13:04:31 22.05.2019
 
Stiri

Suveranitate limitată, „statalism” fals

Politică 18.02.2019 09:00 Vizualizări3105 Autor: Nicolae Negru
Suveranitate limitată, „statalism” fals

Semne diacritice

Participarea lui Dodon la Conferința de Securitate de la Munchen ar fi putut fi un eveniment, dacă el ar fi avut acces la tribuna conferinței, ca alți șefi de state și de guverne. Afirmația că a ținut un discurs în cadrul CSM „unde un președinte al R. Moldova nu a ținut discurs încă din anul 2007” este pe cât de lăudăroasă, pe atât de falsă. „Discursul” său a fost prezentat în cadrul unei „mese rotunde”, cu participarea „informală” a nici zece persoane, interesate, într-o măsură oarecare, de situația din Republica Moldova. Șefi de state sau de guverne nu au figurat printre ele.

Președintele care nu reprezintă statul

Guvernul i-a informat pe organizatorii CSM, înainte de începutul conferinței, că ideile lui Dodon nu sunt și ale guvernării, că el va vorbi ca persoană privată, se va reprezenta pe sine însuși. Nu este exclus și faptul că lui i s-a rezervat de la bun început o tribună modestă, dar însetat de comunicare cu „lideri din străinătate”, fie și prin holuri, el a acceptat invitația.

Nu e secret că în unele cancelarii europene este apreciată ca „rezonabilă” poziția prorusească, rezumată la „neutralitate permanentă”, la concepția „și...și...” (tactica șezutului în două bărci sau a „vițelului blând”), dar nu „sau...sau...”, pe care Dodon își imaginează că a inventat-o el. Ceea ce propune Dodon s-a realizat din plin până în 2009. Problema e, după cum s-a văzut după 2013, că Republica Moldova nu poate promova o politică „și…și..” decât în vorbe. Atunci când Chișinăul a încercat să o transpună în practică, Moscova a aplicat sancțiuni, fiindcă aceasta nu convine Rusiei, care, de altfel, declara că nu se va împotrivi intrării fostelor „republici-surori” în UE.

Orgoliul bolnav al Rusiei

În loc să-i trezească la realitate, ocuparea Crimeii și a Donbasului ucrainean i-a stimulat, i-a activat pe prietenii lui Putin în Occident. Din punctul lor de vedere, noile state independente din perimetrul fostei URSS nu pot pretinde la suveranitate deplină, Moscova trebuie să aibă un cuvânt de spus în planurile lor de aderare la UE sau NATO, suveranitatea și independența acestor țări trebuie utilizată cu precauție, ca să nu supere, să nu lezeze orgoliul bolnav al Rusiei, de care Europa are nevoie.

Dodon cântă la unison, vine în ajutorul politicienilor europeni proruși, cerând, de facto, ca Republica Moldova să fie lăsată într-o zonă a nimănui, la discreția Rusiei tot mai revanșarde. Posibil, Schroederii europeni au contribuit la scoaterea servilului președinte moldav din anonimat, dar reacția guvernării de la Chișinău le-a cam stricat socotelile. Un președinte care nu reprezintă pe nimeni nu interesează pe nimeni.

O dorință perversă

Ca „statalist” adevărat, Dodon ar trebui să se teamă că dorința sa „perversă” ar putea fi auzită în Occident. Pledoaria sa pentru o „statalitate” negociată de UE cu Rusia, pentru o suveranitate incompletă, limitată a Republicii Moldova în funcție de interesul Rusiei, demonstrează că este un „statalist” fals.

El vorbește neîntrerupt despre „neutralitatea permanentă” pe care ar trebui să o garanteze Occidentul, îi reproșează Occidentului că ar promova la Chișinău o politică de confruntare cu Rusia, „sau…sau”, pledează pentru conlucrare între UE și Uniunea Eurasiatică, pentru o zona de comerț liber de la Lisabona până la Vladivostok, dar se face că nu vede că Rusia încalcă elementar suveranitatea și neutralitatea constituțională, integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Vorbe care nu contează

Dacă Rusia respecta acordul de comerț liber din cadrul CSI, dacă nu introducea taxe vamale după ce Republica Moldova a semnat acordul aprofundat și cuprinzător de liber schimb cu UE, Republica Moldova ar fi putut dispune deja de o zonă de comerț liber de la Lisabona până la Vladivostok, la care visează Dodon. Taxele vamale introduse de Putin nu sunt anulate, ci doar suspendate, ca o formă de cadou electoral pentru socialiști.

Cine mai poate lua în serios un președinte atât de „obiectiv”, care joacă de fapt de partea Rusiei, este avocatul ei? Nu știm pe cât de sinceră și cât de motivată a fost distanțarea guvernării de președintele Republicii Moldova. Vestea bună e că Dodon are „certitudinea” că după alegeri „implementarea documentelor semnate cu UE va continua”. Să însemne aceasta că ceea ce vorbește el la Moscova și la Munchen nu contează?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Ciobanu 18.02.2019 11:00

Vedeți ce afirmă un jurnalist rus despre dodon și ve-ți avea răspunsul cine este el.

Titirez 18.02.2019 11:05

Perversitate ? Sigur că DA!. Numai ca ea este dovedită de OCCIDENT ! E cat se poate de limpede ca are ca obiect ROMANIA . CEA FOSTA SI CEA PREZENTA !

Grig 19.02.2019 12:53

Putin a făcut o mare descoperire: că banii sunt mai puternici decât bombele nucleare. Putin a cumpărat și a corupt întreaga elită politică și economică a Germaniei, inclisiv pe Merchel. Putin a reușit să-și instaleze marioneta ca președinte a SUA !!!! Dar și Orban a Ungariei, politicienii de top din Austria, din Italia ș.a..... Și toți analiștii politici se prefac orbi, că nu văd bine.... și înconjoară cât pot această esență tristă. Merchel zice că gazul rusesc e ieftin... Dar dacă la prețul gazului mai adaogi banii pentru înarmare contra agresiunii rusești ???? Tot ieftin va fi ???

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md