02:35:56 27.05.2024
Stiri

RECORD // O tânără din R. Moldova a călătorit în peste 100 de orașe ale lumii până la doar 23 de ani

Moldovenii în lume 14.07.2016 09:00 Vizualizări7463 Autor: Ziarul National


RECORD // O tânără din R. Moldova a călătorit în peste 100 de orașe ale lumii până la doar 23 de ani

Maria Darii a reușit să călătorească singură în 30 de țări cu bani proprii, demonstrând că orice vis poate deveni realitate

A descoperit dorința de a călători după ce a plecat singură în Rusia în ospeție la mătușa sa. Adevărata aventură a început mai târziu, când a ajuns, prin intermediul programului „Work&Travel”, în Statele Unite ale Americii, unde a efectuat un traseu turistic prin mai multe orașe.

De atunci, nimic nu a fost imposibil, Maria ajungând în cele mai importante orașe din Spania, Portugalia, Brazilia, Cuba, Columbia, Maroc, Rusia, Cehia, China etc.

Călătoria, o continuă aventură

Ideea de a călători o entuziasma pe Maria încă din copilărie, însă abia după vârsta de 20 de ani a început să-și realizeze visul.

„Dorința de a cuceri destinații noi a apărut după ce am avut ocazia să călătoresc de una singură. A fost dragoste la prima vedere. M-am simțit ca niciodată. Până la urmă, și fericirea poate fi de mai multe feluri”, ne-a spus Maria.

Tânăra a învățat cum să călătorească mai mult cu bani mai puțini și poate deja să ofere sfaturi: „Călătoriile nu necesită multe investiții. Dacă ai un buget fix și nicio altă sursă de venit continuă, cel mai bine e să ai un plan bine pus la punct și să îți cumperi biletele din timp. Să stai la hostel (unitate de cazare pentru turiștii cu buget restrâns– n.r.) și să întrebi localnicii unde poți mânca mai ieftin sau să îți iei mâncare de la supermarket. Totul se rezumă la buget și la compromisurile pe care ești dispus să le faci, nu degeaba am dezvoltat obiceiul să găsesc echivalentul banilor în călătorii, pentru mine 10 euro înseamnă mai degrabă un bilet din Viena până în Budapesta decât o rochie sau orice altceva”.

Destinații noi

Chiar dacă are pașaportul plin de ștampile, Maria nu dorește să renunțe la călătorii. Dimpotrivă, lista cu destinații atrăgătoare se mărește pe zi ce trece, incluzând și țări în care deja a fost, dar ar face cu drag încă o vizită.

„Uneori, mă grăbesc și zic că Mexic este destinația mea preferată, pentru că oamenii de acolo m-au făcut să mă simt incredibil. De altfel, e țara în care poți avea tot, de la munți, junglă, deșert, plajă, istorie. Totuși, sunt de părere că fiecare țară are specificul său și te face să te simți într-un fel anume. Referitor la destinații noi, sunt foarte multe țări pe care aș vrea să le văd, dar India deocamdată mă tentează cel mai mult și îmi place că e genul de țară pentru care o lună sau două nu îți ajung să o înțelegi, e o țară care are potențialul de a te transforma și învăța multe lucruri”, declară Maria.

De fiecare dată atunci când pășește pe un tărâm nou, începe o altă aventură pentru Maria, pe parcursul căreia cunoaște oameni frumoși și descoperă locuri inedite.

„Atunci când ajung pentru prima oară într-un oraș, îmi las gențile la hostel, îmi iau camera, telefonul, harta și pornesc la drum. Uneori, îmi place să mă rătăcesc, pentru că am ocazia să interacționez cu mai mulți oameni, alții decât cei pe care îi cunosc la hostel oricum. Mi-am făcut mulți prieteni, am întâlnit oameni frumoși care mi-au schimbat percepția pe care o aveam înainte și anume cea potrivit căreia sunt greu de găsit. Cred că totul depinde și de felul în care privim noi lucrurile. Dacă porți ochelari de soare, o să vezi cerul mai întunecat decât e în realitate”, menționează moldoveanca.

