22:18:56 30.09.2020
 
Stiri

Numărul MILIARDARILOR a ajuns la 2153. Aceștia dețin mai mulți bani decât 60% din populația mondială

Știri 21.01.2020 17:30 Vizualizări654 Autor: Ziarul National
Numărul MILIARDARILOR a ajuns la 2153. Aceștia dețin mai mulți bani decât 60% din populația mondială


Cei 2.153 de miliardari de pe glob au în prezent mai mulţi bani decât 60% din populaţia mondială, a anunțat luni ONG-ul Oxfam, acuzând o concentrare a averilor în special în detrimentul femeilor, aflate „în prima linie” a inegalităţilor, relatează AFP, citând raportul publicat anual de Oxfam înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos ce începe marți în stațiunea elvețiană.

„Prăpastia între bogaţi şi săraci nu poate fi rezolvată fără politici deliberate de luptă împotriva inegalităţilor. Guvernele trebuie să se asigure că companiile şi cei bogaţi plătesc partea care le revine din impozite”, afirmă Amitabh Behar, responsabil al Oxfam în India, şi care va reprezenta ONG-ul în acest an la Forumul de la Davos, citat într-un comunicat.

Potrivit datelor ONG-ului, a cărui metodologie se bazează pe datele publicate de revista Forbes şi de banca Dredit Suisse dar care este contestată de unii economişti, 2.153 de persoane dispun în prezent de mai mulţi bani decât cei 4,6 miliarde de oameni cei mai săraci din lume.

În plus, cei mai bogați 22 de oameni de pe planetă au mai multă bogație cumulată decât toate femeile din Africa.

De asemenea, femeile și fetele adună aproximativ 12,5 miliarde de ore/ zi a muncii de îngrijire neremunerate.

Potrivit calculelor Oxfam, 42% dintre femeile lumii nu pot avea o muncă remunerată „din cauza unei sarcini prea mari a muncii de îngrijire care le revine în cadru privat/familial”, faţă de numai 6% dintre bărbaţi.

Ori, între menaj, gătit, îngrijirea rudelor, adunarea lemnelor şi aducerea apei în unele ţări, “valoarea monetară a muncii de îngrijire neremunerate asigurate de femeile de 15 ani sau peste reprezintă cel puţin 10.800 miliarde de dolari anual, respectiv de trei ori valoarea sectorului digital la scară mondială”, estimează ONG-ul.

În plus, averea a 1% dintre cei mai bogaţi din lume “este mai mult decât dublă faţă de bogăţia cumulată” de cei 6,9 miliarde de oameni mai puţin bogaţi, respectiv 92% din populaţia globului, o concentrare care “depăşeşte înţelegerea”, detaliază raportul.

Potrivit Oxfam, dacă cei 1% menționați ar plăti o taxă suplimentară de 0,5% din averea lor pentru următorii zece ani, suma strânsă ar echivala cu investițiile necesare pentru a crea 117 milioane de locuri de muncă în sectoarele de îngrijire a copiilor, a vârstnicilor, precum și domeniile educației și sănătății.

Raportul integral poate fi consultat aici.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md