08:13:14 21.04.2019
 
Stiri

Patria criminală: După furtul miliardului, uciderea lui Andrei Brăguță. Sau viceversa

Opinii 08.09.2017 09:00 Vizualizări6220 Autor: Nicolae Negru
Patria criminală: După furtul miliardului, uciderea lui Andrei Brăguță. Sau viceversa

Semne diacritice

Detalii șocante, înspăimântătoare aflăm despre moartea unui tânăr reținut de poliție pentru că a depășit viteza și nu s-a conformat somației agenților de patrulare, ba chiar l-ar fi lovit pe unul dintre ei. Deși tatăl tânărului i-a anunțat pe polițiști că fiul său are probleme psihice, ei nu au ținut cont de aceasta. Un judecător care ar fi trebuit să dispună trimiterea lui Brăguță la un control medical, psihiatric, s-a lăsat copleșit de sentimentul răzbunător al poliției și a decis arestarea tânărului huligan pentru 30 de zile.

Brăguță ar fi fost ucis în bătaie de „colegii” săi de cameră, cu asentimentul tacit al gardienilor din Izolatorul de detenție preventivă din municipiul Chișinău. La strigătele lui de ajutor, lovit „în repetate rânduri” cu pumnii și picioarele, „inclusiv peste cutia toracică și cap”, gardienii ar fi reacționat de formă, apropiindu-se de ușă și făcându-le „observații” deținuților implicați în execuția care a durat o oră și jumătate.

Aceasta s-a întâmplat în noaptea din 15 spre 16 august, Brăguță a murit pe 26 august, din cauza unei „pneumonii bronho-purulente”. În perioada respectivă a fost chemată ambulanța, medicul acesteia recomandase internarea urgentă a lui Brăguță în spital, dar recomandarea a fost ignorată, deoarece nu era disponiilă… escorta.

Abia pe 3 septembrie procuratura „reformată” a pornit un dosar penal în acest caz, reținând trei gardieni și doi2 deținuți. Unul dintre ei a declarat presei că Brăguță a fost adus în celula lor deja „fărâmat”, adică bătut tare.

Dacă ONG-urile - finanțate de Occident, de altfel, - nu ar fi „lătrat” și de data aceasta, dacă presa nu li s-ar fi alăturat, poliția, sistemul penitenciar ar fi reușit să mușamalizeze cazul și procurorii s-ar fi făcut că plouă. Doar „câinii turbați” i-au silit să intervină. (De aceea, e cât se poate de „firească” dorința, manifestată mai înainte, a ministrului Justiției, Valdimir Cebotari, de a interzice finanțarea din Occident a ONG-urilor care se implică în activități neplăcute pentru guvernare.)

Cazul lui Brăguță e comparabil pe o scară simbolică cu furtul miliardului. Diferă doar proporțiile, originea, esența e aceeași. Ordinea cronologică e întâmplătoare. Ambele reflectă natura putredă, paralizia instituțiilor statului. Republica Moldova și-a demonstrat încă o dată caracterul eșuat, dar niciunul dintre șefii instituțiilor care l-au ucis pe Brăguță nu pare să fi fost tulburați în măreția lor. În cel mai bun caz, unii dintre ei vor „sfătuiți” să plece „cu capul sus”.

Niște polițiști au asistat pasiv, adică au participat la uciderea lui Brăguță, în loc să-l apere, alți polițiști, de la CNA, Procuratura Generală au asistat pasiv, adică au participat la furtul miliardului, în loc să le dea pestă mâni, să-i aresteze pe hoți. Deținuții care l-au bătut cu picioarele pe Brăguță, polițiștii care au asistat pasiv în loc să-i sară în ajutor, așa cum îi obligă funcția, aceștia suntem noi. Să ne mire că se găsește câte un „Răutniuc” să profite de situație?

Ambele cazuri îți provoacă un profund sentiment de rușine pentru noi, pentru statul Republica Moldova, te fac să te gândești cum să fugi mai repede din această „patrie” criminală.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Ciocana 08.09.2017 10:56

Nu trebuie să fugim de aici că nu rezolvăm nimic. Trebuie să acţionăm energic, consecvent şi inteligent pentru apropierea şi înfăptuirea Unirii cu România. Doar asta ne poate asigura o schimbare spre bine în viaţa noastră şi o perspectivă de accedere în lumea civilizată.

Dragos 08.09.2017 11:06

Si iar acest afurist Daca...Copiii din RM mai au o patrie, maturii n-o mai au. Fug oamenii din RMica, fug (c) de Partidul Dracul&partidul Sugatoarelor. Plecati, dle Negru. Dar unde? Banuiesc ca sunteti cetatean roman si pensioner. Daca veti pleca, de pilda, in Romania, veti fi cetatean roman cu pensie moldoveneasca. Adica nu veti beneficia nici de amaratul de talon de pensie, nemaivorbind de Carte de Sanatate, ajutor social etc. Veti sta in copaci, in aer. Doara daca se va intampla minunea. Unirea! Insa ea, Unirea asta, este o himera. Trist, dar adevarat. Trist. Intre Prut si Nistru bantuie un binom sinistru care face conspiratie, conjunctura si infractiuni odioase. Justitia e cancirigena, "conducerea" e plahoida, e criminal. Inca putin si RMica cade de pe harta Europei. Or, Oculta Mondiala al carui "om" este Plaha, a transformat RMica intr-o Oculta zonala, intr-o sulerie si, mai nou, intr-o Spalatorie.

Interesant 08.09.2017 15:21

Odata ce nimeni n-a fost pedepsit dupa 7 Aprilie de ce ne-am comporta altfel? Ca avem conducere pro-europeana?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md