O tânără din R. Moldova, angajata celei mai mari companii aeriene din China: Recrutează căpitani de aeronave!
O călătorie efectuată acum câțiva ani în China avea să-i schimbe planurile de viață Marianei Solonaru, o tânără originară din Strășeni, R. Moldova, școlită la Constanța, România, unde a absolvit Contabilitatea și Auditul.
Mariana a reușit să-și creeze o carieră de succes în China, devenind angajata celei mai mari companii aeriene din Shanghai, „Spring Airlines”, responsabilă de recrutarea și angajarea piloților.
Căpitani pentru Airbus A320
„Fiind un oraș cosmopolitan și un centru financiar global, am simțit că în Shanghai mi-ar plăcea să mă realizez din punct de vedere profesional. Îndată ce am revenit acasă, am început analizez detaliat posturile de muncă potrivite pentru mine și în scurt timp am primit oferta norocoasă. Până a mă angaja, am participat la mai multe interviuri pentru ca, într-un final, să fiu anunțată că mi se oferă șansa de a activa în cadrul companiei „Spring Airlines” în calitate de recrutor de căpitani pentru Airbus A320”, ne-a povestit moldoveanca.
Despre responsabilitățile sale la noul post de muncă, Mariana vorbește cu entuziasm, fiindcă lucrează exact acolo unde și-a dorit, iar oboseala și ritmul alert de muncă parcă nu mai au nicio importanță.
„Jobul meu este unul destul de complex. De la căutarea candidaților potriviți pentru postul de căpitan A320 până la angajarea lor este un drum destul de lung pe care trebuie să îl parcurg cu fiecare pilot în parte. Mai întâi, fiecare candidat trebuie să dețină toate calitățile necesare atât profesionale, cât și fizice, după care trebuie sa treacă și prin câteva teste de zbor. Pe parcursul acestor etape intervin și multe acte și autorizații, de coordonarea cărora sunt responsabilă tot eu. Pe lângă recrutarea piloților, particip și la proiectele de promovare a companiei „Spring Airlines”. Recent, am participat la elaborarea calendarului nostru personalizat pentru anul 2018,” ne-a mărturisit tânăra.
Shanghai, o provocare
Jobul nou, dar și schimbarea locului de trai au fost o provocare pentru Mariana care a făcut-o să devină mai puternică. Cel mai greu i-a fost să se obișnuiască cu stilul de viață și cultura chineză, atât de diferită de a noastră. Și limba chineză i-a dat bătăi de cap la început.
„La început mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu stilul de viață al chinezilor, începând de la mâncare pâna la cele mai mici detalii de comportament și trai. În primele săptămâni ești încă învăluită de entuziasmul de a încerca și a cunoaște cât mai multe lucruri noi, însă după ce trece această euforie, începi să simți lipsa micilor comodități și obisnuințe de acasă. Despre limba chineză pot să afirm cu încredere că este nevoie de foarte mult timp pentru a o însuși perfect, fiind considerată una dintre cele mai dificile limbi din lume. Și acum fac lecții cu un profesor nativ, pentru a vorbi cât mai fluent și liber”, ne-a spus Mariana.
Chinezii au primit-o cu ospitalitate și respect, iar asta e cel mai important atunci când te muți în altă țară, zice ea. La fel de prietenoasă a fost și echipa alături de care tânăra petrece cea mai mare parte a zilei. Cel mai impresionant moment pentru Mariana a fost să afle că și la o distanță de peste 6 000 de km depărtare de R. Moldova sunt oameni care cunosc multe lucruri frumoase despre mica noastră republică. La fel de plăcut i-a fost să audă și dulcea noastră limba română vorbită de cineva pe stradă, să întâlnească oameni de-ai noștri.
„Viața de emigrant are avantajele și dezavantajele ei”
„Chinezii sunt foarte primitori și am fost acceptată foarte ușor în colectivul de muncă. Desigur că limba chineza era la început un impediment în comunicarea cu ei și dezvoltarea relațiilor sociale, dar l-am depășit în timp. Am fost foarte bucuroasă să întâlnesc unii chinezi care cunosc multe lucruri despre țara noastră și nu o confundă cu alte țări. Nu foarte des, dar totuși am întâlnit și oameni din R. Moldova sau România aici. Atunci când ești atât de departe de casă, orice străin, chiar și din Mexico, Africa sau Australia, ți se pare un frate. Viața de emigrant are avantajele și dezavantajele ei, un lucru este cert – odată ce trăiești în altă țară, cercul social ți se lărgește”, afirmă Mariana.
Pe lângă muncă, tânăra își lasă timp și pentru descoperirile turistice, vizitând numeroase locuri pitorești de acolo. Nu a reușit încă să se obișnuiască cu ritmul de dezvoltare a tehnologiilor, după care nici nu reușești să te ții. La fel de rapizi în a trăi sunt și chinezii, pentru care valoarea timpului este total diferită decât pentru noi.
„Deja nu mi se par stranii multe lucruri specifice chinezilor, însa nici nu pot spune că m-am obișnuit în totalitate să duc un mod de viață chinezesc. Shanghaiul este un oraș care îți oferă oportunitatea să guști din viața de turist, să trăiești viața de localnic și, în același timp, să nu ți se facă prea dor de lumea din afara Chinei. Încă sunt șocată de rapiditatea cu care se dezvoltă această țara și tehnologiile aici, că nici nu reusești bine să însușești un produs și apare altul mai performant”, remarcă tânăra.
Acasă, de două ori pe an
Dorul de casă i-a rămas neschimbat și Mariana și-a făcut deja o tradiție ca, de două ori pe an, să revină acasă la cei dragi, care o așteaptă cu nerăbdare. Își petrece sărbătorile în R.Moldova lângă familie, după care revine în China, pe care deja o poate numi cu certitudine a doua casă.
„În Moldova încerc să revin de două ori pe an, pentru că doar atunci reușesc sa îmi iau o vacanță puțin mai lungă, pentru a mă bucura de timpul petrecut alături de cei dragi. Dorul de casă este greu de înfruntat, dar încerc să înlocuiesc comunicarea cu cei dragi prin socializarea în lumea virtuală, chiar dacă fusul orar este foarte diferit”.
Deși, mulțumită de realizări, Mariana are planuri și mai mari pentru viitor. Pentru a le îndeplini, tânăra este decisă să aplice aceeași rețetă de succes în continuare: „Insistența este una dintre cele mai importante calități și, dacă știi să o aplici corect și să iei fiecare pierdere ca pe o lecție, atunci ai șanse mari să ajungi departe, dar nu trebuie să uităm că drumul spre succes niciodată nu va fi unul ușor”.
Cristina Arhip
TEATRU // Festivalul visătoarelor, la Iași. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit prima ediție a Festivalului de regie feminină „Cătălina Buzoianu”
Scriitorii interziși în Transnistria vor merge din nou la Tighina, de această dată însoțiți de Oleg Serebrian, vicepremierul responsabil de Reintegrare: Tiraspolul, somat să se abțină de la acțiuni provocatoare
„Inima Nistrului”, un nou traseu de ciclism și drumeție lansat în R. Moldova: În cât timp pot fi parcurși cei 42 km