIA la UE. Romania la fel ca Rusia duce un "razboi" informational, psihologic, educatuional, identitar, "coruptionist", subversiv contra Indepndentei Nationale a statelor Parteneriatului Estic in curs de ASOCIERE la UE si actiuniile ei NELOIALE, EXPANSIONISTE mascate sub lozinci "unioniste", "fratesti" de asemenea se cer CONDAMNATE.

Romania "unionista" CORUPE "Europa Libera", "DW" etc. 23.08.2015 13:57

Iata ca am ajuns s-o vad si pe asta cum sunt CORUPTI jurnalisti de la posturi de radio si publicatii din UE in care dintotdeauna am avut incredere in OBIECTIVITATE, in idealuri democratice, acum ele devin "anexe" ale "proiectului de tara" EXPANSIONIST "unionist", finantat - din care bani? De unde sa aiba Romania, cu o datorie externa de aproape 100 miliarde de euro si alta interna de circa 70 miliarde de euro - bani pentru CORUPERE "unionista", "lobby" la publicatiile europene? - Pai astea sunt diverse fonduri, granturi pentru dezvoltarea ...DEMOCRATIEI in R.Moldova, pentru proiecte transfrontaliere, de asociere la UE etc., folositi de Romania CONTRA Asocierii RM la UE. Nu exclud ca miliardul furat a ajuns la "fratii mai mari" ANUME pentru ACTIUNI DE CORUPERE, "recompensa" pentru "elitele" TRADATOARE din RM, partide, ONG-uri, publicatgii etc. - pentru intregul FRONT subversiv "unionist" ANTI-Statul R.Moldova, anti-asociere la UE. Cu banii furati ai cetatenilor RM este finanat OMORUL "unionist", "suicidul", "razboiul hibrid" contra Statului R.Moldova. E firewsc ca "fratii mai mari" si toti care se "infrupta" sa stea acum de partea celora care ascund MILIARDUL - asat se vede si din publicatiile aparute, semnate de jurnalisti romini si straini, NELOIALI fata de Indepndenta Nationala a R.Moldova. Publicatiile lor substituie URARILE traditionale fata de un Stat cu ocazia Zilei Independentei si sunt o dovada ca "razboiul" dusmanos nu inceteaza nici in preajma zilei de nastere a R.Moldova.

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine va ridica mănuș...

14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md