20:52:56 19.02.2020
 
Stiri

Adevăratul motiv pentru care Ponta s-a întâlnit cu Plahotniuc

Opinii 01.09.2015 16:46 Vizualizări4878 Autor: Petru Bogatu
Adevăratul motiv pentru care Ponta s-a întâlnit cu Plahotniuc


Prezentul continuu

Dacă premierul Victor Ponta a vrut să producă stupoare la Chişinău, trebuie spus că el şi-a făcut numărul cu brio. A fost în stare să uluiască opinia publică din cele două state româneşti şi nu numai cum nici Andreea Marin adesea nu reuşea s-o facă în proverbiala ei emisiune „Surprize, surprize”.

O hachiţă sfidătoare

De bună seamă, întrevederea şefului Guvernului de la Bucureşti, în cadrul vizitei sale efectuate în Republica Moldova, la 27 august, cu un cetăţean care nu deţine niciun post oficial în stat, iar în partidul său este, formal vorbind, adjunctul lui Marian Lupu, pare o bizarerie. O ciudăţenie cum rareori ai ocazia să vezi.

Iar în condiţiile în care scandalul iscat de devalizarea băncilor i-a conturat şi mai pregnant lui Vlad Plahotniuc, căci despre el e vorba, imaginea de oligarh controversat, întâlnirea în cauză este percepută de cei mulţi ca o hachiţă sfidătoare. Ca o stranietate ce dă de bănuit.

Nu-i de mirare că abracadabrantul eveniment ridică multiple semne de întrebare. Speculaţiile menite sa răspundă nedumeririlor nu contenesc să curgă.

Au jucat teatru

Cum Victor Ponta, după toate probabilităţile, nu va urma exemplul Andreei Marin, care până la urmă le lămurea telespectatorilor dedesubturile surprizelor furnizate, şi nu va dezvălui adevăratele motive pentru care s-a întreţinut la Chişinău cu Vlad Plahotniuc, subsemnatul nu va pierde timpul ghicind în cafea ce au discutat ei între patru ochi. Vă asigur că asta contează mai puţin.

Voi constata însă o certitudine: întâlnirea dintre cei doi a fost, neîndoios, un gest teatral pentru public. Şi acest fapt este clar ca bună ziua.

Dacă ar fi să presupunem că Ponta sau Plahotniuc urmau să discute ceva important şi de neamânat, aveau posibilitatea să facă asta în cadrul unei întrevederi discrete, nu ostentative. Amintiţi-vă cum în 2005, Traian Băsescu, fiind la Chişinău, a evitat din anumite motive politice să se întâlnească oficial cu liderul opoziţiei de atunci Serafim Urechean. Preşedintele român l-a primit însă în secret la sediul Ambasadei.

Ca să nu mai spun că în era digitală sunt o sumedenie de oportunități de a comunica în cel mai confortabil mod posibil de la distanţă. De unde şi impresia că premierul român s-a întreţinut cu magnatul de la Chişinău nu pentru că aveau ceva de dialogat, ci în urma nevoii stringente de a monta o piesă politică numită: „Întâlnirea lui Victor Ponta cu Vlad Plahotniuc”.

E la mintea oricui că anume cel din urmă a dorit să joace în acest spectacol burlesc în compania celui dintâi care, la rându-i, n-a putut să-l refuze. De ce? Motive pot fi mai multe.

Ponta reprezintă partidul care l-a promovat pe Plahotniuc în fruntea „Petrom Moldova”. În plus, între PSD şi PDM a existat un parteneriat pentru alegerile prezidenţiale din România şi cele parlamentare din Republica Moldova.

Dar care au fost rosturile scenetei? Spoirea imaginii? Într-o anumită măsură, da. Orice duş politic pentru Plahotniuc în actualele împrejurări este binevenit.

Teamă îmi este însă că scăldătoarea lui Ponta pentru moment e destul de săracă. El însuşi riscă să piardă jilţul de prim-ministru şi tocmai de aceea nu dispune de suficienţi detergenţi pentru a spăla obrazul cuiva.

A trimis un semnal cui trebuie

Bănuiesc că mobilul esenţial al întâlnirii a fost altul. Vlad Plahotniuc, împreună cu alţi politicieni de la Chişinău din prima linie, se clatină în urma furtului din bănci. Suspiciunile planează asupra lor ca un nor nuclear.

Iată de ce oligarhul, prin întâlnirea cu Ponta, a dorit să trimită un semnal. Dar nu atât alegătorilor, cât persoanelor şi instituţiilor, dându-le de ştire că, în ciuda dificultăţilor din ultimul timp, rămâne în picioare.

