20:20:31 21.07.2024
Stiri

Nicolae Negru // Va dispărea Republica Moldova de pe harta anului 2025?

Actualitate 05.07.2024 09:13 Vizualizări24262 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Va dispărea Republica Moldova de pe harta anului 2025?


Semne diacritice

„În Moldova sau în România: va rămâne oare Republica Moldova pe harta anului 2025?”- așa s-a intitulat „conferința internațională” organizată la Moscova de Institutul țărilor CSI, a cărei director, Constantin Zatulin, este una dintre cele mai harnice voci ale neo-imperialismului rus. De ce conferința s-a numit „internațională”? Fiindcă au participat în afară de gazde - parlamentari din Federația Rusă - „reprezentanți ai parlamentelor Republicii Moldova, republicii moldovenești nistrene, Găgăuziei”...

Chestiunile anunțate pentru discuție descriu un tablou regional sinistru, care să-i determine pe „internaționaliștii” ruși, dar și pe cei din Republica Moldova, românofobi din fașă, să pună mâna pe arme: „rivalitatea dintre Rusia și Occident în regiunea moldo-nistreană în condițiile războiului Ucrainei și Occidentului împotriva Rusiei (sic!); planurile și perspectivele implicării Republicii Moldova în conflict; situația politică internă în Republica Moldova în preajma alegerilor prezidențiale și referendumului privind integrarea europeană: problemele puterii și opoziției; sporirea amenințărilor la adresa compatrioților ruși în regiune; soarta de mai departe a Transnistriei și Găgăuziei; Biserica Ortodoxă Rusă și factorul religios în lupta pentru statalitatea moldavă”.

Numele invitaților – Bogdat Țârdea, deputat socialist infantil, pregătit să atace România și în somn, din propria inițiativă, Ilan Șor, copil-minune în ale escrocheriei financiare, Episcopul Marchel, antiromân agresiv, veteran al urii și al dezbinării permanente, toți trei aflați într-o relație întâmplătoare, materialistă, cu statalitatea moldavă, spune despre scopul conferinței „internaționale” chiar mai mult decât temele planificate de organizatori.

Preocuparea Moscovei e să torpileze în primul rând referendumul din toamnă, căci, altfel, crede Zatulin, cursul de „subjugare” a Republicii Moldova de către Uniunea Europeană și NATO, de implicare a ei în război alături de Ucraina, împotriva Rusiei, va continua. Ca să-i sperie și mai mult pe unii cetățeni de-ai noștri, Zatulin a asociat referendumul cu anexarea Republicii Moldova de către România. Dacă referendumul eșuează, a spus el, citat de Radio Europa Liberă, Republica Moldova se va mișca „inevitabil” spre Uniunea Eurasiatică.

Se pare că declarația comună a SUA, Canadei și Marii Britanii, pe care a susținut-o ulterior și România, privind complotul și imixtiunea Rusiei în alegerile din Republica Moldova a influențat Moscova în sens invers: să atace și mai virulent autoritățile de la Chișinău și să intensifice acțiunile diversioniste destabilizatoare. Ea atribuie altora răutățile pe care tocmai le pune la cale. Anume ea ar vrea ca Republica Moldova să nu mai rămână pe hartă în 2025, ci să fie înghițită de Rusia. Ilan Șor are de gând să mai organizeze un „congres” al formațiunilor sale la Moscova, să trimită zeci de mii de așa-ziși „soli ai Eurasiei” prin toate localitățile Republicii Moldova ca să-i convingă pe cetățeni că viitorul lor e în Uniunea Eurasiatică.

De cealaltă parte, declarația menționată pare să fi avut un efect neglijabil și asupra liderilor partidelor proeuropene. Reacția lor seamănă cu a politicienilor ucraineni, când Biden i-a avertizat că Rusia vrea să atace Ucraina. Politicienii proruși, ca Dodon, ironizează, iar alții, proeuropeni, își afișează suficiența și scepticismul, considerând că e vorba de o stratagemă în favoarea guvernării PAS.

În loc să se apuce de lucru, să cheme cetățenii să participe și să pună, în sfârșit, punct disputei geopolitice, unii lideri declară că vor boicota referendumul, alții mai continuă să discute raționalitatea acestuia, ba îi invită și pe foștii amici ai lui Roșca de peste Prut să se implice și ei în această discuție fără sens, distructivă, iar alții vor să „salveze” referendumul băgând sula în coasta PAS. Ca să nu mai vorbim de Andrei Năstase, care crede că a venit momentul răzbunării sale împotriva Maiei Sandu, și de armata de „influenseri” sub steag fals, proeuropean sau chiar unionist, care continuă cu abnegație să o demonizeze pe președinta noastră tocmai pentru ceea ce la Moscova este considerat a fi un curs politic „spre unirea cu România” și dispariția Republicii Moldova de pe hartă.Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md