19:13:54 28.03.2024
Stiri

MILIONARUL moldovean de la Londra, cu restaurante lângă Palatul Buckingham

Social 05.11.2018 12:00 Vizualizări13673 Autor: Vitalie Hadei
MILIONARUL moldovean de la Londra, cu restaurante lângă Palatul Buckingham


A plecat din R. Moldova la vârsta de 10 ani, iar la 14 ani și-a promis șieși că va deveni milionar. Nu i-a fost ușor, pentru că a trebuit să se adapteze rapid în patria sa adoptivă, dar a strâns din dinți și a combinat de minune practicarea unui sport, munca și învățătura.

Afaceri în domeniul construcțiilor și două restaurante lângă Palatul Buckingham

Prima afacere a pus-o pe roate la 16 ani, iar câștigul de circa 3 000 de euro l-a motivat să meargă mai departe către scopul său, mai ales că avea idei de afaceri cu nemiluita. Acum, la 32 de ani, a ajuns să administreze afaceri în domeniul construcțiilor și imobiliarelor.

Mai deține și două restaurante în inima Londrei, lângă Palatul Buckingham. Este vorba de Adrian Dulgher, tânărul care acum 22 de ani își trăia copilăria în satul Ciocâlteni, raionul Orhei.

De la Ciocâlteni, la Londra

Crescut într-o familie de dascăli, Adrian a fost nevoit să treacă peste primul șoc al vieții la 10 ani. Tatăl său, care era directorul școlii din Ciocâlteni, a decis în anul 1997 să-și ia familia și să-și caute norocul în Marea Britanie, la Londra. Acesta nu a plecat singur, dar și-a luat întreaga familie. La început, totul era necunoscut, nu cunoștea limba, a fost foarte greu, ne povestește peste ani Adrian.

„Îmi aminteam că mama, care apropo mi-a fost prima învățătoare, scria pe tabla din casa închiriată cuvinte în engleză. Am învățat foarte repede limba, pentru că nu puteam sta acasă”, își amintește tânărul îmbrăcat la patru ace, revenit pentru câteva zile în R. Moldova.

Pentru a asigura familia cu cele necesare, tatăl lui Adrian s-a reprofilat de nevoie și muncea în construcții. „Țin minte că muncea foarte mult, venea acasă cu dureri de spate… Astfel, la 14 ani mi-am promis că voi deveni milionar și că voi avea grijă de familia mea. Vedeam cât de greu îi era tatălui să muncească și am decis să fiu pe cont propriu. La 16 ani mi-am câștigat primii mei bani și de aici a început aventura mea în lumea afacerilor”, ni se destăinuiește Adrian.

Primii bani câștigați

În adolescență, basarabeanul colecta la Londra computere defecte de prin școlile din cartierul în care locuia, iar ulterior le vindea detaliile acestora. „Cred că am câștigat atunci în jur de 2 000 de lire sterline. Eram fericit, pentru că erau primii mei bani. La 17 ani, împreună cu tatăl meu, am decis să ne deschidem propria companie de construcție. De ce să muncească tatăl meu la alți patroni, dacă are mâini de aur? Așa că am deschis propria afacere în domeniul construcțiilor. Am făcut mai mulți fluturași și-i puneam în cutiile poștale din cartierele apropiate. Am început să avem comenzi din ce în ce mai multe și acest business de familie merge bine și acum. La început, mergeam împreună cu tatăl meu să efectuăm diferite lucrări, dar ulterior au apărut și angajați la firmă”, zice Adrian.

Afacerist karatist

După ce a pus pe roate afacerea familiei, Adrian a decis că e timpul să meargă pe drumul său, mai ales că avea în cap diferite idei de afaceri.

„Asta nu înseamnă că am neglijat școala. Am reușit să absolvesc Liceului „Bishop Thomas Grant School English”, iar ulterior Universitatea Westminster. La universitate nu am plătit contract, deoarece eram foarte bun la karate. Am fost și campion printre universitățile din Anglia. Am practicat și fac acest sport și dintr-o ambiție proprie. Când eram mic, am mai luat bătaie de la băieții din cartier, dar mi-am promis că nu se va mai întâmpla. Așa am ajuns să pot să mă apăr și nimeni nu s-a mai atins de mine”, spune cu mândrie bărbatul.

Și-a umplut casa cu ceai

La un moment dat, Adrian a decis că mai are nevoie de o nouă provocare. „Întâmplarea a făcut ca, la 20 de ani, să merg în Taiwan. Acolo mi-au atras atenția ceaiurile. Astfel, am cumpărat 100 kg de ceai și le-am adus la Londra. Practic, am umplut casa cu ceai verde. Era un ceai foarte interesant. Puneai un bobuleț în cană și se făcea ca o floare. Șase luni am fost unicul de pe piață care avea un astfel de ceai. Am început să vând pe internet, veneau oamenii și de acasă să ia ceai. Am ținut această afacere câțiva ani, mai ales că aveam venit bunicel”, ne mai spune acesta.

