19:45:50 04.08.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Vulnerabilitatea democrației americane

Actualitate 08.01.2021 10:10 Vizualizări5889 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Vulnerabilitatea democrației americane


Semne diacritice

Pe 6 ianuarie, toată lumea a fost cu ochii pe Capitoliul american, unde avea loc certificarea rezultatelor alegerilor pezidențiale din 3 noiembrie 2020, un penultim episod în tradiționalul transfer de putere de la un președinte la altul, de la republicanul Donald Trump, care a pierdut alegerile, la democratul Joe Biden, care le-a câștigat. Numai că de data aceasta în procesul dezbaterilor din Congres au intervenit americanii din stradă, votanții lui Trump, nemulțumiți de rezultatele alegerilor, siguri că idolul lor a fost înșelat la numărarea voturilor.

Președintele în exercițiu nu a încercat să-i convingă de contrariul, ci, dimpotrivă, a făcut tot posibilul să incite spiritele, nerecunoscându-se învins, declarând de la bun început că „victoria zdrobitoare” i-a fost furată, îndemnându-i pe protestatari să meargă la Capitoliu, pentru a-i susține și a-i încuraja pe congresmanii republicani care îi rămăseseră loiali și declaraseră că vor contesta rezultatele scrutinului în statele-cheie. „..Niciodată nu îți vei lua țara înapoi cu lipsă de forță, trebuie să arăți putere și trebuie să fii puternic”, le-a spus Trump admiratorilor săi, adunați în centrul Washingtonului.

Pornită să-și facă dreptate, mulțimea a luat cu asalt clădirea Capitoliului și a pătruns înăuntru, fără să întâlnească prea mare rezistență din partea forțelor de ordine. Dacă nu ar fi purtat steaguri americane și nu ar fi strigat „USA, USA, USA”, puteai să crezi că violențele transmise în direct de mai toate televiziunile de pe glob au loc într-o țară cu democrație incipientă, instabilă, nu în „citadela democrației”, în emblematica instituție a celei mai puternice și mai exemplare democrații din lume.

Ce-i drept, în ultimile luni, violențele stradale din orașele americane ne-au obișnuit cu ideea că America nu mai e cea care a fost, că în societatea americană au loc mișcări tectonice de profunzime, dar puțini probabil anticipau ca scenele din stradă să se mute în Congres. Din afara SUA, unii le-au privit cu satisfacție, cu bucurie răutăcioasă, cu triumf, alții – cu îngrijorare, cu nedumerire, căci „măreția” pe care a intenționat să i-o redea Trump Americii a luat forme urâte. „America first” părea să se fi transformat în „Me first”.

Sistemul electoral american are nevoie de o „revizie” sau chiar o „resetare”, dar e, într-adevăr, ciudat să nu recunoști rezultatele legate de alegerea președintelui și să le recunoști pe cele legate de alegerea deputaților și senatorilor, în aceeași zi, în aceleași spații, administrate de aceleași persoane. E și mai neobișnuit, fiind republican, să acuzi adminisrațiile republicane ale unor state că nu au numărat corect voturile și l-au favorizat pe candidatul democrat.

Să fii șeful Executuvului, să ai la dispoziție serviciile speciale, procurorul general (care, de altfel, nu a găsit dovezi de fraudă masivă) și să te plângi că alegerile au fost falsificate e într-adevăr o manifestare de „geniu stabil”. Să pierzi zeci de procese pe motiv că nu ai prezentat dovezi de fraudă, în fața unor judecători numiți în funcție de tine însuți și să declari „nu voi ceda niciodată!” înseamnă că problema nu e în sistemul electoral, ci în faptul că te cramponezi de putere, că nu ești capabil să suporți o înfrângere și să te retragi cu demnitate.

Concentrată pe propria imagine, America lui Trump nu arată bine. Dar nu Trump a modelat-o în acest fel, el doar a profitat de împărțirea ei în două tabere ireconciliabile. Divizarea nu e de azi, ruptura se adâncește, se lărgește, se suprapune peste clivajul social, economic, educațional, care se acutizează în condițiile globalizării, ale migrației scăpate de sub control.

O bună parte din americani (ca și o bună parte de europeni) se simt ignorați, excluși, desconsiderați, li se spune că valorile lor aparțin trecutului, sunt retrograde, „incorecte”, naționaliste, discriminatorii, rasiste, iar Dumnezeul lor nu există. La rândul lor, ei desconsideră americanii, care din punctul lor de vedere, nu sunt patrioți, își pierd reperele morale, culturale și identitare. Un politician responsabil încearcă să mențină societatea în echilibru, nu să incite la ură, nu să adâncească prăpastia dintre cetățeni, în interes personal.

Democrația nu este invulnerabilă, ea nu și-a dezvoltat anticorpi împotriva demagogiei, populismului, nici măcar în America… Însă Trump a făcut o greșeală fatală, și-a tăiat creanga de sub picioare trăgând în democrația americană. Instituțiile americane au rezistat. După invadarea Capitoliului de către susținătorii săi, pe care i-a incitat la violență, certificarea rezultatelor s-a transformat într-o formalitate, cum ar fi trebuit să fie de la început. Abia joi Trump și-a dat seama de greșeală și și-a recunoscut înfrângerea. El ar putea să-și fondeze mâine propriul partid, dar a intrat deja în istorie ca un perdant.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Andrei Bunu 08.01.2021 15:45

Spre deosebire de autor (ma refer la titlul materialului), eu cred ca democratia americana este vulnerabila in masura in care este vulnerabila democratia in genere. Ceea ce s-a intamplat recent arata doar, ca de Trump numai asa se putea scapa. Trump este un stralucit identificator si formulator de probleme ale Americii dar si a intregii lumi, dar este un la fel de stralucitor looser, deoarece modul lui de a fi nu-l califica ca bun rezolvitor de probleme. O arata si cariera lui de om de afaceri. O fi el destept, dar nu e intelept deloc. Desteptul se discurca, deseori, in situatii dificile, dar inteleptul face asa incat sa nu nimereasca in situatii dificile.

Wassa 09.01.2021 01:03

dle Negru, priviti aceste evenimente, care deja s-au consumat, prin prisma dialecticii lui Hegel cu cele trei etape: teza, antiteza si sinteza si totul devine clar.SUA de azi ca stat nu era asa cum il cunoastem daca nu trecea prin acest "malaxor" de contradictii...in Univers, asa cum cunoastem cu toti, absolut totul e in continua miscare, si Pamantul cu ai sai paduchi nu face exceptie. Razboaile sangeroase intelese ca antiteza au propulsat lumea pe o alta treapta de dezvoltare(sinteza) SUA nu e o mlastina cu niste broscoi rataciti orbecaind ci e un organism viu si care mai are stipulat prin lege ca cetatenii sai au dreptul la razmerita...

Voila 09.01.2021 08:08

'trebuie să arăți putere și trebuie să fii puternic' Dacă nu greșesc același lucru îi spunea fuhrerul generalului Paulus la Stalingrad.

Sergiu Melnic 17.01.2021 13:15

Dle Negru, nu sinteti impartial in cazul alegerilor din SUA. Sint numeroase marturii de falsificari in masa, de tradari a oficialilor republicani, de injustitie crasa, etc. si sa sustii "demonocratii" din America, care au afectat toata societatea de acolo ca un cancer cu metastazele sale otravitoare, e cel putin orbire. Cu toata stima, dar de aceasta data sinteti de partea rea a baricadei.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.08.2021 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Retorica electorală ...

30.07.2021 09:31 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin e nemulțumit d...

26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md