03:38:46 16.07.2018
 
Stiri

OPINIE // Este R. Moldova gata sa facă față unui influx de 400.000 de homo sovieticus din Transnistria?

Politică 29.11.2017 15:45 Vizualizări10608 Autor: Ziarul National
OPINIE // Este R. Moldova gata sa facă față unui influx de 400.000 de homo sovieticus din Transnistria?

După semnarea celor patru protocoale de către Chișinău și Tiraspol, pe unii „proeuropeni” i-a apucat euforia reintegrării...

Băieți, mai beți un pahar cu apă și răcoriți-vă nițel. Nu încurcați măsurile de încredere cu reintegrarea.

Reintegrare va fi atunci când Tiraspolul se va conforma legislației R. Moldova și nu invers, cum este cazul protocoalelor referitoare la școli și fermieri. Cele 4 protocoale nu sunt altceva decât măsuri de restabilire a încrederii. Atât.

În al doilea rând, înainte de a va avânta spre reintegrare ca Soltîs la ambrazură, ar fi cazul să răspundeți la câteva întrebări:

1. Este R. Moldova gata sa facă față unui influx de 400.000 de homo sovieticus și „moldoveniști” devotați cu trup și suflet țarului de la Moscova?;

2. Cum veți asigura continuitatea integrarii europene a R. Moldova, când cei 400.000 de cetățeni din regiune vor înclina balanța spre Moscova?

3. Ce veți face cu sutele dacă nu miile de FSB-ști în rezerva activă din regiunea transnistreană care vor invada instituțiile de pe malul drept? Sunteți gata sa faceți lustratia lor?

4. Cum veți preveni coagularea minorităților filoruse din toată republica în jurul Tiraspolului și împotriva Chișinăului?

5. Sunteți în măsură să preveniti folosirea Transnistriei pe post de cal troian de către Moscova?

6. Veți accepta o politică identitara diferită pentru Transnistria?7. Veți accepta transformarea Transnistriei în promotor al moldovenismului sovietic în interiorul statului reîntregit?

8. Veți sacrifica identitatea românească a etniei majoritare de dragul acomodării moldovenusmului sovietic din Transnistria?

9. Cine va achita cele peste 5 miliarde de datorii ale Transnistriei?

10. Cum veți asigura respectarea Constituției și statului de drept in Transnistria, când pe malul drept acestea sunt violate de voi non-stop?

Dacă nu aveți răspunsuri certe la aceste întrebări, atunci mai bine lăsați-o baltă! Nu vă scremeți degeaba, pentru că nu veți aduce nicio reziliență R. Moldova, ci mai curând o veți face și mai vulnerabilă decât este!

Și, apropo, indiferent cât de departe de țară îi duce viața pe moldoveni, aceasta nu înseamnă că lor le este în cot de ce fel de reintegrare puneți la cale.

Victor Chirilă, președintele Asociației de Politică Externă de la Chișinău

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Andrei Bunu 29.11.2017 16:11

Bravo, dle Chirila! Reactia dvstra estre pertinenta si de bun simt sicu adevaruri spuse franc. Intr-adevar, nu ne pasa cum va fi facuta si ce presupune integrarea in cauza.

Ilie 29.11.2017 16:32

Dle Chirila, e greu sa mai adaugam ceva la cele spuse. Una ma ingrijoreaza si anume faptul ca daca refuzam la acest petec de pamant, rusii se stabilesc legal cu armatele lor la mai putin de 100 km de Chisinau, sub 100 km de Odesa si la 5-600 km de Bucuresti. E jale daca se va admite acest scenariu. De fapt nici un scenariu ok nu avem la ziua de astazi. Asimilarea locuitorilor din transnistria ar fi un proces extrem de dificil si riscant pentru securitatea si integritatea statului, indubitabil. Sa-i lasi balta si sa mergi inainte, spre integrarea in UE cu asa un balast din urma - este utopie si atat UE, cat si NATO vor utiliza toate parghiile ca sa nu permita statului R. Moldova sa se alature comunitatii europene.

Vasile 29.11.2017 16:56

Nu-i momentul potrivit pentru a se uni cu Transnistria. Așteptăm cel puțin retragerea armatei ruse din Estul Ucrainei. După aceasta, posibil, v-or urma niște negocieri între Ucraina, România și Republica Moldova privind revenirea la hotarele din anul 1918

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

06.07.2018 09:19 Nicolae Negru Implacabila rezoluție a Parlamentului...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md