Cronica unei înfrângeri anunţate a Rusiei în Republica Moldova


Prezentul continuu
Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatol Şalaru, invitându-i pe pacificatorii Federaţiei Ruse să-şi expună tehnica de luptă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, alături de militarii americani, nu risca absolut nimic. Refuzul Kremlinului era previzibil.
Cum Anatol Şalaru a pus în încurcătură Moscova
Propunând Moscovei să comemoreze împreună cu SUA sfârşitul războiului, Chişinăul n-a făcut decât s-o pună în încurcătură. Acesta-i genul de moment când ambasadorului Rusiei în Republica Moldova i-a picat, pesemne, în poală cafeaua.
Kremlinul nu avea cum să dea curs invitaţiei lui Şalaru, oricât poate şi-ar fi dorit asta. În condiţiile în care Federaţia Rusă se încovoaie sub greutatea sufocantă a sancţiunilor americane, iar Washingtonul este prezentat de propaganda lui Putin drept inamicul numărul 1, orice demonstraţie militară comună cu SUA este exclusă.
Pe de altă parte, Chişinăul, anticipând acest deznodământ, s-a spălat pe mâini şi a închis gura Moscovei. Tocmai de aceea, MID-ul, în treacăt fie spus, nu a înfierat manevrele moldo-americane, spre deosebire de cele americano-georgiene, desfăşurate simultan, pe care le-a făcut cu ou şi cu oţet.
Foc în paie ude
În aceste împrejurări, nevroza pe care Dodon şi acoliţii săi au încercat s-o inducă în societate s-a dovedit a fi un foc aprins în paie ude. Fronda unui bărbat îmbrăcat în uniformă sovietică, care s-a căznit să ofere panglicile Sfântului Gheorghe militarilor americani, n-a făcut decât să scoată în evidenţă eşecul tentativelor de-a provoca o isterie antiamericană.
Toate eforturile coloanei a cincea a Moscovei în Republica Moldova de-a tulbura periculos apele între Prut şi Nistru au dat chix. Expoziţia tehnicii de luptă a Statelor Unite s-a soldat cu un succes total, provocând o spectaculoasă fraternizare a chişinăuenilor cu militarii de peste Ocean.
Astfel, Rusia, prin refuzul ambasadorului său la Chişinău de a participa alături de militarii americani la o expoziţie comună de tehnică de luptă, şi-a recunoscut de fapt o capitală înfrângere politică. Şederea Regimentului 2 Cavalerie din SUA în Piaţa Marii Adunări Naţionale a pus capăt unei făcături propagandistice folosite de Kremlin pentru a menţine în viaţă stereotipul potrivit căruia ziua de 9 mai ar fi sărbătoarea eliberării sovietice.
S-a zis cu vrăjeala! Victoria în faţa nazismului a fost opera comună a unei mari alianţe internaţionale şi nu doar a URSS, iar sosirea militarilor americani în Republica Moldova a repus acest adevăr incontestabil în drepturile sale legitime.
Sfârşitul războiului – începutul ocupaţiei sovietice
În plus, faptul că expoziţia militară americană a avut loc nu la 9, ci pe 8 mai, când întreaga Europă sărbătoreşte sfârşitul războiului, se constituie într-un alt pas spre normalitate. Nu este vorba doar de schimbarea datei Zilei Victoriei, care se impune imperios, ci de o nouă abordare a acesteia.
Lumea civilizată a renunţat de ani buni să consemneze triumful militar. Pentru statele UE şi cele de peste Ocean, 8 mai e ziua împăcării şi comemorării victimelor unei macabre conflagraţii mondiale.
Anume acest spirit umanist trebuie să câştige teren şi în Republica Moldova. Furia militaristă care domină an de an ziua de 9 mai în Piaţa Roşie şi în toată Rusia e o nesimţire şi chiar o rătăcire de natură păgână de care urmează să ne descotorosim cât mai curând posibil.
Ca să nu mai spun că teritoriul Republicii Moldova, fiind o parte a României care trecuse deja, la 23 august 1944, de partea aliaţilor, nu a fost eliberat, ci ocupat de Armata Roşie. Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial este pentru noi începutul tiraniei sovietice.
Militarii SUA vor pleca acasă, dar spiritul conciliant pe care l-a adus prezenţa lor în centrul Chişinăului va rămânea. Oricum ai da, aceste exerciţii militare moldo-americane marchează o profundă schimbare de mentalitate asupra sângerosului conflict armat încheiat acum 71 de ani.













































































