09:44:56 26.04.2019
 
Stiri

OSCE, îngrijorată de exercițiile militare din Transnistria, cu forțarea râului Nistru

Politică 17.08.2018 11:30 Vizualizări1293 Autor: Ziarul National
OSCE, îngrijorată de exercițiile militare din Transnistria, cu forțarea râului Nistru

Misiunea OSCE în Moldova ș-ai exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile militare, cu forțarea râului Nistru, desfășurate în Zona de Securitate de către Grupul Operativ al Trupelor Ruse în zilele de 14 și 15 august curent.

Potrivit unui comunicat de presă al Misiunii, o echipă a OSCE mers în Zona de Securitate, însă nu i s-a permis inițial să monitorizeze exercițiile.

Misiunea OSCE repetă faptul că asemenea aplicații militare trebuie autorizate de către Comisia Unificată de Control, așa cum prevede Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992.

Anterior, Biroul pentru Politici de Reintegrare a transmis că tehnică blindată de tip TAB (,,БТР70”) și autocamioane militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență au fost dislocate în dimineața zilei de astăzi, 14 august, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din satul Târnauca, raionul Slobozia, și în apropiere de podul de pietoni peste râul Nistru din orașul Tiraspol.

Ulterior, șeful militar superior al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova s-au deplasat, în dimineața zilei de 15 august, pentru a monitoriza situația în Zona de securitate, după aplicațiile militare desfășurate ilegal în ajun pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din satul Târnauca și în preajma podului de pietoni peste râul Nistru din orașul Tiraspol.

„Deși aceștia se deplasau cu automobile cu simbolica Forțelor de Pacificare și a OSCE, în apropierea locului desfășurării aplicațiilor recente au fost stopați de o „patrulă militară” compusă din șapte persoane fără însemne de apartenență, care le-a îngrădit mișcarea. În discuție, membrii patrulei au recunoscut că fac parte din GOTR. După circa 30 de minute, suficient pentru a ascunde alte eventuale prezențe militare în zonă, patrula s-a retras, iar șeful militar superior al FMP din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, continuându-și mișcarea în teren, nu au fost în măsură să constate situația reală. De notat că patrula militară a GOTR se afla în Zona de securitate ilegal, fără acceptul sau coordonarea cu CUC și Comandamentul Militar Întrunit”, cităm din comunicatul de presă al autorităților de la Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2019 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Utopia unui guvern d...

22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md