Însoțitoare de bord în China

În luna mai curent, a avut parte de o nouă cotitură în viața ei. Maria a plecat în China pentru a face cursuri de însoțitoare de bord, atingând astfel un alt țel al său – a primi bani pentru ceea ce îi place.

„Flirtam demult timp cu ideea de a fi stewardesă, pentru că asta ar fi însemnat să fiu plătită pentru ce îmi place mie să fac cel mai mult, dar totuși sunt nuanțe de care nu am ținut cont. Nu e un job tocmai ușor și presupune foarte mult stres, dar sunt sigură că o să fac față. Să învăț limba chineză în trei luni este cea mai mare provocare. Chineza este pentru mine ca o bomba atomică, e destul să pun accentul diferit, ca să transform un cuvânt frumos în cea mai mare prostie”, zâmbește Maria.

China este și o experiență nemaipomenită pentru Maria care îi solicită multă răbdare.

„Deși niciodată nu am fost la armată, aici pare a fi anume așa. De când am venit în China și am început trainingul, nu am timp nici să mă plâng. Mă trezesc la șase dimineața și sunt zile când terminăm la opt seara, după care trebuie să mă pregătesc pentru examene. Deși sunt aici de puțin timp, am tras cu ochiul prin Beijing și în rest am stat doar în Hainan, unde am trainingul. Hainan e o insulă în sudul Chinei, foarte aproape de Vietnam, Laos și alte țări care îmi trezesc interes. E saună non-stop, am palmieri la discreție, ceea ce mă face cea mai fericită. Totuși, sunt mai multe lucruri care îmi plac decât displac. Pentru mine e mai important omul pe care îl cunosc și, din punctul ăsta de vedere, majoritatea chinezilor pe care i-am întâlnit sunt umili, modești și respectuoși. Desigur că am întâlnit și oameni mai puțin educați, dar pădure fără uscături nu există nicăieri”, își povestește tânăra experiența din China.

Rămâne printre palmieri?

Maria preferă să călătorească singură, fiind însoțită de rucsac, aparat de fotografiat, pașaport, căști și telefon.

„Nu am călătorit niciodată cu cineva cu care să fiu într-o relație, cu siguranță ar fi o experiență frumoasă, dar totuși diferită. În schimb, am călătorit cu niște prieteni de-ai mei și, sinceră să fiu, îmi amintesc mai bine conversațiile pe care le-am avut decât locurile pe unde am fost. Pe viitor o să încerc să călătoresc și în cuplu, deocamdată îmi place să hoinăresc singură”, spune Maria.

R. Moldova este țara în care Maria s-a născut, însă tânăra nu este sigură că își vede viitorul aici: „Adevărul e că mi-e drag să stau acasă, am multe amintiri, ador să hoinăresc pe Ștefan cel Mare cu căștile în urechi, am prieteni de care mi-e dor, deși majoritatea sunt deja plecați. Dar sunt dezamăgită de tot ce se întâmplă și simt că sunt prea mică ca să pot schimba ceva. Îi apreciez pe cei care speră, luptă și rămân. Eu, însă, pe lângă instinctul de patriotism, am și alte responsabilități strict legate de familia mea, de viitorul meu. Moldova deocamdată nu e țara unde aș putea să evoluez și să mă simt în largul meu. Pentru mine, țara ideală înseamnă un sistem sănătos, oameni deschiși la minte, frumoși la suflet și cât mai mulți palmieri desigur, dar nu fac figuri”.

Deși are doar 23 de ani, moldoveanca are planuri grandioase și vrea să cutreiere tot globul pământesc.

„Vreau să învăț chineza, să îmi iau un apartament și nu pentru că aș vrea să investesc banii în case de acum. Sunt alte considerente care, probabil dacă nu existau, continuam să cutreier lumea în lung și larg. Aș mai vrea să ajung și în cosmos, dar las asta mai pe urmă, cel mai probabil pentru viața viitoare”, glumește optimistă Maria Darii.

Inga Apostolachi, stagiară


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md