A tipărit o revistă de anunțuri în 250 de mii de exemplare

Pentru că nu se mulțumea să administreze doar o afacere, Adrian spune că la 21 de ani a decis să tipărească prima revistă care să fie oferită gratis lângă stațiile de metrou din Londra. A băgat în această revistă peste 80 de mii de lire sterline, iar primul tiraj a fost de 250 de mii de exemplare.

„Erau în jur de 70 de băieți care împărțeau această revistă. În revistă erau informații despre restaurantele din metropolă, hoteluri și alte informații utile. Pentru asta luam bani de la cei care doreau să apară în revistă. Din nefericire, la această revistă am avut un partener englez, care a ascuns diferite cifre de mine. Această afacere m-a băgat în faliment, practic mi-am pierdut toți banii. Ce trebuia să fac? Să mă plâng? Nu, asta nu e pentru mine. Dacă ai minte și gândești pozitiv, atunci nu ai cum să nu reușești. Anume după acest principiu mă conduc și asta îi sfătuiesc și pe studenții în fața cărora vorbesc”, afirmă omul de afaceri.

A avut cinci restaurante

La 23 de ani, protagonistul nostru decide să-și deschidă un bar la Londra. La un moment dat, a reușit să-și mărească la cinci „imperiul” de restaurante.

„Toate erau în centrul Londrei, iar acum am vândut trei. Mai am două, inclusiv unul care-mi poartă numele „Adrian's”. Este lângă Palatul Buckingham și se bucură de mulți vizitatori. Acest restaurant este mai mult o afacere de suflet, mai ales că aici ne întâlnim cu prietenii, mai organizează întruniri diaspora noastră la Londra. Când administram restaurantele mele, am întâlnit foarte mulți oameni, iar unul m-a ajutat să-mi extind afacerile în domeniul construcțiilor. Este vorba de un tip din Africa, care se ocupa de construcția drumurilor în Nigeria. Am devenit partenerul lui, mai ales că eu aveam o linie de creditare foarte avantajoasă. Dacă lucrezi în alb, atunci nu ai probleme să iei credite. Astfel am început afacerile în Africa. Am început să construim o fabrică de zahăr în Duala, oraș din Camerun. Proiectul acesta era finanțat cu 100 de milioane de dolari de Banca Mondială”, zice basarabeanul.

Primul milion

Adrian spune că a devenit milionar la 26 de ani, dar evită să ofere detalii despre averea sa: „Am construit clădiri în India, am diferite clădiri la Londra. Mi-am luat o casă într-un cartier exclusivist din Londra… Nu pot să vă spun ce avere am, mai ales că tot ce am reinvestesc, pornesc noi afaceri. Îmi place foarte mult să risc, pentru că altfel nu ai cum să cunoști gustul afacerilor”.

Are afaceri și în R. Moldova

Tânărul originar din raionul Orhei spune că are afaceri și în R. Moldova și că intenționează ca, în viitorul apropiat, să pornească o afacere inedită pentru țara noastră: „O să vedeți foarte curând despre ce e vorba”.

Pe moment, acesta deține în R. Moldova o livadă de mere și un depozit frigorific cu o capacitate de depozitare de peste 4 000 de tone. „Să știți că lucrurile în R. Moldova, din perspectiva inițierii unor afaceri, s-au schimbat în bine în ultima perioadă. Am observat mai multe facilități pentru investiții, iar asta mă încurajează să deschid alte afaceri aici. Nu exclud că voi implica în afacerile din R. Moldova și parteneri de-ai mei, mai ales că legea permite dobândirea cetățeniei prin investiții. După cum știți, în Anglia au venit foarte mulți oameni cu bani. Asta e rău? Sigur nu. Fiecare țară are nevoie de bani din afară”, zice Adrian.

Acesta vrea să ajute și tinerii din R. Moldova, cu care discută la diferite seminare. „Am întâlnit și mulți tineri foarte inteligenți, cu idei de afaceri foarte bune. Totuși, există o oarecare crispare, temere din partea lor. Vă zic că aici e un mediu favorabil de a iniția afaceri. Există perspective foarte mari mai în domeniul agriculturii și serviciilor. Dacă nu vă reușește aici, atunci puteți merge peste hotare. Asta le spun. Eu acum, de exemplu, discut cu mai multe clinici de stomatologie din R. Moldova. Vreau să aduc aici englezii care au probleme cu dinții. Acolo costă 1 000 de lire sterline să-ți faci un dinte, iar aici - 200 de lire. Astfel, aceștia vor putea să viziteze și R. Moldova. Sunt sigur că vor fi mulțumiți clienții, la fel cum voi fi mulțumit și eu”, a adăugat acesta.

Ce-i drept, Adrian nu știe dacă vrea să revină definitiv în R. Moldova, dar nu spune „nu”. Mai ales că și casa părintească din Ciocâlteni nu a vândut-o și când revine are unde trage.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md