04:10:05 24.02.2020
 
Stiri

ONU avertizează la Davos: 1 miliard de oameni ar putea fi strămutaţi din cauza schimbărilor climatice la nivel global

Știri 22.01.2020 07:30 Vizualizări591 Autor: Ziarul National
ONU avertizează la Davos: 1 miliard de oameni ar putea fi strămutaţi din cauza schimbărilor climatice la nivel global


Comitetul pentru drepturile omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite a emis o hotărâre de reper care ar putea stabili un precedent pentru acordarea de drepturi de azil persoanelor strămutate de schimbările climatice, informează gandul.info.

Hotărârea care nu este obligatorie din punct de vedere juridic este pregătită să informeze modul în care comunitatea globală gestionează ceea ce ar putea deveni una dintre luptele definitorii pentru drepturile omului din secolul XXI.

Estimările variază mult, dar un studiu recent realizat de Grupul interguvernamental privind Schimbările Climatice prevede că între 25 de milioane şi 1 miliard de oameni ar putea fi strămutaţi din cauza schimbărilor climatice la nivel global până în 2050. Alte estimări plasează cifra la 2 miliarde sau mai mult până în 2100.

"Este o dovadă suplimentară că mişcările de refugiaţi şi problema mai largă a migraţiei populaţiilor ... reprezintă o provocare globală care nu se poate limita la câteva ţări", a spus Grandi.

Grandi a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că persoanele care îşi părăsesc locurile de baştină din cauza schimbărilor climatice trebuie să fie trataţi ca refugiaţi de ţările spre care emigrează.

Comisia ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a hotărât, luni, în legătură cu locuitorii insulei Ioane Teitiota din Kiribati, care au intentat un proces împotriva Noii Zeelande, după ce autorităţile de acolo au respins cererile de azil formulate de aceştia.

"Hotărârea spune că dacă aveţi o ameninţare imediată la adresa vieţii dumneavoastră din cauza schimbărilor climatice, din cauza situaţiilor de urgenţă climatică şi dacă treceţi frontiera şi mergeţi într-o altă ţară, nu ar trebui să fiţi trimişi înapoi, deoarece ar fi un risc la adresa vieţii dumneavoastră, la fel ca într-un război sau într-o situaţie de persecuţie", a subliniat Grandi.

"Trebuie să fim pregătiţi pentru o mare creştere a numărului de oameni care se mută împotriva voinţei lor", a spus oficialul. "Nu m-aş încumeta să vorbesc despre cifre specifice, este prea speculativ, dar cu siguranţă vorbim despre milioane", a adăugat Grandi.

Bugetul UNHCR a crescut de la 1 miliard de dolari la începutul anilor '90 la 8,6 miliarde de dolari în 2019, în urma conflictelor din Irak, Afganistan şi Siria. Agenţia ONU asistă în acest moment peste 70 de milioane de refugiaţi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md