07:46:36 29.02.2020
 
Stiri

„Plahotniuc știe!”. Plahotniuc știe?

Politică 07.05.2019 09:08 Vizualizări5123 Autor: Nicolae Negru
„Plahotniuc știe!”. Plahotniuc știe?


Semne diacritice

Puterea e o încercare grea pentru mulți dintre noi, ni se ridică la cap, ne îmbată. O treaptă urcată pe scara ierarhică ne face uneori să ne pierdem simțul realității, să credem că l-am prins pe Dumnezeu de picior, că ni se cuvin favoruri inaccesibile muritorilor de rând. Modul cum ne comportăm într-o funcție mai înaltă depinde și de numărul de cărți citite, iar la citit, se știe, avem restanțe de pe timpul lui Cantemir…

Nu sunt rare cazurile când sentimentul singularității care îl încearcă pe un șef se transmite și membrilor familiei sale, în forme bizare, cum i s-a întâmplat unui sătean din Ciocâlteni, raionul Orhei, al cărui fiu a ajuns, acum trei ani, mare ștab la Poliția de frontieră. Tatăl noului „mare nacialnic” s-a gândit că nu mai e cazul să le permită consătenilor să circule pe lângă casa sa și a blocat drumul, descărcând în fața porții o movilă de nisip. Și, fiindcă drumul nu e prea larg, efectul a fost corespunzător intențiilor sale.

Încercările consătenilor de a-l determina să deblocheze ulicioara s-au dovedit a fi zadarnice, nici primarul afiliat PD-ului, nici doi deputați PD (unul dintre care a refuzat să se implice) nu l-au putut clinti de pe poziții: trecerea unor mijloace de transport pe drumul respectiv ar putea să dăuneze pereților casei sale, își justifică el interdicția.

Fiul, ca „nomenclaturist” de nouă generație, își susține activ părintele, purtând cu consătenii nemulțumiți discuții „lămuritoare”, din care nu lipsesc aluziile la posibilitățile sale de mare șef peste polițiștii de frontieră. Un sătean, care mi-a povestit cazul, s-a simțit amenințat după o discuție de acest fel, fiind vizitat acasă. Datorită unuia dintre deputații PD, veniți în sat în perioada electorală, movila de nisip s-a micșorat, o jumătate de drum a fost eliberată, în schimb a fost instalată o barieră, iar la capetele ulicioarei au apărut indicatoare rutiere și inscripții de interdicție a circulației pentru transportul auto.

Astfel, putem conchide, abuzul de putere a fost legalizat. Chiar dacă presupunem că trecerea unei motociclete ar putea periclita „stabilitatea” casei respective, pare ciudat că acest lucru s-a descoperit doar atunci când fiul proprietarului a fost promovat într-o funcție înaltă. Nu era logic și normal să se procedeze la întărirea pereților casei, decât să se închidă circulația pe drum? Dacă vor obține posturi înalte și alți ciocâlteneni cu case șubrede, se vor închide și celelalte drumuri din sat? E o abordare greșită în principiu, nu-i așa? Poate acesta să fie unul dintre motive că prezența la alegerile din 24 februarie a bătut în Ciocâlteni un record negativ, ajungând la doar 39,2%, mult sub media pe circumscripție, 46,7%, și media generală de 49,22%?

„Plahotniuc știe! Plahotniuc știe!” – ar fi strigat într-un moment de iritare maximă stăpânul casei, în urma unui vizitator care fotografiase movila de nisip descărcată de el în mijlocul drumului. Este episodul-cheie al acestei istorii care, trebuie să recunoaștem, nu e chiar atât de neobișnuită, precum i-ar părea unui străin. Nu, nu putem fi siguri că Plahotniuc știe. (De altfel, în Ucraina, după alegerile din 31 martie, au apărut „rezolvatori de probleme” care vorbesc în numele lui Zelenski.) Dar e logic să ne întrebăm, ca să ne dăm seama încotro ne mișcăm: „într-adevăr, Plahotniuc știe?”. Într-adevăr, cei miruiți șefi de liderul PD au dezlegare să pună bariere pe drumurile din satele și orașele Republicii Moldova?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Cornel 07.05.2019 09:20

Plahotniuc si restul din echipa sa, stie unde merge Moldova si stie cum sa faca fapte bune, pe cind restul se joaca de-a politica..

pumnal 07.05.2019 10:10

pina si externul vede cea mai sigura decizie politica in echipa lui Plahotniuc.

Tarnacop 07.05.2019 11:26

Plahotniuc o sa-i puna pe toti la punct. Demult trebuia un om in Moldova care sa se lamureasca cu toti

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.02.2020 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Dodon se arunc...

24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md