19:11:54 29.04.2024
Stiri

VIDEO // Oleg Serebrian: „Dacă are probleme cu bugetul, regimul de la Tiraspol ar trebui să-și revadă cheltuielile pentru miliție, securitate și armată. După Königsberg, regiunea transnistreană este probabil cea mai militarizată zonă”

Actualitate 29.02.2024 09:21 Vizualizări915 Autor: Ziarul National
VIDEO // Oleg Serebrian: „Dacă are probleme cu bugetul, regimul de la Tiraspol ar trebui să-și revadă cheltuielile pentru miliție, securitate și armată. După Königsberg, regiunea transnistreană este probabil cea mai militarizată zonă” Captură video


Regiunea transnistreană este, probabil, cea mai militarizată zonă, după Königsberg, iar regimul separatist cheltuiește sume importante de bani pentru pretinsa miliție, securitate și armată. Tocmai de aceea, dacă au „probleme cu bugetul”, așa-zisele autorități din stânga Nistrului ar trebui să-și revadă cheltuielile pentru acest domeniu, este recomandarea Chișinăului.

„Regimul de la Tiraspol, dacă are probleme cu bugetul, ar trebui să-și revadă cheltuielile pentru miliție, securitate și armată. I-am sfătuit de foarte multe ori despre acest lucru. Cheltuielile militare ale acestei regiuni sunt exagerate. După Königsberg, regiunea transnistreană este probabil cea mai militarizată zonă. În jur de un sfert din bugetul regiunii transnistrene merge spre aceste domenii - securitate și apărare. În jur de 250 de milioane de euro buget”, a declarat miercuri-seară vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul unui interviu la „Euronews” din România.

Deși cheltuiește un sfert de miliard de euro pentru armată, Tiraspolul acuză Chișinăul că ar fi declanșat „război economic” atunci când a decis că agenții economici din Transnistria vor plăti taxe vamale în bugetul național al R. Moldova, la fel ca cei din dreapta Nistrului, fiind vorba de o sumă de sute de ori mai mică.

„Cei de la Tiraspol exagerează când transmit aceste mesaje alarmiste la Bruxelles, la Viena, partenerilor noștri din UE și OSCE, c-ar fi vorba de zeci de milioane, până la 30 de milioane de euro. Nu este deloc așa. Noi avem deja cifrele pe masă. În primele două luni ale anului, a fost vorba despre aproape 20 de milioane de lei (1,05 milioane de euro) din exporturile și importurile transnistrene, operațiunile de comerț exterior pe care le are această regiune și se fac în mare parte cu Uniunea Europeană, cam 70%”, a punctat oficialul de la Chișinău pentru aceeași sursă.

CITIȚI și Ce vor transnistrenii: Sprijin din partea Moscovei împotriva „presiunilor” Chișinăului. Daniel Vodă: „E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare”

Oleg Serebrian a anunțat că Chișinăul controlează în prezent toate importurile și exporturile către regiunea separatistă, considerată anterior „gaura neagră” a Europei, după ce Ucraina a închis toate punctele vamale de pe segmentul transnistrean al frontierei, începând cu 1 martie 2022, la scurt timp după ce Federația Rusă, care deține ilegal militari și armament în zonă, a declanșat un război la scară largă împotriva statului vecin.

Întrebat de „Euronews” cine controlează Transnistria, Oleg Serebrian a menționat că în momentul de față nu mai putem vorbi despre un control total al Federației Ruse asupra regiunii.

„Sunt mai multe centre de control. Nu există un centru unic de control. S-a produs datorită agresiunii ruse în Ucraina un anumit dezechilibru în Tiraspol. Apariția mai multor centre de putere concurente este și un simbol de slăbiciune, de sfârșit, de colaps. Federația Rusă controla aproape în totalitate lucrurile în regiunea transnistreană. În momentul de față nu mai putem vorbi despre un control total”, a explicat vicepremierul Oleg Serebrian.

Potrivit aceleiași surse, rotația militarilor ruși în Transnistria nu mai este posibilă din anul 2014, iar majoritatea din cei care sunt în trupele de pacificatori sub drapelul Federației Ruse sunt tineri din regiunea transnistreană.

„Puteți asista la situații foarte ciudate. Dacă mergeți pe străzile din Tighina sau în Tiraspol, vedeți militari cu ecuson rusesc vorbind între ei românește. E vorba din tineri din satele moldovenești, românești, din partea stânga a Nistrului care au și pașaport rusesc și care își fac serviciul militar în aceste unități”, a precizat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md