Se ştie că şi în regimurile autoritare, şi în democraţiile fragile, după cum e cea de la noi, o mână forte ajunge să nu mai stăpânească situaţia nu pentru că ar pierde pârghiile de comandă, ci fiindcă subordonaţii încep a se îndoi de puterea ei reală sau de capacitatea acesteia de a supravieţui. Iar jefuirea băncilor pune capac la toate, începând să inducă şovăială şi multă neîncredere în demnitarii manevrați din umbră de oligarhie.

În aceste circumstanţe, cei din fruntea bucatelor simt nevoia să convingă ortacii şi clientela că ei continuă să deţină pâinea şi cuţitul. Astfel, Ponta, cu voie sau fără voie, l-a ajutat pe Plahotniuc să dea de înţeles cui trebuie că situația nu-i scapă de sub control.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Renat 01.09.2015 17:28

Oare de ce nu am vazut un articol cu titlul: Adevaratul motiv al intilnirii lui Filat cu Saakasvili? Domnule Bogatu, oare chiar nu sesizati ca de la absurd ati trecut la penibil? Oare chiar asa, hop si ii pui lui Plahotniuc in circa furtul miliardului si uiti de Filat? Daca e sa vedem scena politica per-ansamblu, apoi vedem cine se clatina mai tare. Dar nu-i asta principalulul. Important acum ca in urmatorii 3 ani sa avem un Guvern functional, o Alianta trainica, fara certuri, dar vazind loviturile date de presa PLDM-ista, tare mi-e frica ca vor veni replici de la cea PD-ista. Si nu inteleg care-i rostul si care este finalitatea? Sau Filat crede ca acum poate cistiga un razboi cu Plahotniuc, cu ajutorul Platformei DA? Eu ma indoiesc :)

Oleg 01.09.2015 17:39

Dupa ce scrie acesta se primeste ca si presedintele Ucrainei cit cel al Azerbajanului ii fac piar lu Plahis ?. Ca doar cei doi din urma enumerati tot sau vazut nu demult cu Plaha. Nu am sa ma mir daca si Joe Biden degraba ii va face piar.

Lucia Iorga 01.09.2015 17:43

Petru Bogatu scrie articole bune, dart ma refer la cele pe care le scrie din interes perosnal. Dar articolele la comanda (politica), cum e acesta, nu prea ii ies bine.. Dar il inteleg, fiecare cetaten din RM are de achitat comunale, iar Bogatu se vede ca nu e chiar bogat.

V. Dorin 01.09.2015 17:55

Mai cad în capcane şi Prim-miniştrii. Dar cel mai relevant este că a fost demonstrat faptul că în PDM Marian Lupu e o figură din bulbici. Iar Plahatniuc "dezamăgeşte", nu este ela şa de hîtru pentru că chiar nu e clar cu ce o să-i ajute acestă "popularitate", pentru că un aşa exces de zel trezeşte o seinzaţie că el iesă în ochii lumii ca păduchile în frunte.

Dorin 01.09.2015 18:03

Vad ca unora pe aici nu le place sa auda si ceva logic, dupa mine toata mascarada pe care au incercat sa o faca unii pe la noi e data de pamint de acest articol, daca avea ceva Plaha de ascuns nu mai stia nimeni ca sa intilnit cu Ponta, el deschis a facut acest lucru, si cred ca anume din cauza de a arata ca e inca destul de puternic ca sa reziste la seismele ce pot veni in politica de la noi, cine a avut de inteles a inteles, restul fumeaza frunze de nuc si se indigneaza

Andrei 01.09.2015 18:12

Ei Bogatu e extrasens, el stie poate ceea ce nici Ponta si Plahotniuc nu stia ))), de aceea s-a anuntat suportul pentru reconstructia Centrul mamei si a Copilului, dupa acea intinire...

Conu Dacu 02.09.2015 02:49

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ =====BUCOVINA DE NORD======== ——— ♥ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA♥ ———– —————♥—♥—♥—RE-U N I R E!—♥—♥—♥——— ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Dragos 02.09.2015 08:31

Nu-l mai numiti, dle Bogatu s.a., "oligarh controversat". Numiti-l asa cum este: potaie scelerata, parsivenie cu apucaturi cazone, gade cu inteligenta diabolica, spurcaciune puscariabila, talhar versat in tot soiul de dracovenii apocaliptice, Nero incarnat gata oricand sa taie gatul oricui ii sta in cale. Blestemul acestei tari! Vampirul caruia totusi ii tremura nadragii, caci va fi scos in furci din asta tara.

dennis 02.09.2015 10:28

sustin cuvintele lui Dragos, bravo

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md