22:33:30 14.08.2018
 
Stiri

Partidele POLITICE și organizațiile necomerciale nu vor mai fi gestionate de Ministerul Justiției. Instituția care a preluat atribuțiile

Politică 21.04.2018 10:20 Vizualizări1075 Autor: Ziarul National
Partidele POLITICE și organizațiile necomerciale nu vor mai fi gestionate de Ministerul Justiției. Instituția care a preluat atribuțiile

Organizațiile necomerciale, inclusiv partidele politice, asociațiile obștești și cultele religioase, nu vor mai fi înregistrate și monitorizate de Ministerul Justiției (MJ), ci de Agenția Servicii Publice (ASP). Legea care prevede acest lucru a intrat ieri în vigoare.

Modificările prevăd că ASP este împuternicită să înregistreze partidele politice, publicațiile periodice, agențiile de presă, asociațiile obștești, fundațiile, patronatele, sindicatele,cultele religioase și părțile componente ale acestora.

Totodată, MJ păstrează, în limitele stabilite de legile speciale, dreptul de avertizare a unor organizații necomerciale în cazul constatării abaterilor de la prevederile statutare. De asemenea, MJ va sesiza instanțele judecătorești privind suspendarea activității sau lichidării organizaților necomerciale, în cazurile în care acestea vor desfășura activitate contrar prevederilor legale.

Transferul responsabilității de înregistrare și monitorizare a organizațiilor necomerciale se efectuează în contextul reformei de modernizare a serviciilor publice, inițiate de Guvern. Concentrarea serviciilor publice într-o singură instituție de stat va facilita prestarea acestora.

În prezent, 11 810 organizații necomerciale figurează în Registrul de stat al Ministerul Justiției. Dintre acestea, 8 370 sunt asociații obștești, 2 695 - culte religioase și 60 - partide politice.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

06.08.2018 09:30 Nicolae Negru Unor colegi

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md