22:29:13 14.08.2018
 
Stiri

Noul Cod al Audiovizualului, VOTAT în primă lectură de Parlament, dar criticat de socialiști și comuniști. Candu: „Să tacă și să învețe de la noi cum se fac lucruri bune pentru țară”

Politică 20.04.2018 15:23 Vizualizări956 Autor: Ziarul National
Noul Cod al Audiovizualului, VOTAT în primă lectură de Parlament, dar criticat de socialiști și comuniști. Candu: „Să tacă și să învețe de la noi cum se fac lucruri bune pentru țară”

Proiectul noului Cod al serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost votat astăzi în primă lectură de către Parlament, după dezbateri care au durat mai bine de două ore.

Documentul a fost elaborat de experți independenți, cu susținerea Uniunii Europene, a Consiliului Europei și a Guvernului SUA, și transpune în legislația națională cele mai noi prevederi ale directivelor europene în domeniul audiovizualului.

În principal, proiectulul noului Cod al serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova reglementează principiile în baza cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media și care țin de libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, accesul la evenimente importante majore, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.

Liberalul Lilian Carp s-a arătat surprins să nu găsească în noul Cod prevederile actualei legislații, operate recent, cu privire la emisiunile analitice și știrile preluate din exterior: „Obiectivul nostru a fost reducerea propagandei și securizarea spațiului informațional”.

Eugen Râbca, unul dintre autorii proiectului noului Cod, a explicat că documentul conține cele mai bune practici, inclusiv preluate din România, privind securizarea spațiului informațional al R. Moldova.

Cel mai vehement mesaj împotriva acestui Cod l-a avut comunistul Vladimir Voronin, solicitând retragerea acestuia de pe ordinea de zi. Potrivit lui Voronin, documentul ar încălca drepturile omului și i-ar indica acestuia „câte procente de până albă sau neagră să mănânce, bulociki (chifle - n.r.), torturi, câte pirojnîie (prăjituri - n.r.)”: „Mergeți pe jos și uitați-vă câte antene au oamenii pe acoperișuri. Eu am trei antene și privesc o mie de canale, dar voi vă jucați. Nu puneți garduri cetățenilor”.

Spicherul Andrian Candu i-a prezentat lui Voronin câteva cifre din Indicele Mondial al Libertății Presei, spunând că, în 2008, R. Moldova ocupa locul 98 în acest top, în 2009, când mai erau comuniștii la guvernare - locul 114, iar în 2018 - locul 80.

„Noi am câștigat 34 de poziții față de 2009. De aceea, atunci când critică, comuniștii să tacă și să învețe de la noi cum se fac lucrurile bune pentru țară”, a spus Candu, adăugând că documentul va fi votat în lectură finală până la finele actualei sesiuni parlamentare.

Menționăm că noul Cod al serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova conține capitole care se referă la organizarea și funcționarea serviciilor media liniare, misiunea furnizorilor publici de servicii media, funcționarea furnizorului public național, furnizorii comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, distribuitorii de servicii media, organizarea serviciilor media audiovizuale neliniare, comunicările comerciale audiovizuale, precum și noi modalități de constituire a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Tot astăzi, Parlamentul a aprobat Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova care descrie situaţia din domeniul mass-media şi identifică problemele existente.

Scopul acesteia este să servească drept punct de referinţă pentru politici publice coerente în domeniul mass-media, politici menite să fortifice rolul sistemului mediatic în asigurarea dreptului constituţional la informaţie al cetăţenilor şi în consolidarea unei societăţi democratice.

Printre obiectivele Concepţiei este stabilit un cadru normativ eficient de reglementare a activităţii mass-media care să asigure funcţionarea acesteia pe principii democratice şi într-un spaţiu mediatic securizat. La fel, un cadru juridico-economic care să asigure gestionarea domeniului mass-media ca agent economic specific în condiţiile economiei de piaţă şi concurenţei loiale, menit să fortifice sustenabilitatea economico-financiară a mass-media şi independenţa ei editorială. Un alt obiectiv se referă la procesul de profesionalizare a domeniului, care să răspundă necesităţilor mass-media, dar şi provocărilor la care este supusă în noile condiţii şi realităţi.


Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!timofei 20.04.2018 15:42

demult trebuia sa o faca cineva! lasa-i sa lucreze jurnalistii si sa faca programe interesant despre Moldova dar nu sa retransmita propaganda ruseasca si s-o faca toti pe expertii!

Dorin 20.04.2018 17:08

Stati ca inca nu l-au criticat ONG-istii din BEM.

realist 20.04.2018 17:20

Candu din nou le inchide gurile la pro-rusii care sunt afectati de interzicerea propagandei ruse))

realist 20.04.2018 17:21

Candu din nou le inchide gurile la pro-rusii care sunt afectati de interzicerea propagandei ruse))

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

06.08.2018 09:30 Nicolae Negru Unor colegi

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md